fredag den 27. maj 2016

Dahlia # 2 - ud i havenLidt forsinket får jeg udgivet mit andet indlæg om mine dahliaer (tanken er, at processen med mine dahliaer skal kunne følges dette år - fra forår til vinter). For det er nu 14 dage siden, at jeg fik mine dahliaer ud af drivhuset og i jorden.

Bedet i år er rundt. Vi har flyttet hindbærene, som normalt står i to aflange bede, til et andet sted i haven. Og så har vi lagt græstørv på igen (bagerst i billedet herover ses et stykke jord, som har huset hindbær - det er nu sået til med græs). 

Den eneste cirkel er to meter i diameter. Græsarealet rundt om den er en meter bred. Og så kommer en cirkel mere på en meter. 

 


De fleste af dahliaerne er spiret. Det har gået langsomt i år, for det har været koldere end normalt, og vores drivhus er ikke helt tæt, hvilket bestemt ikke hjalp planterne på vej.

Som I kan læse i det første indlæg om mine dahliaer, har jeg brugt kompost fra kommunens genbrugsplads til at forspire i. Det var for at undgå at købe pottemuld, som er dyrt og ikke godt for miljøet. En af jer nævnte, at man skal passe på med komposten - den kan nemlig være så kraftig (næringsrig), at det kan slå knoldene ihjel. 

Det er lykkedes for mig med komposten. De gror ikke lige så godt som i den dyre pottemuld, men det er ok. Det skyldes nok i højere grad strukturen end gødningseffekten. Jeg vil dog alligevel råde jer til at tjekke komposten (lav evt en prøve med en enkelt knold eller en anden blomst), inden I benytter jeres genbrugsplads' kompost til forspiring. 
 
 


Dahliaerne til det runde bed er en blanding af de forskellige former: Dekorative, ball, kaktus osv. De er i farverne gul, orange, lilla, pink og lyserød. De hvide sætter jeg et andet sted - og røde har jeg slet ikke i min have. 

Jeg sorterede dem i fire størrelser: Mega (som bliver 120 cm høje og får blomsterhoveder med en diameter på op til 30 cm), høje, mellemhøje og lave. De højeste er i den inderste cirkel, og de laveste i yderste række i den yderste cirkel. 

 


Jeg stillede blomsterne op og sørgede for, at de blev godt blandet - så det bliver et farveorgie i de nævnte farver. Havde jeg glemt, hvordan de så ud, kunne jeg finde svaret på deres salgskort, som jeg har gemt. 70 planter blev det til.

 


Og så blev de gravet ned og vandet. Det tog lidt tid at grave så mange dahliaer ned.
Nu holder jeg øje med dræbersneglene, som vi indtil videre heldigvis ikke har haft mange af. I år vil jeg gerne forsøge at undgå gift i haven, så jeg kigger til planterne hver aften (det er oftest her, man kan finde dem). Dræbersnegle elsker dahliaer og kan gøre stor skade på små planter. Når de bliver store, plejer det ikke at være et problem.

Og hvornår er det så det rigtige tidspunkt at sætte dem ud i haven, når de er forspirret? 
Det skal være så varmt, at der ikke er risiko for frost om natten. Kommer der frostvarsler, skal de dækkes med fiberdug.

Det er en god ide at vænne dem til udelivet, så de ikke får et chok, når de kommer ud (det kan resultere, at deres vækst går i stå i en periode - og det vil vi jo helst ikke have). I praksis betyder det, at man skal tage dem ud af drivhuset i dagtimerne, stille dem et sted, hvor de er beskyttet mod solen, og tage dem ind igen om natten.

Gjorde jeg det med mine 102 dahliaer? Nej - det må jeg indrømme, at jeg ikke gjorde. Så det kan altså godt lade sig gøre at være lidt hårdhændet. I det hele taget er der ekstremt meget livskraft i knoldene, og min oplevelse er, at de ikke så sarte, som de ofte har ry for.


____________________________I have now planted my 70 dahlias in our garden and look forward to the flowering. The colours are yellow, pink, purple, and orange, and I think it will be wonderful in a few months.


6 kommentarer:

 1. Det bliver et fantastisk syn når de begynder at blomstre:O) Jeg var lidt bange for at jorden fra genbrugen var for stærk, men dejligt at det lykkedes, hvis man vil undgå købe jord kan man jo også bare blande noget af sin egen kompost i genbrugsjorden, så skulle man være på den sikre side. Glæder mig til at se dem om en måned.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eva

   Det var dejligt, at du skrev, for det havde da været frygteligt, hvis de var døde - jeg holdt godt øje med dem. Men komposten var ikke optimal - den holder "forkert" på vandet og har en tendens til at danne råd i bunden. Nok fordi den ikke er helt omsat. Så næste år prøver jeg noget nyt! Jeg er dog færdig med at købe det på planteskolen i dyre domme. I hvert fald ikke til forspiring af dahliaer.

   Kh
   Anna

   Slet
 2. det bliver virkelig spændende, hvornår det ser ude, når de blomstrer :09 rigtig fint projekt :0)ganz LG aus Dänemark Ulrike :0)

  SvarSlet
 3. Det ser rigtig godt ud og bliver helt sikkert smukt :-)
  Smart at lave det i runde buer, lidt ala Søren Ryge.
  Her på gården har vi det bedste jord, som er formuldet fra hestemøddingen :-)
  Du og familien ønskes en dejlig, varm og smuk søndag :-)

  SvarSlet
 4. Glæder mig til at se dem når de springer ud. Er bedene gravet med spade eller har i brugt et eller andet fancy? Er imponeret over symmetrien - men det passer jo fint ind med din måde at sy på :)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er blot gravet med spade, men har brugt snor, så de blev præcise:-)

   Slet