tirsdag den 24. november 2015

Mit mønster er kopieret - what to do?

I går gjorde en udenlandsk læser mig opmærksom på, at hun har fundet et mønster på Etsy.com, som i høj grad ligner mit Lara-mønster.  Kjolen kan du se her.

Det ligner jo unægteligt mit Lara-mønster. Blot er nederdelens søm og lommerne anderledes - og så er mønsteret mindre slim-fit end mit. Ja, navnet er også næsten det samme - dette mønster hedder Lyra. 

Jeg skrev selvfølgelig til brugeren for at gøre opmærksom på min opdagelse, at jeg gerne vil have, at hun stopper salget af mønsteret. Hun har svaret, og hun hævder selvfølgelig, at hun aldrig har set mit mønster før. Og at hun ikke har tænkt sig at stoppe salget.

Det kan jeg jo af gode grunde ikke vide noget om. Jeg ved blot, at internettet er stort, at jeg har solgt en del mønstre til udlandet (herunder USA) og at mine mønstre har været på banen de sidste to år - hun til gengæld har blot været på Etsy de seneste måneder. 

Jeg er rigtig ærgerlig over dette, og selvom det var noget, jeg havde regnet med ville komme, fylder det alligevel en del mere end forventet. 

Jeg ved nu ikke, hvordan jeg skal komme videre. Jeg tænker, at jeg kontakter Etsy for at høre, om de har en politik på dette område. Jeg sælger ikke via Etsy, så jeg ved ikke, om de i så fald går ind i disse sager. 

Hvad andet kan jeg gøre? Jeg håber, at I derude kan hjælpe mig. Måske har I oplevet lignende situationer. Jeg kunne virkelig godt bruge et råd eller to.


________________________________


Oh no. I have found an almost exact copy of my Lara-pattern on Etsy. You can see it on the pictures, which I have found right here. Actually only the hem and the pockets are different from my Lara-pattern. Ans her dress is not so slim-fit as fine. But else it's the same. 

I have contacted the pattern designer, but she says, she didn't know my pattern. I don't believe her, because they are so alike. I don't know what to do now otherwise contacting Etsy.com. Do you have any experience? I could really use a good advice.


9 kommentarer:

 1. Øv, øv, det har jeg selv prøvet endda i Dk. Du kan ikke rigtig gøre noget, medmindre du vil ud i en lang og bekostelig retssag. Bevisbyrden ligger hos dig, og da hun har ændret på mønsteret på flere punkter dvs hun har selv tegnet mønsteret, så har du på forhånd tabt sagen. Vi skal nok leve med, at billeder kommer hurtigt rundt på nettet, og dermed har andre mulighed for at kopiere, hvilket til en vis grad er lovligt. I USA gælder andre regler end i DK. Der er en hårfin grænse mellem at lade sig inspirere, efterligne og kopiere. Og hånden på hjertet; vi kan jo heller ikke vide, om fx en tysker har lavet vores mønster 5 år før, vi selv fik ideen. Du har gjort det bedste, nemlig gjort hende opmærksom på det, og så kan du håbe, hun blev flov og tager mønsteret af. Ellers så glæd dig over, at du laver så spændende ting, at folk i det store udland er interesserede. Venligst Marianne

  SvarSlet
 2. PS jeg har også set, at minikrea har nogle mønstre, som er "kopier" af amerikanske mønstre. Så det sker også for etablerede mønsterfirmaer.

  SvarSlet
 3. Øv hvor irriterende...har desværre ingen gode råd, men blot medfølelse...

  SvarSlet
 4. det ser ud til det er fjernet for jeg kan ikke finde noget ..

  SvarSlet
 5. Det ser ud til, at det er forsvundet. Så måske dette netop var det rigtige at gøre. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Etsy har fjernet det. Men kun i 10 dage - jeg skal lægge sag an, ellers kan hun sætte det på igen. Så det er en stakket frist.

   Kh
   Anna

   Slet
 6. Øv altså:( Det var da rigtig træls.
  Du laver også bare de smukkeste kjoler:)

  SvarSlet
 7. Øv, hvor træls. Du må ind og undersøge på nettet, hvad du kan gøre. Desværre tror jeg ikke, der er så meget at gøre, for jeg ser ofte lækre ting, som jeg så igen ser senere i en billigere udgave i fx Føtex eller Kvikly eller H&M. Så jeg fornemmer, at der er mange designere, der gør det samme, som du nu har oplevet. ØV

  SvarSlet
 8. Jeg skjønner godt om du blir sint, skuffet og lei deg. Det er naturlig å vurdere om det er noe du kan gjøre for å stoppe kopiene. Men om dette har en urimelig høy pris i tid/penger (rettsak el.l), håper jeg du får til å kanalisere frustrasjonen til å gjøre ditt eget produkt bedre (bedre markedsføring?/gjøre produktet ditt mer konkurransedyktig), i stedet for å miste dine krefter på å irritere deg over andre. Jeg heier/hepper på deg :-) Mvh Anne Kristin

  SvarSlet