tirsdag den 31. maj 2016

Kom med på havevandring - maj månedTidligt i morges tog jeg kameraet og gik på havevandring. Haven er så fin lige nu, og den ændrer sig hele tiden. Så det er om at huske at tage billeder. 

Tanken er, at jeg i år vil forsøge at huske at tage billeder med jævne mellemrum. Nu må vi se, om det lykkes. 


Bedet foran huset står rigtig flot med prydløg og grønne stauder lige nu. Det er sydvendt og står beskyttet, så alt her springer tidligere ud end resten af haven. Prydløgene satte jeg i efteråret, og det er blevet virkelig fint, synes jeg. 

Bedet, som er sydvendt, er en blanding af roser, stauder og sommerblomster. Af stauder kan nævnes stjerneskærm, løvefod, forskellige slags akelajer, astilbe, violfrøstjerne, akelajefrøstjerne, pragtrøllike, lammeøre, brudeslør og et par andre, som jeg lige nu ikke husker navnene på.

 


Klematis'er er også en del af bedet. De blomstrer ikke alle på samme tid. Herunder er det Nelly Moser, som blomstrer nu.
Bedet foran er i lille, hvide, pink/lyserøde og på sigt gule/orange farver. Jeg kan godt lide lilla og gul/orange sammen. Krukkerne på trappen har fået nyt indhold. Væk er tulipanerne (som jeg sætter i haven i efteråret), og to nye krukkeroser er indkøbt. Ellers er det liljer (øverst), brudeslør, roser og sommerblomster. 

På siden af trappen gør margueritterne sig klar til at blomstre. De sår sig selv flittigt og får ofte lov til at blive. Langs  laden har jeg plantet nye slyngroser. De er alle i lilla eller lyserød. Jeg synes, at farven er flot op mod den gule væg. Herunder er en af de helt gamle roser, som får cremehvide blomster.Kurkken herunder huser kæmpe verbena, som det lykkedes mig at overvintre i kælderen. Den bliver  høj og får fine, lilla blomster. I baggrunden ses rannunkelbusken, som har fine gule blomster her i april/maj måned. Den er jeg helt vild med.
Bemærk lige, hvor fint ladebygningen er malet:-) Så mangler vi blot huset!

Krukkerne herunder er med brudeslør, roser og dahliaer. Det er meningen, at de skal stilles pænt, men så langt er jeg endnu ikke kommet. 
Bag huset  har vi terrassen og de gamle æble- og pæretræer. Her kan havens niveauer fornemmes. 

 
Dahliabedet ligger også ved husets bagside. Her vokser dahliaerne dag for dag. Hver aften samler jeg snegle i dem - her er mange! Men jeg vil gerne undgå gift i år, så der er ingen vej udenom. Heldigvis er dahliaerne nu så store, så de ikke bliver ædt op. De skal nok kunne klare et snegleangreb.Vi har rigtig mange gamle stensætninger, som er vældig charmerende, men som også trænger til at blive lagt om. Det bliver et projekt, vi påbegynder senere på året eller næste år.  

Langs stensætningen har jeg plantet roser.Bedet bag huset er nyt. Her var tidligere blot sten, men dem fjernede vi og lagde nyt jord i. Nu står det fint med stauder. Det er lidt skyggefuldt, så jeg er spændt på, hvordan det udvikler sig. Men indtil videre er jeg godt tilfreds. 


En lille stentrappe fører op til havens højere niveau. Vores grund skråner, og derfor er der mange niveauer. Det er vældig charmerende, men også lidt hårdt - især når trillebøren skal køres op til kompostbunken. Billede fra gårdspladsen, hvor det er tydeligt at se niveauerne. Og endnu en stensætning, som trænger til en kærlig hånd! I baggrunden ses vores lille skov. På vores grund vokser asketræer, som er enorme - og nok tæt på de 100 år. Desværre er en del af dem syge (af askesyge, som efter sigende vil udrydde 90% af landets asketræer) - nu må vi se, om de kan komme sig, eller om de skal fældes. Sommerblomster og stauder får lov til at så sig selv, som disse forglemmigejer har gjort på gårdspladsen - her må det godt blive lidt vildt. 

Klematis Rubens Montana blomster tidligt med små, lyserøde blomster og bliver meget stor og flot.  PÅ billedet herunder kan også fornemmes, hvor meget vores grund skråner. Træerne allerbagerst i billedet er skellet ind til naboen. 
På gårdspladsen har vi planet  en rød kastanje, som gror rigtig godt. Vi skal dog have rettet den op, da den - ligesom grunden - skråner. Og jeg bliver lidt søsyg af at se på den.
Gårdspladsen var pigstensbelagt, da vi købte stedet. Vældig charmerende, men i en dårlig forfatning og ikke til at holde rent for ukrudt. Så vi fik gårdspladsen lavet, og det er vi bare så glade for. 
Det gamle brændeskur - med en klatreplante på den ene side (kan i skrivende stund ikke huske navnet - den får fine mørkerøde blomster) og en humle på den anden side. Vi har en indbydes konkurrence om, hvilken plante, der først når toppen - humlen plejer at vinde.
Langs gårdspladsen står sommerhindbær, som gror vildt. Planen er, at de på sigt skal flyttes til køkkenhaven, hvor vi nu også har efterårshindbærene. 
Køkkenhaven er anlagt på vores nyindkøbte jord. Vi har lavet en stensætning og påfyldt jord, da køkkenhaven ellers vil skråne for meget. Det høje græs er det gamle skel. Det skal fræses op, planes ud og sås til med plænegræs. 

 


Vores nyindkøbte jord går ud i en trekant. Kornet på marken er landmandens (det mørkegrønne). Græsset har vi ladet gro. Vi bruger det til kaninerne (et græsningsbur kan skimtes, hvis man kigger godt efter), og vi synes godt om det vilde look. Jonas har slået stier ind i det. I kanten af billedet kan skimtes en nedgravet trampolin. Den er et stort hit. 
Det gamle skel, drivhuset og - bag drivhuset - køkkenhaven. Mod venstre skoven samt et lille bålsted, som blot er midlertidigt. 

 


De fineste, hvide blomster i skoven. Sikkert blot ukrudt - men så smukke!


Vild kørvel er bare så smuk. Og den får lov til at gro, hvor den vil.  Det samme gør efeuen, som pryder træstammerne og gør det hele lidt mere eventyrligt. 


Køkkenhaven er nu næsten sået til. Vi mangler bønner og porrer og kornblomster. Jeg er spændt på, om den kommer til at gro til i ukrudt. Sidste år gik det ikke så godt - og der var den kun en fjerdedel af denne størrelse. 
Staudevalmuerne har jeg selv sået som frø og passet og plejet sidste år. Hvor er det fantastisk at se dem blomstre! Det er en meget større oplevelse, når man selv har drevet dem frem, synes jeg.Peberrod har de fineste, små hvide blomster.
 Hestehov - eller skræpper, kaldes de vist også - vokser på skråningen op mod hønsehuset.


 


Indgang til skoven. Tilbage til bedet foran huset, som jeg er så glad for. Nu går jeg og venter på, at roserne springer ud. Det er lige om lidt, og det skal nok blive så fint!

Slutteligt lige et billede af Askil, som er vores lille havehjælper - her hjælper han med at vande, men vist mest sine egne fødder. 

 


 ___________________________


Our garden in the end of May. This is the most wonderful month, I think. Everything is green and fresh. I will try to take pictures of my garden each month to show the difference. 


13 kommentarer:

 1. Tusind tak for den skønne havevandring. Hvor er det en dejlig have, med masser af charme.

  SvarSlet
 2. Så dejlig en have. Virkelig smukke billeder.

  SvarSlet
 3. Tak for en dejlig tur. Det er vist den smukkeste årstid vi har lige nu.

  SvarSlet
 4. Åh, hvor er det dog et skønt sted, I har! Tak for kigget :)

  SvarSlet
 5. Hold da op, hvor er din have langt fremme. Så meget længere fremme end min. Jeg bor på en lille landejendom på Bornholm og her er der ikke meget der blomstrer. Dine hostaer er meget større end mine, jeg har ikke en eneste blomst på mine klematis.. Jeg glæder mig til mit kommer frem.

  SvarSlet
 6. Wauw, tak jeg er smuk og eventyrlig havevandring, hvor man kun kan drømme sig hen til at bo så skønt.
  Sikke et kæmpe arbejde i har lagt i haven, men den belønner jer i aller højeste grad med alt sin charme og ynde.
  Kh
  Maria

  SvarSlet
 7. Hvor er det bare smukt Anna. Jeres overskud er beundringsværdigt. Selvom vi kun har en lille have i forhold til jeres, og har plantet godt med stauder, synes jeg vi bruger meget tid derude. Alene bare på at fjerne ukrudt.
  Kunne det evt. være at jeg kunne få lov til at købe nogle akalejefrøstjernefrø af dig til efteråret? Vi har mange akelejer, men det er ikke lykkedes mig at finde frøstjernevarianten.
  De bedste hilsener Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Charlotte

   Hvis du skriver en mail til mig, kan du få min adresse. Og sender du en frankeret svarkuvert, sender jeg dig gerne frø - helt gratis, selvfølgelig!

   Kh
   Anna

   Slet
 8. wow! hvor er det bare flot! men det kræver sikkert også en stor del arbejde i haven! vi har desværre også meget ukrudt og snegler :0) men jeg vil helst undgå gift, så skal man arbejde lidt mere, men det er ok. KH Ulrike

  SvarSlet
 9. I har virkelig en smuk have. Men hold da helt op hvor må det kræve mange timers arbejde - bar det at slå græs og fjerne ukrudt :-/ Heldigvis er vejret jo skønt, og det man bliver glad i låget af at være udendørs. Børnene har også godt af frisk luft og røde kinder:-)
  Jeg glæder mig helt vildt til at se når dit Dahlliabed blomstrer. Mine dahliaer blomstrer allerede nu - de blev forspirret tidligt, og der har jo været masser af lys og varme. Til gengæld har jeg så heller ikke 70, men 12 ;-)

  Jeg vil se frem til hvordan haven har udviklet sig i juni måned. Spændende sådan at følge en have måned for måned. Dog savner jeg lidt din syning, som egentlig er den primære grund til at jeg følger din blog. Håber der bliver tid til at vise os lidt af dine kreationer i nær fremtid.

  Venlig hilsen Sara Emilie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sara Emilie

   Jeg savner også at sy. Tiden har blot ikke været til det. Men det skal nok vende. Og så kommer kreationerne på bloggen - ingen tvivl om det.

   Kh
   Anna

   Slet
 10. Hvilken skøn plet i har. Tak for havevandringen, med mange spændende blomster, planter og buske. Det der "ukrudt" med små hvide blomster, ser for mig ud til at være skovmærker.
  M.v.h. Ketty

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ketty

   Tak fordi du giver mig navnet på de smukke blomster.

   Kh
   Anna

   Slet