fredag den 10. oktober 2014

Elefanthue - syvejledning og mønsterSå er det elefanthuetid. Og jeg har fået syet en af slagsen til Askil. 
Mønsteret er fra Ottobre Design og kan downloades lige her. Det har en god pasform, synes jeg. Og så er det gratis! :-)

Mønsteret går fra str. 42-52 cm (mål hovedomkredsen på dit barn). Det er med dragetakker, som kan sættes i  sidesømmene - det har jeg udeladt. Og ellers består mønsteret af tre dele samt en ribkant, som sys sammen. Nemmere kan det næsten ikke blive. 

Når du printer mønsteret ud, skal du være obs på at få den rigtige størrelse på det. Du skal indstille printeren til at printe "actual size". Ellers vil den formindske mønsteret.

Jeg har syet Askils elefanthue i to lag jersey. Den ene - yderjerseyen - er en helt almindelig jersey med motiv. Den anden - foerjerseyen - er en lidt kraftigere ensfarvet jersey. Den er fra Stof og Stil. Ligeledes er jerseykanten ensfarvet jersey fra Stof og Stil.

Du kan også sy elefanthuen i babyvelour, isoli eller evt. uld, hvis du vil have en rigtig varm hue. Det skal bare kunne strække sig.

Jeg har brugt både min overlocker og min symaskine til at sy huen. Overlockeren er genial til jersey, for sømmen er elastisk, så derfor knækker den ikke, når huen efterfølgende bliver strukket. Men en symaskine kan også gøre det. Så længe, at man syr med jerseynål (eller stretchnål) og en stinglængde på 3,5-4. Deruover er det en god idé at nedjustere trykfodens tryk, så jerseyen ikke strækkes, når man syr den. Det er ikke alle maskiner, der har denne indstilling, men de fleste har. Og i og med, at jeg har stukket overlockssyningen ned med en ligeudsting, mister jeg overlocksømmens elasticitet - men jeg synes ikke, det er et problem.

I mønsteret er der syvejledning på engelsk. Herunder kommer min udgave af den i en billederversion.


Tegn mønsterdelene over på mønsterpapir og klip stoffet ud. Du skal bruge til både yderhue og inderhue.
Derudover skal du bruge en jerseykant. Jeg har undladt den nederste jerseykant - der har jeg overlocket i stedet. 

Nål de tre yderdele sammen. Sidestykkerne skal nåles på bagstykket. Overlock delene sammen eller sy dem sammen
på symaskinen med en stinglængde på 3,5 - 4. Hvis du syr på symaskine, så pas på, at du ikke trækker i stoffet, imens du syr.  

Stik nu sømmen ned. Brug igen en stinglængde på 3,5 - 4 og hjælp symaskinen med at føre stoffet igennem.  

Overlock eller sy derefter  de to sider sammen forneden, så yderhuen er færdig. 

Og så ser den sådan ud. Lav nu en foerhue/inderhue magen til.

Så skal du klippe eller skære din ribkant. Jeg brugte ikke mønsteret til dette, men det kan du sagtens vælge at gøre.
I stedet lavede jeg en ribkant, som var fem cm bred og lige så lang som på mønsteret (tillagt sømrum).
Grunden til, at min ribkant er syet sammen i begge sider, er fordi jeg havde to stykker, som jeg gerne ville have brug.
Du klipper selvfølgelig bare et langt og syr det sammen. 

Fold ribkanten, som vrangen vender indad, og nål den fast ret mod ret på yderhuen. Find midterpunkter på både kant og hue
og stræk ribkanten, imens du nåler fast. Ribkanten er kortere end huens åbning, og derfor skal den strækkes.  

Sæt nu foerhuen/inderhuen på yderhuen ret mod ret (så vrangen vender udad) og nål den fast på de to lag.  

Du kan enten overlocke eller sy hele vejen rundt. Jeg valgte at sy, og det virker fint. 

Vend foeret ind i huen og overlock eller zigzag den nederste kant, så yderstof og inderstof er syet sammen.
Og så er huen færdig!

Jeg vil vove den påstand, at dette projekt ikke kan gå galt. Så længe man er lidt obs på, at jersey (eller andre strækstoffer) ikke må strækkes, når man syr i det - så er der altså ingen faldgruber.

Og nu, hvor vi er ved elefanthuerne, kan jeg ikke undgå at nævne Mettes (Westmose) diy på, hvordan du selv tegner en elefanthue af og syr den i genbrugsstoffer eller Annes (Fru Flittig) mønster og syvejledning til at sy en elefanthue, som består af to (og ikke tre som her) dele. 

Rigtig god syfornøjelse:-)


_________________________I've made a hat for Askil, which he can use this autumn and winter. The pattern is from Ottobre Design, it's free and you can download it right here. It's easy to sew this kind of hat and it's a very usable hat for babies and small children, beacuse it keeps the ears, the head and the neck warm.   


13 kommentarer:

 1. Mini-Ts mønster kan også anbefales. Det han en god "halsedisse" form omkring halsen.

  SvarSlet
 2. Jeg er ny følger her på din blog, men hvor er jeg dog glad for at jeg har fundet den! Du har nogle helt fantastiske syvejledninger og mønstre. Tusind tak for den store inspiration! :o) Jeg har allerede syet 3 par babybukser og en body, og der er flere på vej ;o)

  SvarSlet
 3. Det ser ud til at den har en god pasform, den er rigtig sød. Lur mig om ikke der ryger en gennem masken herhjemme også. Super vejledning. :-)

  SvarSlet
 4. Den er da bare fin! Tak skal du have, Det er meget dejligt med en god DIY! :D

  SvarSlet
 5. Den er rigtig fin.....og sidder godt ^^

  SvarSlet
 6. Tak for en fornem vejledning! Den må prøves!

  SvarSlet
 7. Tusind tak for jeres kommentarer! Jeg kan se, at indlægget har haft over 2000 sidevisninger - dejligt, at I var 6, som gav jer tid til at kommentere;-)

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 8. Endelig et godt mønster og en instruktion med masser af billeder. Det er som engeltis om hjertet for os der er lidt rumligt udfordret rent forestillingsmæssigt. Tak for det!
  Og så var det et overskueligt projekt at kaste sig over med et brækket skinneben:)

  SvarSlet
 9. Kære Anna

  I går fik jeg syet en elefanthue efter din vejledning og en pullover med amerikansk halslukning og ribkanter OGSÅ efter din vejledning. 1000 tak for evig inspiration og guides, der muliggør en verden af fede projekter!!!!!!!! TAK!

  Jonna

  SvarSlet
 10. Der har været en massiv trafik på min DIY efter at du har linket til den :-) Dejligt at du gør det og skønne billeder af yngste skud på stammen ;-)

  SvarSlet
 11. This is really interesting, You're a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more
  of your fantastic post. Also, I've shared your web site in my social networks!  Feel free to surf to my homepage landscape design seattle

  SvarSlet
 12. Mange tak for en rigtig god DIY! Men, kan du mon forklare mig, hvordan jeg afslutter den overlockede kant i bunden af huen på en pæn måde? Altså, når jeg overlocker rundt i en cirkel, hvordan afsluttes det så pænest?
  Mvh. Tine

  SvarSlet
 13. Rigtig fine ting du laver det er super flot😊

  SvarSlet