torsdag den 30. oktober 2014

Sy med børn


Jeg var ikke særlig gammel, da jeg startede med at sy. Først i hånden og senere på min mors symaskine. Jeg syede tøj til bamser og barbier, fastelavnstøj og senere tøj til mig selv. Og fordi jeg også som barn fandt så stor glæde ved at sy, vil jeg gerne give det videre til mine børn. 

Interessen skal selvfølgelig komme fra barnet selv. Det er nu ikke så svært, når hun eller han oplever mor være glad for syningen. Lara, som nu er knap seks år, begyndte allerede i treårsalderen at være med. Vi har syet sammen på symaskinen, og da det var afprøvet, ville hun sy i hånden.  

Det behøver ikke at være kompliceret at sy med børn. Et godt sted at starte er at sy filtfigurer i hånden. Filt er et billigt materiale, som findes i mange farver. Det kan købes i de fleste hobbybutikker. Filt har den fordel, at det ikke trevler, når du klipper i det. På den måde kan du klippe figurer i det, uden at du behøver at zigzagge kanten. Det er endvidere nemt at få nålen igennem. Brug broderitråd eller en anden lidt tykkere tråd. Sytråd er for tyndt, og der kommer for let knuder på tråden.

Start med en figur, som er nem at gå til. Det kan være et hjerte eller en stjerne. Klip to ens dele ud, og nål dem sammen. Lær barnet at sy risting eller bagsting. Og lad nu være med at gå op i, om stingene er skæve, for lange eller for korte. Enhver begyndelse er svær, og pæne sting kommer først med øvelsen.
Figuren kan fyldes med pladevat og derefter pyntes med perler. Og dit barn vil være super stolt af kreationen.

Senere kan man kaste sig ud i sværere, mere tredimensionelle figurer. Lara er fx nu i gang med at sy en havfrue ud af filt. Mangler man inspiration, kan der lånes gode bøger om filtdyr på biblioteket.


_________________________It doesn't have to be complicated to sew with children. Lara, who's almost 6 years old, now sews small figures - almost on her own. She started sewing togehter with me, when she was three years old. The only thing to remeber is not to be a perfectionist. It doesn't matter if the stitches aren't identical. If you sew togehter with your child, you will experience your child be proud of his or her result. 

  

12 kommentarer:

 1. Det lyder som et ret godt sted at starte. Jeg har netop lært at strikke, og min datter vil gerne være med. Som nybegynder aner jeg ikke, hvordan jeg skal gribe det an, og at hun er venstrehåndet gør det bestemt ikke nemmere. Jeg må hellere finde sytøjet frem, og se om ikke det også kan vække interesse. Så kan vi lave røde filthjerter til juletræet.

  SvarSlet
 2. Tusind tak for det inspiration :) jeg har flere gange tænkt "hvornår mon de kan være med?" Begge børn har spurgt om de må sy på maskinen og jeg har hidtil sagt nej med tanke på at de måske var lige små nok. Har du nogle ideer til hvad de kan starte med at prøve der? Luna er 4,5 og Magne 6 (lige om lidt) :) men filt skal da fluks købes hjem, julehjerter og stjerner er jo oplagt lige nu ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lad dem sidde på dit skød, mens I syr på symaskinen - så styrer du speeder, mens barnet styrer stoffet (vær dog obs på, at fingerene ikke kommer for tæt på nålen). Sy sengetøj til dukken eller andre helt enkle projekter.

   Kh
   Anna

   Slet
  2. 1000 tak for svar :) det skal bestemt prøves af næste gang de viser interesse - glæder mig allerede :)

   Slet
 3. Hvor ser det bare hyggeligt ud...glæder mig til bettemanden bliver lidt ældre og kan være mere med :-)

  SvarSlet
 4. Herhjemme er børnene og med til at sy. Jeg har haft meget tid til at gøre det med den første, da hun var ene barn i 6½ år. Vi brugte hele dage på først at tage i stofbutik, for at udvælge det stof der skulle bruges til dagens projekter. Så blev der syet dukke og bamsetøj, og sengetøj til dukkerne. Filtdyr er der også blevet mange af gennem tiderne. Nu er Ida min store blevet vild med at brodere.
  Det er så fantastisk når man kan dele sin hobby med sine børn. Og jeg er sikker på at den tid er godt givet ud.
  Dejlige billeder af Lara, hvor er hun pludselig blevet en rigtig stor pige.

  Kh Maria (min-mors-mirakler.blogspot.dk)

  SvarSlet
 5. Fed ide med filt-dyr - det skal jeg da helt sikkert afprøve med min næsten 4-årige:) Tak for inspiration!!!

  Jonna

  SvarSlet
 6. Åhhhh hvor kan jeg bare nikke genkende til så mange ting i Lara, som da jeg var barn. Hendes lyse hår, hendes ansigt og søde smil får mig sådan til at tænke tilbage på min barndom. Godt nok har min mor ikke været så kreativ, til gengæld havde jeg nogle super dygtige og kreative pædagoger i børnehaven og Sfoen, hvilken har inspireret mig til at fortsætte med det den dag i dag.

  De har været en gave for mig.

  De små filtdyr var også noget af det første jeg lærte at sy, de er nu bare en rigtig god ide til børn.

  SvarSlet
 7. Jeg begyndt også tidligt vi startede med sådan nogle hulkort min mormor selv lavede. Det var ogaå hende der lørt mig at sy patchwork i hånden. Den armerikanske metide uden pap. Elsker at sy og er kun blevet bedre og bedre med årene.

  SvarSlet
 8. Tak for påmindelsen. Måske jeg skulle lave et par filt-juletræer med min næsten 5-årige i år, eller et par filt-julekugler. Så kunne de pynte på træet eller i vinduet til december :)

  SvarSlet
 9. sikke en god idé med filt figurer. det er i hvert fald hyggeligt ud.

  SvarSlet
 10. Ja det er så hyggelig når de er med! Jeg har også syet på maskine med min ældste pige. Havde hende da på skødet, og så tog vi fodpedalen op på bordet så hun trykkede på den med hånden. Jeg hjalp hende da med at styre stoffet.
  Fine tips du kommer med:)

  SvarSlet