onsdag den 18. november 2015

Forberedelse af haven til vinterens komme og lidt om flyverdragter
Jeg vil skynde mig at sige, at indlægget er sponsoreret - jeg har fået to Friends flyverdragter fra Kvickly til Lara og Askil mod at skrive mine tanker om flyverdragten. 

Det er første gang, at ungerne prøver en Friends flyverdragt. Min erfaring siger mig, at det først er efter vintersæsonen, at man ved, om man har købt en god flyverdragt eller ej. Det kan ikke testes på en enkelt søndag (hvor billederne her er taget). Men umiddelbart virker kvaliteten god - den virker varm og vandtæt, de kan bevæge sig i den, og den lukker godt til. Og så er den justerbar i taljen og i benene, hvilket er smart, når man har smalle børn. 
Askil var ikke i humør til billeder, men jeg fik da lov til at tage et par billeder af ryggen af ham samt de regnorm, han fandt. 
Vi er i gang med årets sidste havearbejde. Der er stadig meget, som kan gøres, og vi når ikke det hele. Vi har nemlig købt jord til - omkring 5000 kvadratmeter landbrugsjord er nu vores. Det skal bruges til juletræer, "frugtplantage" og måske på sigt et par får. Og derfor er vi i gang med at udvide køkkenhave, plante frugttræer og nyt skel. 

I weekenden fik vi flyttet en del af vores hindbær til vores nye stykke jord. Planen er at lave en stor urtehave kombineret med frugtbuske. Vi har endnu ikke flyttet alle (ikke engang halvdelen), og vi håber at nå det, inden kulden kommer. 

Og som I kan se, vokser kyllingerne - ja, de er vel høns nu. De går frit i haven og vil gerne snakke med os - det er enormt hyggeligt. Vi har fået 7 haner og 8 høner ud af vores 15 kyllinger. Alle af racen Gammel dansk landhøne, som er en flot og robust høne. 
De 6 af hanerne skal slagtes i løbet af vinteren. Vi glæder os til at kunne spise kyllinger, som vi ved har haft det godt. Mine krukker er nu fyldt med tulipanløg og stillet i laden. Jeg har endvidere sat en masse løg - både tulipaner, narcisser, krokus og prydløg - i haven, og jeg glæder mig til at se resultatet til foråret.
Krukkerne med stauderne og roserne er sat i drivhuset, så de skånes for regnen. 
I foråret plantede jeg en busk, som hedder "Glasbær". Den har nu de smukkeste bær i en intens lilla farve, som jeg tænker skal ind i stuen til jul. På sigt bliver busken halvanden meter høj, og jeg glæder mig til at kunne "plukke" en stor buket grene med lilla bær. 
I slutningen af oktober tog jeg mine dahliaer op af jorden. Jeg rystede dem fri for jord (sidste år skyllede jeg dem, men i år var jorden tør nok til at den kunne rystes af) og har sat mærke på dem alle, så jeg kan huske farve, form og højde. Det er ikke svært - det værste er at opbevare dem. 

Det er helt nødvendigt, at de ikke får frost. Derudover må de hverken ligge for tørt eller for fugtigt. Sidste år opbevarede jeg dem i min nabos lade, for vores egen er så fugtig. Her lå de i deres kasser stablet på en palle og med tæppe over i de koldeste perioder. Jeg besøgte dem med jævne mellemrum for at se, om de var ok. Var der gået råd i dem, sorterede jeg det rådne væk. Og så sprøjtede jeg dem med vand tilsat atamon - det gør, at der ikke så nemt går råd og mug i dem. 

Det var en mild vinter sidste år, og derfor kunne det lade sig gøre at opbevare dem i laden. Vi har en jordkælder, som er frostfri, men der er ikke udluftning nok - så det er først, hvis det bliver rigtig koldt, at vi kan sætte dem der. 

Ja, det er ikke nemt. Men det er værd at give det et forsøg, for dahliaer er så smukke. Jeg synes i hvert fald, at de er hele arbejdet værd. 

Og jo, så har vi lavet æblemost til den helt store guldmedalje. Jeg har mistet overblikket over hvor mange liter, der er i fryseren - men det er en del. Æblerne er fra vores egen have (vi har to gamle æbletræer - det er fantastisk) og fra naboens. 

Det er (også) et stort arbejde at lave æblemost, men (igen) det hele værd. Ungerne synes det er sjovt, og det smager helt vidunderligt. 
Billedet er fra oktober måned, hvor vejret stadig var mildt og træerne endnu ikke havde smidt deres blade. 

Det var lidt om de seneste måneder set fra et udeliv. Det tiltaler os mere og mere, og vi har store planer omkring at blive selvforsynende i kød og grønt. Ideen om, at vi (og ikke mindst børnene) ved, hvor maden kommer fra, tiltaler os. Det er et krævende arbejde, og det er en hårfin balance, for det må ikke blive et surt arbejde. Vi har jo også fuldtidsarbejde og børn, som skal passes. Men indtil videre tager vi det i små skridt og nyder at se tingene vokse. 


_____________________________Something about our garden in the end of Autumn. We have been busy, because soon the cold arrives. We like the gardenlife more and more. In the future we're planning to make our own vegetables and meat. We like the idea of knowing where the food comes from. 9 kommentarer:

 1. Super dejlige billede endnu engang kære Anna og hvor er det fedt at se, hvor meget du nyder jeres landidyl.

  SvarSlet
 2. Skønne billeder der vidner om masser af nærvær og hygge, selvom havearbejdet kræver en del. Lækkert I har fået mulighed for at tilkøbe ekstra jord, det snakker vi også om at gøre, selvom vi aldrig får så meget plads som jer :)

  SvarSlet
 3. Sikke nogle dejlige billeder. Hvor lyder det dejligt med den ekstra meget jord, også selv om der selvfølgelig høre en masse ekstra arbejde til. Men haven er en gave - både for en selv og ikke mindst ens børn. Det er i hvert fald min mening. Vi nyder vores lille parcelhus have på 1000 kvm2, men finder alligevel på nye projekter hele tiden. Der skal dog vælges lidt i hvad man ønsker da der jo slet ikke er plads til alt det man hurtigt kan drømme om.

  Kh
  Maria

  SvarSlet
 4. Smukke billeder og tak for din forklaring til blomster knoldene. Jeg må igang med atamon vandet til mine knolde.
  Vi har selv købt en nabogrund, revet huset ned for at bygge til vores eget, og til foråret kan vi forhåbelig starte frugthaven.

  SvarSlet
 5. Det er så hyggelig å lese med å se hvordan dere har fått det på gården. Det er noen skjønne bilder, og jeg kjenner at en slik levemåte tiltaler meg. Dyrke egen mat /holde dyr som har det godt. Ser ut som om dere har tatt mange riktige valg. Fin weekend til dere i DK :)

  SvarSlet
 6. Tillykke med den mere jord, og hvor ser det rigtig dejligt og afslappende ud. Ja, der er mere arbejde, men jeg kan godt lide, at I tager det hele i et overkommeligt tempo.

  Fine billeder og skøn haveproces at følge med i.

  SvarSlet
 7. Tusind tak for jeres kommentarer! det er så dejligt, at I giver jer tid til det.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 8. Får helt lyst til at få høns! Hvor ser det bare hyggeligt ud.

  SvarSlet
 9. Takk for at du deler med oss av det vakre du har ved at du legger ut bilder av hjemmet ditt. Det er så mye pent og stemningsfullt, og man blir i godt humør av å se på :-) Mvh Anne Kristin

  SvarSlet