tirsdag den 5. august 2014

Prøve på brudebuketten - og et par spøgsmål til jer, som har forstand på den slags

I lørdags lavede jeg en prøve på brudebuketten. Jeg har nemlig besluttet mig for selv at binde den i stedet for at købe en i dyre domme. Og allerhelst med havens blomster. Det er jo et diy bryllup, som hvorfor ikke også lave buketten selv? ;-)

Jeg bilder mig ikke ind, at jeg kan binde en buket lige så flot som en professionel blomsterbinder. Men mindre kan også gøre det. Og jeg synes det er sjovt og spændende at arbejde med blomsterbinding. 
Så efter et par instruktionsvideoer på youtube.com, plukkede jeg en stak dahliaer og salvie og gik i gang. 

Processen blev således:

Den sidste del af processen - at binde blomstertape om stilkene - var ret svært, og jeg måtte kapitulere og få Jonas til at hjælpe mig. Blomstertape burde da klistre?!? Jeg synes, det var svært at arbejde med - især fordi jeg gerne vil have stilkenes ender dækket. Og det skulle jo gerne se pænt ud.

Langt de fleste vejledninger til brudebuketbinding på youtube har ikke dækket stilkenes ender. Det er åbenbart moderne. I hvert fald er det nemmere. Men jeg vil ikke gå og passe på, at jeg kommer til at røre kjolen med blomsterstilkene, og derfor vil jeg gerne have den helt dækket. 

Buketten blev ikke helt, som den skal være, men nu fik jeg afprøvet processen. Og jeg overvejer, hvorvidt jeg også skal bruge roser sammen med dahliaerne, som er lidt stivere i det. Måske endda - hvis jeg kan finde nogle pæne roser - lave en ren rosenbuket. Under alle omstændigheder skal den ikke være for stor og voldsom. Det skal helst være en såkaldt rokokko-buket.  

Det er svært at få den rigtige runding på buketten, og her skal jeg øve mig. Desuden erstilkene skrøbelige, og et par af yderblomsterne blev slappe i stilkene. 

Så derfor tænker jeg, om de yderste skal støttes med ståltråd? Dvs. skal have ståltråd rullet om stilken, så de bliver støttet? Måske du kan svare på det (og ellers må jeg bare afprøve det). 
Jeg har hørt, at de helt dyre rosenbuketter bindes på den måde, at hovedet klippes af rosen, og denne sættes på ståltråd og tapes med blomstertape - således at der kan være mange roser i en buket. Men det skal jeg vist ikke ud i.

Har du gode råd til binding af en brudebuket, så skriv meget gerne en kommentar. 

Og se så, hvad haven bugner af i disse dage - de skønneste dahliaer:

Vi plukker og plukker - til os selv og til naboer og venner - og det er en sand fryd. Jeg kommer helt sikkert også til at dyrke dahliaer næste år - også selvom der ikke er bryllup.


_________________________Saturday I made a test for my wedding bouquet. It's made of dahlia flowers and sage. I'm not an expert in flower arranging, but I think it's fun. And our wedding is a diy wedding, so why not make my own wedding bouquet with flowers from the garden?


22 kommentarer:

 1. Jeg har ingen råd om blomster, i hvert fald ingen som er værd at følge ;-) men ville bare skrive at det dog er nogle fantastiske smukke blomster. Og din buket ser smuk ud :-)
  Kh,
  Mette

  SvarSlet
 2. Hej Anna
  Hvor er det en spændende process du har gang i med jeres bryllup. Jeg bandt også selv min brudebuket da jeg blev gift for to år siden. Den var sjovt nok også af dahliaer men for at give buketten noget stivhed havde jeg små buket roser i, de kan ligesom holde lidt på de sprøde dahlia. Jeg lavede en test med støtte tråde omkring dahliaerne men det syntes jeg slet ikke fungerede og de blev også hurtigt slatne. Så de små buket roser var altså den løsning jeg syntes var bedst. Held og lykke med det hele. Kh Maja

  SvarSlet
 3. Da jeg som ung arbejdede i blomsterbutik lavede vi rokokobuketter hvor kransen var små stive kviste med grønne blade på. Bladene var sådan nogle glansfulde mørkegrønne nogen der ikke visnede lige med det samme. Jeg har glemt hvad de hedder :-) /kh Emma

  SvarSlet
 4. Det savner jeg allermest ved ikke at bo tæt på mine forældre - lige at kunne svinge forbi og hente en buket til vasen derhjemme... Så smukt det er, når haven står i fuldt flor og du har fået et rigtig flot resultat ud af dine smukke blomster synes jeg :) Glæder mig til at se, hvad det ender med :D

  SvarSlet
 5. Det er altid en god ide at stive stilkene af med ståltrådsnet, ud over afstivning så kan du også bøje stilkene en smule så de kommer til at ligge som du ønsker.
  Det ser fint ud det du har gang i, godt råd som jeg har fra min far, der er uddannet blomsterdekoratør og tidligere blomsterhandler, du skal kunne kaste buketten op i luften og gribe den igen og alle blomster sidder hvor de blev sat, så er den bundet rigtigt :-)
  Jeg har altid brugt dette trick, måske fordi jeg er vokset op med det og har bundet rigtig mange buketter mens han stadig havde forretning.
  Pøj pøj øv dig en masse, glæder mig til at følge resultatet.

  SvarSlet
 6. Blomsterhandleren binder somme tider buketten i en "plasticdims", hvor der kan være oasis i. Plasticen ses ikke når buketten er færdig og desuden har den håndtag. Måske kan du bestille plasticdimsen hos en blomsterhandler?

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske kan du bruge dette link?
   http://www.kpkram.dk/shop/vare.asp?vareid=228-0033

   Slet
 7. Hvor er den fin, elsker de farverige dahliaer :-) jeg syntes du skal forsøge med ståltråd, det har jeg tit brugt til en Gerbera, og der virker det godt. Håndtaget kunne pyntes med et silkebånd der passer til din kjole, og stikkes fast med nåle, sådan var min buket sat sammen (oven på blomstertapen :-))
  Syntes bestemt du skal have en buket med Dahliaer nu de er på bordene m.m. Kombineret med roser vil være fint :-)
  Kh nanna

  SvarSlet
 8. Hej igen ;-)

  Som faglært blomsterdekoratør kan jeg da bidrage med lidt.

  Din buket er bundet så den står lidt for højt på midten. Det kan du til dels komme til livs hvis du bandt i spiral (men det er ikke sådan liiige at lære). MEN den helt flotte runde form opnår man kun, hvis man "stifter" sin buket - dvs man klipper alle stilke af x cm under blomsterhovedet, sætter dem på ståltråd for til sidst at tape med blomstertape om stilk og tråd.
  Alternativt, og det er måske den metode du skal overveje - kan du binde blomsterne, som skal sidde i midten med lange stilke, og så kun "stifte" de yderste. Dvs den yderste eller de to yderste lag klipper du stilken af x cm under blomsterhovedet, sætter den godt fast på ståltråd og taper HVER ENKELT stilk, så vandet ikke fordamper fra stilken.

  Det er en sværere proces at binde en (rigtig) brudebuket, og der er en masse tekniske ting, som gør buketten harmonisk og holdbar på alle måder - set fra et håndværksmæssigt "point off view" ;-).... Der er næsten umuligt at give videre på skrift. Der er nemlig maaaange små ting der tilsammen gør en stor forskel. Der er i hvert fald en grund til at brudebuketter koster det de gør, for de tager lang tid at lave! Men sådan er det jo, når man skal lave et godt stykke håndværk.

  Anyway... Jeg synes din buket bliver for kompakt. Der er for mange runde, store blomster, og man ser næsten ikke de smukke geoginer fra hinanden... Og det er jo ærgeligt :-) Du mangler nogle små piblende blomster ind imellem. Feks en forgrenet rose, så der stikker små blomsterknopper op mlm de store runde flader. Lidt andet piblende som noget meget fint grønt eller brudeslør kunne også sættes imellem

  Blomstertape klistrer ganske fint, men man skal lige lære at bruge det ;-) Varm det lidt i hånden, og træk det lidt. Og så er det nok ikke så taknemmeligt at bruge mod en plasticpose. Når man stifter en brudebuket bruger man det direkte på stilken/ståltråden.

  Den "plastic-dims" som en nævner, kan man godt købe ved en Blomsterbutik. Men de er svære at bruge, da oasismængden er lille, og derfor skal man ikke stikke forkert mange gange før oasisen smuldrer. Og selvom du ikke stikker forkert, skal der ikke trykkes eller rykkes meget ved blomsterne, før hullet i oasisen bliver stort, og så risikerer du de falder ud. OG så synes jeg jo - sådan rent håndværksmæssigt, at stiftemetoden er den "rigtige" og mest holdbare på alle fronter.  God fornøjelse ;-)

  Mvh Nanna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for dit svar, nanna. Men når man gør det sådan, kan blomsterne så holde hele dagen?

   Kh
   Anna

   Slet
  2. Håber det er okay jeg bidrager her. Jeg har to gange bundet brudebuket som din. Har brugt en blanding af roser og brudeslør. Jeg stiftede blomsterne og gav dem en 'madpakke' med ved at binde lidt vat/papir om enden af stilken og og sætter fast med ståltråd/blomster tape. Fordelen ved at stifte er at håndtaget på buketten ikke bliver for stort hvilket du ellers sandsynligt opnår. Det tager tid men jeg synes også resultatet bliver derefter! Ståltråden hjælper dig også med at forme buketten.
   Endeligt vil jeg forstlå dig at vikle noget fint bånd uden på fin blomster tape så den matcher din fantastiske kjole!

   Slet
 9. Da jeg for nogle år siden blev gift var min brudebuket "bundet" i en holder... sådan en slags håndtag der nærmest ligner en lille fakkel hvori der er en oasis kugle som blomsterne stikkes i. Buketten får automatisk den rigtige runding og den bliver ikke så tung da alle bllmsterne er klippet lidt under hovedet. Håber det gav lidt mening.
  Mvh Rikke

  SvarSlet
 10. Hej Anna
  Det er en spænende projekt du har gang i der....jeg er en af de mange som til dagligt lever af at lave blomster. jeg vil gerne give dig et par råd med på vejen, jegkan ikke her lære dig hvordan en brudebuket bindes helt korrekt, men mon ikke også mindre kan gøre det :-)
  Jeg kan anbefale dig at plukke blomsterne dagen før du skal bruge dem, og sætte dem i vand således at de har så meget vand i sig som muligt, og derved kan holde lid bedre. Jeg syntes bestemt at du skal have lidt andre blomster i mellem, gerne noget let(se dit eget billed med de røde lyserøde dahlia brudeslør mm i Lyngby vasen) så bliver buketten ikke så tung. Det vil også være rigtig godt for dig at få noget "stift" grønt med ned mellem blomster hovederne fx buskbom som du måske har i haven. Sæt det så langt ned at det ikke kan ses mellem hovederne, men sådan at det skaber lidt luft mellem stilkene; så vil det ikke komme til at se så sammen klemt ud. Det er rigtig fint som du har gjort det med tape ...og jo det skal klistretræk lidt i det og varm det godt med fingeren, så går det sikkeret lidt nemmere. Jeg vil også anbefale dig at slutte af med at sætte noget silkebånd omkring den grønne tape, så buketten bliver gjort fint færdig. det kan fastgøres med varm lim eller nåle. Håber du kan bruge mine råd... god fornøjelse /Marie

  SvarSlet
 11. Jeg så lige at du havde brudeslør i en buket. Jeg har en veninde som lige er blevet gift og hendes buket bestod udelukkende af brudeslør og uden blomstertape. Det var en vildt fin buket der ser naturlig ud.
  Jeg kan anbefale kortere stilke på brudebuketten, så ser den ikke så voldsom ud. Og så kan du også have blomsterne til at pege ud mod publikum.

  SvarSlet
 12. Hej Anne, der er allerede masser af gode råd her ovenfor, men vil alligevel lige bidrage:), det tager timer at stifte en buket hvis man ikke er øvet, så jeg vil foreslå at du øver dig lidt i at binde i spiral, det er det allervigtigste for et godt resultat uanset om det er brudebuket eller bare en buket til vasen, og helt ærlig så passer en rigtig rundbunden buket også bedre til et bryllup som jeres:) Jeg har undervist i binderi i rigtig mange år og jeg ved at øvelse gør mester.
  Alle stilke skal være rene(fri for blade og torne) du skal bruge både små og lidt større hoveder og det allervigtigste for at buketten holder formen du skal bruge mellemstik det ville i det her tilfælde være brudeslør hvis jeg kunne vælge. og for at være effektiv skal der være en stilk med forgreninger, nærmest en lille buket agtig ting, og dem skal du bruge rigtig mange af:)
  Når du starter tager du den første blomst i din venstre hånd holder den mellem tommel og pegefinger, vælg ikke den med det største hoved, så tager du en lille gren brudeslør og den ligger du ovenpå så den krydser den første stilk, altså så blomsterhovedet ligger skråt til venstre og stilken skråt til højre i din hånd, den eneste blomst der står lige op og ned i buketten er den blomst du starter med, alle de andre ligger på skrå, så tager du ved buketten (de to stilke der nu er buketten) med din højre hånd og drejer den en anelse mod venstre mens den stadig er i din venstre hånd og så ligger du igen en lille gren brudeslør ind skråt ovenpå fuldstændig som før, blomsterhovedet mod venstre og stilken mod højre, så drejer du igen som før når du har 3 til 5 stilke mellem tommel og pegefinger, tager du dem og ligger dem ind i bunden at det lille hulrum der er mellem tommel og pegefinger du kan danne et lille hul som buketten nu skal hvile i mens du binder videre, og nu skiftes du til at tage stilke med hoveder og stilke med brudeslør en af gangen og husk at dreje buketten indimellem altid til samme side, tjek også indimellem at alle stilke ligger i samme retning i spiralen altså INGEN STILKE MÅ KRYDSE OG LIGGE DEN ANDEN VEJ, indimellem trækker du lidt i brudesløren så du trækker den ned så blomsterne er lidt under alle de andre hoveder, helt ned til din hånd, du vil kunne mærke hvor godt det holder på de andre blomster. Hvis du binder på denne måde vil du kunne trække en blomst ud af buketten hvis den ikke lige passer og du vil kunne rette formen ind under hele processen.
  Hvis jeg skulle holde bryllup på den måde i har valgt så ville jeg ikke tape buketten, men binde den godt stramt Også her skal bindingen snoes mod venstre læg snoren ind under din tommerlfinger mod buketten og træk snoren oven på din hånd venstre om buketten nogle gange, stram godt til og bind en knude, hvis ingen blomster ligger på tværs så knækker der ingen:) Klip stilkene af i en passende længde og sæt den i vand hvis den har stået i vand natten over kan den sagtens holde og ellers kan den jo sættes i vand igen når kirken er klaret. Inden den skal bruges tørres alle stilke godt af med køkkenrulle og så ville det selvfølgelig være rigtig fint med lidt bånd eller blonde omkring bindestedet og med et lange sløjfe ender hvis du er til det.
  Rigtig god fornøjelse, jeg ville ønske jeg var i området så kom jeg forbi og lærte dig at binde:) men du er velkommen til at ringe hvis der er nogen spørgsmål 40452049.
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eva

   Tusind tak for dit lange svar. Jeg vil forsøge at gøre det, som du beskriver.

   Kh
   Anna

   Slet
 13. Det kommer til at blive den smukkeste buket, meget bedre end at købe:) Da jeg blev gift for 12 år siden lavede min fætter buketten, med roser fra haven og små vilde jordbær indimellem.Da det jo er et stykke tid siden kan jeg ikke huske hvordan den så ud ved stilkene, men jeg kan se du har fået nogle gode råd allerede. Held og lykke med det hele!

  SvarSlet
 14. Den buket hvor der både er lyserøde/pink og orange toner er helt fantastisk...

  SvarSlet
 15. Det er bare nogle vildt flotte blomster du har i din have! Elsker Dahlia! Ved det er lidt F en tidskrævende proces og lidt af et håndværk at lave en flot buket, for slet ikke at sige en brudebuket! Kan udemærket godt forstå du gerne selv vil binde din buket, når du nu har haven fuld af skønne blomster, men tænker også du allerede har meget omkring ørerne i dagene op til brylluppet! Personligt ville jeg måske se om jeg kunne lave en aftale med en blomsterbinder om selv at levere ønskede blomster til buketten og så betale sig fra at den blev bundet solidt og holdbart! Den skulle jo gerne holde til strabadserne:-)

  SvarSlet
 16. Jeg lagde min egen brudebukett på omtrent samme måte, men jeg dekket ikke til stilkene og jeg kjøpe de fleste blomstrene (plukket noen i hagen til min mor). Jeg sier som mange av de over at det er lurt å binde i en spiral og jeg vil også anbefale å ha noen mindre blomster for å skape litt luft i buketten. Jeg synes Dahliane er nydelig og at du burde bruke de i buketten, de passer til stilen på kjolen din som jo er litt vinage :) La de trekke godt med vann før du binder buketten, da klarer de seg godt uten mye vann. Lykke til!

  SvarSlet
 17. TUSIND TAK for jeres gode råd og fif! Jeg tror, jeg vil forsøge en gang mere - med udgangspunkt i jeres råd. Hvor er det dejligt, at I giver jer tid til at skrive! Bliv endelig ved, hvis I er flere, der har gode råd.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 18. hello,, i'm just visit,, have a nice day :D

  SvarSlet