fredag den 25. marts 2016

Dahlia #1 - forspiring

Det er tredje år, at jeg har dahliaer i haven.  Det er en af mine yndlingsblomster, for den er så utrolig smuk, findes i et utal af farver og former og er i bund og grund meget nem og taknemmelig at have med at gøre. Jo flere blomsterhoveder, du plukker, des flere kommer der. Og planten bliver ved til blomstre helt til frosten kommer. Sidste år var der stadig blomster midt i november måned i mit dahliabed. 

Det er fascinerende, at tørre knolde kan præstere en sådan blomsterrigdom tre måneder efter, at de er kommet i jorden.  Eneste minus er, at knoldene ikke tåler frost og derfor skal graves op i efteråret og opbevares frostfrit vinteren igennem. Af den grund mener mange, at dahliaer er besværlige og arbejdskrævende. Jeg tager gerne arbejdsbyrden, for resultatet er det hele værd. 

Her i år går jeg "all-in" med dahliaer. Jeg har fordoblet mit antal, så jeg nu har omkring 120, og jeg har planer om et kæmpe dahliabed midt i haven. I løbet af 2016 vil jeg vise min fremgangsmåde med dahliaer. Dette er første indlæg, som handler om, hvordan jeg forspirer knoldene.  
Det er ikke nødvendigt at forspire dahliaerne. Du kan sagtens sætte dem direkte i jorden, men først i maj måned, når jorden er varm nok og risikoen for nattefrost er ovre.  Forspirer du dem, kan du gøre det i slutningen af marts eller starten af april måned (alt efter vejret, selvfølgelig - hård nattefrost og dahliaer er ikke en god cocktail). 

Jeg forspirer mine dahliaer af fire grunde:
1. De får et forspring og går tidligere i blomst (ergo kan jeg nyde blomstringen længere)
2. De er mere robuste over for snegleangreb, da de kan nå at vokse til i drivhuset, hvor der ikke er snegle
3. Jeg kan sortere de knolde fra, der ikke spirer, og på den måde undgå huller i bedet
4. Det er ikke helt nemt at opbevare dahliaer rigtigt, og risikoen for, at de tørrer ud eller rådner er langt mindre, hvis de bliver dækket med jord 

Det kræver et drivhus, potter og muld, hvis du vil forspire dine dahliaer. Hvis du vil have dem i krukker, kan du også sætte dem i disse. Drivhuset beskytter dahliaerne mod regnvand og nattefrost og giver knoldene den varme og det lys, der skal til, for at de udvikler sig.
  En dahliaknold består af en stilk og en masse knolde. Køber du dem i butikkerne nu, er de ofte allerede i gang med at spire. Det er altid fra stilken eller området omkring stilken. Disse spirer skal du selvfølgelig passe på ikke at beskadige. 
Put muld i bunden af en potte og læg knolden i. 
Ang. jord: Almindelig havejord dur ikke.  Det er for kompakt og tungt. Du skal derimod bruge krukkemuld eller anden porøs jord. I år har jeg brugt varmebehandlet kompost fra genbrugsstationen. Det er gratis at hente, og da jeg skulle have til mange planter, er det for dyrt at købe muld på planteskolerne. (Det er heller ikke godt for miljøet at købe krukkemuld, for det går ud over vores moser). Jeg er spændt på at se, hvordan dahliaerne udvikler sig i denne jord - det er lidt af et eksperiment. 
Knolden skal blot dækkes af jorden, og stilken skal helst over jorden (det er ikke altid, at det er muligt). Tryk forsigtigt jorden til og vand derefter en enkelt gang. De skal ikke være gennemvåde, kun fugtige. 
Jeg laver navneskilte til dahliaerne, så jeg kan huske form, farve og højde. Det hjælper mig, når jeg skal placere dem i bedet. Navneskiltet får de også på sig, når de skal overvintres. 

Der er flere forskellige dahlia-former, og er du interesseret i at kende disse, kan du besøge siden her
Der er altid små knolde, som er faldet af den store knold. Disse smider jeg ud - de kan ikke spire uden en stilk. 
Dahliaerne fra sidste år - dem som jeg har passet vinteren igennem - er en del større end dem, man kan købe. Disse kan deles i flere, og det er en god idé, da planten har bedst af ikke at blive for voldsom (så giver den færre blomster, har jeg læst).
Det er nemmest at dele knoldene om foråret, hvor de er tørre.
Det er som sagt nødvendigt for planten at have en stilk. Planten herover kan således blive til to  planter. Jeg deler dem ved at vride dem forsigtigt fra hinanden. Nogle lader jeg være med at dele, fordi de er så sammenfiltret. 

Det er ikke alle knolde, som har overlevet vinteren. Jeg sorterer de dårlige knolde fra og fjerner evt mug, inden jeg planter dem, der er liv i. I år har jeg sprøjtet dem med en blanding af atamon og vand, inden jeg plantede dem. Denne blanding har jeg også brugt i løbet af vinteren.  Og sådan ser det ud, når dahliaerne står klar i deres potter. Der vil gå 2-3 uger, før spirerne vil vise sig. Planten bruger nemlig energi på rødderne først. I denne periode skal der ikke vandes. Ellers kan knolden rådne. Bliver der høj sol og dermed meget varmt i drivhuset, får de lidt vand, og jeg åbner døren. 


____________________________I love dahlias, and this year I will show my whole process with these wonderful flowers. This first post is about pre-sprouting the bulbs. 17 kommentarer:

 1. Jeg har ikke selv have men elsker også dahlier. Mine forældre har været uheldige med deres de sidste to år fordi at knoldene ikke har klaret vinteren. Tror jeg vil henvise dem til din blog, så kan det være at de bliver mere heldige de næste somre. I sommeren 2012 blomstrede den første dahlia i deres have den dag min datter blev født, så hendes andet navn er blevet Dahlia.

  SvarSlet
 2. Hej Anna
  Sidste forår havde jeg held med at forspire mine knolde ved st lægge den ovenpå jord i en plantekasse og så forstøve dem med alm. vand en gang imellem. Jeg har ikke drivhus, men et frostfrit skur med dør m. vindue, så der er lyst og lunt. Det er også her de overvintrer, dog pakket ind i krøllede aviser.
  Fik en masse nye knolde i efteråret, så jeg skal nok investere i flere plantekasser (kapillærkasser)
  Kh Mia

  SvarSlet
 3. Tak.

  Vi har i år for første gang købt dahliaer, så nu kan vi bare følge med hos dig samt følge dine råd, så bliver de forhåbentlig lige så flotte som dine.

  SvarSlet
 4. Hvor er det sejt at du har så mange! Og dejligt at du gider guide os andre igennem denne process.
  Jeg glæder mig til at læse med videre, hen over året :o)

  SvarSlet
 5. Sikke en fin guide du har lavet. Jeg har også altid haft mange geoginer i min have, de er så smukke og fantastisk med alle de blomster man kan plukke ind over så lang en periode. Jeg har i år også gerne ville forspirer mine, men har haft svært ved at finde passende store nok "spande/krukker" til at forspirer dem i. Hvor har du mon alle dine fra?
  Jeg glæder mig til at se dine blomsters udvikling.
  Kh
  Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Gå i Jem og Fix.
   Sorte plastspande koster næsten ikke noget
   Lene

   Slet
  2. Tak det vil jeg prøve.

   Slet
 6. 1000 tak for din grundige guide. Vi er lige flyttet i hus, så hele denne "have-verden" er ny for mig - men jeg skal helt sikkert også have dahlier:-)

  SvarSlet
 7. Dahlia kan godt forspires UDEN et drivhus. Og den bedste måde at vinteropbevare dem på er, at blande dem med tørt halm.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vil du ikke være sød at fortælle, hvordan man forspirer dahliaer uden et drivhus? Måske det er nyttigt for dem, der gerne vil, men som ikke har drivhus.

   Mange hilsner
   Anna

   Slet
  2. Ja tak meget gerne. Jeg kender ikke til noget trick med halm.
   Mvh Maria

   Slet
 8. Ih hvor bliver det spændende at følge dahliaernes vækst, og jeg glæder mig til at se alle de skønne varianter, I får i haven + de smukke buketter og dekorationer, du og Lara får lavet :-) Tak for det lille smugkig til forberedelserne.
  Mvh Anne-Mette

  SvarSlet
 9. Ikke for at komme malurt i bægeret men komposten fra genbrugen er en ret kraftig jord og kan godt tage livet af nye planter hvis den ikke blandes op med have jord, jeg ved ikke hvordan det er med dahlia knoldene her, men jeg lagde et godt lag i min nyplantede rosenbed for nogen år siden og det tog livet af 40 nyplantede roser det var lidt øv derfor lige denne lille advarsel :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eva

   Ja, det har jeg også tænkt på - der er vist forskel på jorden fra de forskellige genbrugsstationer, har jeg læst mig frem til - og min oplevelse er, at den jord, vi henter, ikke er så kraftig. Jeg kunne aldrig finde på at lægge dem i den kompost, jeg selv producerer. Dette er et eksperiment! Lad os håbe, at det lykkes! (Og jeg skal nok følge op på det;-))

   Slet
 10. Hmm.. Claus Dalby gør det anderledes:

  "vis knoldene plantes på en solrig plet direkte i bedet, skyder de i løbet af en måneds tid. Men man kan godt give dem et forspring: Plant knoldene i store potter, så rodstilken er lige under jordoverfladen. Vand mulden godt igennem og placer potterne i drivhuset. Så begynder de i løbet af et par uger at skyde, og efter tre fire uger, når faren for nattefrost (dahlier tåler nemlig ikke frost) er ved at være ovre, plantes de ud i bedet.".

  Nu er jeg helt forvirret, om stilken skal være over eller under jorden. Måske det slet ikke har den store betydning i virkeligheden?
  Det lyder også på Claus som om, at de skal vandes grundigt?

  Der er nok flere måder at gøre det på..
  Jeg lægger mine til forspiring i dag, og har endnu ikke helt besluttet mig for fremgangsmåden.

  Vedr. jord, fortæller min gamle mormor mig, at man skal bruge spagnum. Har du erfaringer med dette?

  /Sara S

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sara

   Måske har du misforstået mit indlæg. Min metode er ikke anderledes end Claus Dalbys. Jeg sætter også stilken over jorden - hvis muligt - og vander igennem, men er ellers sparsom med vanding indtil de spirer. Det er for at undgå, at knolden rådner. Det har jeg nemlig før oplevet. Bliver det meget varmt i drivhuset, og tørrer de ud, får de selvfølgelig vand. I dag har jeg fx vandet dem igennem.
   Mht spagnum kan jeg forestille mig, at de sagtens kan gro i det. Men jeg ser ingen grund til det, da de ikke er en surbundsplante - dvs. det er ikke nødvendigt for dem. Da spagnum både er dyrt og skidt for miljøet (det tages fra moserne, som er mange tusind år om at danne det igen), ser jeg ingen grund til at benytte det.

   God fornøjelse.

   Mange hilsner
   Anna

   Slet
 11. Jeg forspirer dahlia i den sydvendte vindueskarm i stuen. Det fungerer fint. Når det bliver varmere i vejret, kommer de udenfor i dagtimerne. Til 120 planter er det selvfølgelig ikke en holdbar løsning ;-) Hyggeligt med et Dahlia tema!

  SvarSlet