onsdag den 25. maj 2016

Da jeg opdagede, at mine mønstre er kopieret og sælges via appen Wish
I forrige uge fik jeg en mail fra en pige ved navn Christina, som havde fundet mit Lara-mønster i tre forskellige shops i shopping-appen Wish.

Straks downloadede jeg appen og fandt frem til tre forskellige shops, som alle solgte mit Lara-mønster. Ikke nok med, at de solgte mit mønster - de havde også kopieret mit billede af Lara og benyttet dette. 

Jeg fik næsten kuldegysninger, for pludselig gik det op for mig, hvor stort internettet er - og hvor umuligt det er at holde øje med, hvor mine mønstre sælges. Jeg havde aldrig fundet mønstrene selv, og det skræmte mig. Ja, jeg ved godt, at det lyder naivt, og helt rigtigt er det heller ikke, for selvfølgelig har jeg vidst, at risikoen var tilstede. Jeg har nok bare valgt ikke at tænke på det.

Det, der rørte mig mest, var, at de benyttede billedet af min datter. Jeg har tit tænkt på konsekvenserne af at bruge hende som model, men skubbet tankerne fra mig igen. Lara er alle steder på nettet. Og alle kan tage billederne fra min blog. Jeg trøster mig med, at det netop er modelbilleder, jeg viser frem af hende (og Askil).

Desperat gik jeg i gang med at få hul igennem til folkene bag Wish. Jeg kontaktede dem via appen (hvor man kan anmelde billeder - jeg anmeldte på både dansk og engelsk), jeg kontaktede dem via Instagram og via Facebook. Ingen reaktion. Jeg skrev om det på Instagram og hashtaggede dem i håb om reaktion. Intet skete der. Først da jeg bad andre instagrammere om at hjælpe mig ved at reposte mit opråb, henvendte Wish sig.

Derefter gik det stærkt med at få fjernet de tre billeder.  Wish fandt også en fjerde butik, som solgte mit Lara-mønster. Jeg bad om kontaktoplysninger på samtlige butikejere og fik det. Alle shops er fra Kina. Jeg bad også om oplysninger om, hvor mange mønstre, de har solgt. Der var en butik, som har solgt mit mønster 82 gange! 

Jeg overvejede at kontakte butiksejerne for at bede om at få penge for de solgte mønstre, men jeg ved godt, at det ikke giver mening. Jeg kommer aldrig til at høre fra dem. 

I forgårs kontaktede en person ved navn Lene mig så, fordi hun havde fundet endnu en annonce på Wish med mit billede. Denne gang var det selve kjolen og ikke mønsteret, der blev reklameret for. Og til en meget billig pris - ikke mere end 60 kr. Og man kan til og med vælge størrelse! 

Jeg fatter ikke, hvordan kjolen kan sælges til så billige penge. Og når jeg kigger på de andre varer i butikken, er der ingen sammenhæng. Det er en masse billigt bras; masseproducerede billige varer, som også stilmæssigt er langt fra min kjole.

Det undrer mig, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at varen er fake. At den bruges til at lokke kunder til butikken, men aldrig sendes. Ja, jeg ved det ikke. Men det hænger slet ikke sammen. 

Jeg har lidt fortrudt, at jeg ikke købte et af mine mønstre i en af butikkerne, inden varerne blev fjernet. Jeg finder nu aldrig ud af, om mine mønstre rent faktisk er kopieret, eller om det er et helt andet mønster. Om mit navn er fjernet fra mønsteret, om det er oversat til engelsk, om de har lavet en syvejledning. Alt det forbliver i det uvisse. Men samtidig tror jeg ikke, at jeg vil kunne få mig selv til at betale penge for det. 

Og hvilke konsekvenser er der for butiksejerne, spørger du måske? Ja, selvom Wish proklamerer, at det går meget op i beskyttelse af copyright, er der i første omgang ingen andre konsekvenser andet end, at varen fjernes. Kun ved gentagne overtrædelser er der konsekvenser. Det synes jeg er tarveligt. Men det handler jo om, at Wish tjener penge på butikkerne. Så fred med, at det ikke er helt lovligt - det er åbenbart deres holdning. 

Som den hobby-designer, jeg er, føler jeg mig magtesløs over for et sådant system. Jeg vil aldrig kunne finde midlerne til advokater, som kan beskytte mit design. Heldigvis skal jeg da ikke leve af det. Jeg kan ikke lade være med at tænke på alle de små designere og enmands-virksomheder, som forsøger at gøre deres designs til en levevej.  

Jeg er rigtig glad for, at Christina og Lene kontaktede mig ang. billederne. Og jeg er simpelthen så glad for den opbakning, jeg har oplevet på Instagram. Tusind tusind tak. Og ser du mine mønstre solgt andre steder end hos mig, må du rigtig gerne kontakte mig. Det vil jeg blive meget glad for.


_____________________________


For some weeks ago I discovered that my Lara-pattern has been copied and sold in the app Wish. Here is the whole story. Please use Google translate to read it in english - I'm sorry, but I'm too exhausted to translate myself. 


18 kommentarer:

 1. kan godt forstå din vrede og undring ... tror mange designer oplever at blive kopieret .. men øv

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helle

   Tak for din kommentar. Ja, jeg er bestemt ikke den eneste. Og der er nok ikke så meget at gøre ved det.

   Kh
   Anna

   Slet
 2. Det er da virkeligt frækt, men desværre sker det hele tiden.
  Jeg forstår godt din vrede især, at de bruger billederne med din datter.
  Godt du tager kampen op.
  Skal jeg finde blot en god ting at påpege, så er det, at de synes dine mønstre er et hit.
  Men det opvejer jo ikke deres tyveri!!!!!!!!!!!!!
  Håber du får bugt med det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Maria

   Tak for de trøstende ord. Ja, det er da på en eller anden underlig måde også rart, at de tænker der er potentiale i mit mønster. Men i det mindste kunne de have lavet deres egen udgave.

   Kh
   Anna

   Slet
 3. Hold op kære Anna hvor er det altså bare virkelig frækt gjort af dem. Ikke alene at have taget dit mønster, men også bruge Lara som model på billederne, det er da virkelig grænseoverskridende.
  Sender dig de varmeste tanker og håber du finder lysten til stadig at være kreativ.
  Knus og varme tanker Helena

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helena

   Tusind tak for din søde kommentar - det er så dejligt, at du giver dig tid til det (du er god til at få kommenteret).

   Kh
   Anna

   Slet
 4. How disgusting... Luckily your style is very easy recognisable, so good-natured people will find their way to you. Take care!

  SvarSlet
 5. Hvor er det usselt!! Forstår godt din frustration over mønstret og i særdeleshed også over, at de bruger billedet af din datter.
  Du laver så flotte ting, og jeg har været glad for dine DIY'er :-)
  God sommer.

  kh Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ulla

   Dejligt, at du kan bruge mine diys. Og tak for din kommentar.

   Kh
   Anna

   Slet
 6. This makes me so mad (and also sad for you). I read a facebook post recently about big chinese companies that are making a fortune by copying other designers clothes and patterns. There were thousands and thousands of reactions under that post from people who were disgusted by this, so I think that soon there will be actions against these companies. I hope that people will be honest and buy from you. I wish you all the best and I hope that you will not get discouraged by this because I love your patterns and hope that you will release more in the future. Best wishes from the Netherlands.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you so much for your comment! I hope that we can change these compagnies, but I'm not sure it will happens.

   Kind regards
   Anna

   Slet
 7. Det er da utroligt hvad man skal udsættes for. At det skal have så lille en konsekvens for dem der overtræder loven. At der så oven i at dit mønster er stjålet samtidig er brugt et billede af Lara, det er direkte usmageligt.
  Kh
  Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Maria

   Tusind tak for din kommentar. Den varmer.

   Kh
   Anna

   Slet
 8. Det er bare mega skræmmende Anna, forstår din frustration fuldt ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er mega skræmmende! Jeg tænker, at jeg endnu ikke har fundet alle steder i Wish, hvor mønsteret er, og der er grænser for, hvad de vil gøre for at stoppe det.

   Kh
   Anna

   Slet
 9. Hvor bliver jeg harm på dine vegne. Det er bare ikke i orden!! I KINA?? Og med billedet af lille Lara på??
  Groft med groft på!

  SvarSlet
 10. Hvor er det altså bare uhyggeligt.

  http://www.valdemarsro.dk/ophavsrettigheder-billeder/

  Her er et blogindlæg om ophavsret på billeder. Måske der er noget du kan bruge.

  SvarSlet