søndag den 10. august 2014

Første skoledag


 
I dag var det Laras første skoledag. Og det var en spændt og glad pige, som sammen med os - og den nyindkøbte skoletaske - forlod hjemmet for at tage hul på en ny epoke i sit liv - nemlig skolelivet. Heldigvis fik vi også en glad pige med hjem.  
 
Som så mange andre forældre har jeg svært ved at forstå, at hun virkelig er så stor, at hun nu er skolebarn. Og som så mange andre spørger jeg mig selv, hvor tiden dog blev af.
 
Men hun er klar, og det har hun været længe. I vores kommune er der tidlig SFO (fra april måned), og det har været en god ting. For skolen, som Lara skal gå på, er en lille skole, og de voksne har været gode til at passe på Lara og hendes jævnaldrende i de nye omgivelser. Så det har været en tryg overgang for Lara, og den tidlige SFO-start har gjort, at hun allerede før skolestart kender sine klassekammerater og sine to lærere.
 
Vi har valgt, at Lara skal gå på en friskole. Det har vi gjort af flere grunde. Da vi flyttede hertil, valgte vi den børnehave, som ligger tættest på os - og også på skolen. Alle hendes børnehavevenner skal på friskolen. Og derfor giver det også mening, at hun skal gå der.
 
Og nu, hvor skolereformen er blevet en realitet, er vi lykkelige over, at vi har valgt en privatskole til hende. For vi er slet ikke enige med reformen i, at børn skal gå mere i skole. I hvert fald ikke små børn. På Laras skole har de samme timetal hvad angår de faglige timer, som de har i folkeskolen. Ja, faktisk overgår de timetallet med et par lektioner. Til gengæld har eleverne ikke understøttende undervisning (som ingen rigtig ved, hvad er?), lektiehjælp og daglige bevægelseslektioner (ud over de idrætslektioner, som er normalt). Alt dette ligger i SFO-delen. Og Lara kan således stadig hentes tidligt de dage, hvor det kan lade sig gøre. Jeg er som udgangspunkt slet ikke enig i, at børn bliver mere kloge af at gå så mange flere timer i skole. Og jeg mener, at de har ret til et børneliv.
 
Og første skoledag på en søndag? Jo, det er så forældre og søskende kan komme med. Hele skolen (som går til 6. klasse) havde første skoledag i dag. Og det var en dejlig og festlig dag. 
 
 Skolen er forøvrigt ikke mere end fire år gammel. Før da var det en lille folkeskole, men så valgte politikerne at lukke den, for det er billigere med store skoler. En gruppe forældre ville det dog anderledes. Og sådan opstår mange privatskoler i disse tider.
 
 

 
Held og lykke til alle jer, som skal sende jeres må poder afsted i morgen. Jeg håber, at de får en rigtig god dag.

 
 
__________________________
 
 
 
Today it was Lara's first day in school. I can't believe that she is a school child now - time flies. But she is ready. And she had a wonderful day.  
 
 


21 kommentarer:

 1. Det lyder vel nok dejligt.
  Hvor er hun fin og stolt. Det er en stor dag.
  Vi har 1. dag i morgen :-).

  SvarSlet
 2. Tillykke med at have et skolebarn. Hvor ser Lara stolt og glad ud.

  Jeg kan godt forstå jeres valg af en friskole. Vi giver folkeskolen en chance, men den nye reform er i den grad kun på prøve herhjemme. Jeg er selv lærer i folkeskolen, og min datter skal starte i 4. klasse og har tre dage fra 8-16. De små af mine børn skal nu dagligt være 3 timer længere i vuggestue og børnehave. Værst er det for Victor, der stadig ikke er rigtig fan af at gå i vuggestue.
  Vi giver det en chance, men kun en.
  Kh Maria (min-mors-mirakler)

  SvarSlet
 3. Hvor er hun fin på sin første skoledag. Jeg deler dine holdninger om skolereformen og glæder mig på jeres vegne over, at I har fundet en god friskole til Lara. Mine børn er ikke skolesøgende endnu, så for mig er det stort bare at have et barn i børnehave og nu også et i dagpleje.

  SvarSlet
 4. Så spennende med skolestart. Årene har gått så raskt siden jeg først begynte å følge din blogg :)

  Jeg skjønner godt valget om friskole. Mange her i Norge har syntes synd på de danske lærerne som har måttet finne seg i utrolige endringer det siste året. Det er heller ikke bra for elevene. Jeg forstår meg ikke på de som tror at slike endringer vil være til det bedre. De som bestemmer burde lytte mer til de som jobber i skolen, for det er de som vet best. Ikke politikerne…
  Lykke til, både du og Lara, med det nye skoleår :)

  SvarSlet
 5. Hvor er det dejligt at læse om den store dag.
  Hun ser så fin ud og meget spændt. Så dejligt:-)
  Ja, jeg er heller ikke enig i reformen. Er godt nok spændt på, hvordan det bliver at være lærer derude!
  Håber du er klar til imorgen også.
  Kh Jonna

  SvarSlet
 6. Så fin og stolt hun er :) her har vi den store første skoledag til gode til i morgen - han glæder sig SÅ MEGET :)
  Vi har foreløbig valgt folkeskolen, da friskolerne her omkring er helt booket op og har været det i flere år, så ikke kun pga reformen. Vi har valgt den lille lokale skole med små klasser og stort nærvær. Primært for at give ham flest muligt legekammerater i nærmiljøet - men jeg er meget spændt på hvad reformen byder

  SvarSlet
 7. Så fin din store datter er her på sin første skoledag. Jeg har selv som barn gået på en lille skole også privatskole, og det har jeg uden tvivl været lykkelig for. Jeg er sikker på, at I har valgt det rigtige for Lara med en lille skole og nej de nye reformer er jeg heller ikke tilhænger af, især ikke når jeg nu er uddannet pædagog.
  Det ses tydeligt, at vi bliver besparet væk.

  SvarSlet
 8. Lykke til med vesla som skolejente! Skolereformer er alltid spennende, og dessverre alt for ofte ikke helt gjennomtenkt.
  Er enig med deg at de yngste ikke bør være for mange timer obligatorisk på skolen. De er fortsatt barn - og trenger "fritid" til lek også.

  SvarSlet
 9. Hvor er hun fin! Og ja, det er en stor ting for alle naar eens barn begynder i skolen. Min datter gaar i skole i england hvor en skoledag er 9-15:15 hver dag, fra de er 4 aar gamle. Der er meget fokus paa musik og idraet, hvilket jo er godt, men ogsaa meget akademisk, allerede fra 0. klasse. Vi proever og give modvaegt meget plads til fri leg i de lange ferier, men det er godt nok et haardt program for dem at vaere spaendt op paa. Og de vil jo gerne foelges med kammeraterne, saa vi maa bakke op. Haaber skolelivet bliver en dejlig oplevelse for Lara! Knus Mette

  SvarSlet
 10. Har det på samme måde er glad for at mine to dejlige piger går på en lille god friskole ... Og ikke er en del af det virvar som skolereformen er :-) men øv hvor er det synd for alle de andre små børn derude !!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er synd for rigtig mange, men ikke alle. Vores folkeskole er en lille en af slagsen med et super velfungerende lærersamarbejde og skole- hjemsamarbejde. Her tror jeg nok de skal lykkes vel med reformen, og dagene er ikke i nærheden af at være så lange, som de mange skrækeksempler, vi har læst om. Men sådan er det jo altid, ved forandringer hører man oftest først og mest om alt det som er i vejen og ikke lykkes. Når det er sagt, er jeg stadig skeptisk og bestemt ikke tilhænger af ideen om at børn bliver dygtigere af længere undervisningsdage. For slet ikke at tale om lærernes arbejdstilrettelæggelse, hvor har de mistet meget ift at byde ind med kreativ og alsidig undervisning, nu de er bund op på faste tider og meget dårlige arbejdsstationer.

   Slet
  2. Det tror jeg også! Der er rigtig mange gode folkeskoler derude, og en masse engagerede lærere, der brænder for deres fag. Jeg er selv folkeskolelærer og kan til fulde stå inde for, hvad vi kan tilbyde. Men jeg er ikke enig i den retning, som skolen tager. Og derfor er jeg glad for, at det er muligt at vælge alternativer. For vores vedkommende gav det mest mening.

   Kh
   Anna

   Slet
 11. hvor er hun fin - og godt valg med en friskole. Smart at have første skoledag på en søndag - sidder lige nu og finder ud af hvordan vi både når til første skoledag onsdag i 4. klasse kl. 10 og torsdag i 1. klasse kl. 10, det er lidt meget man skal koordinere med arbejdet og samtidig vil man bare gerne være med (4. klasse er i virkeligheden ikke for forældre men han kan ikke selv bare være hjemme og gå derhen kl. 10)

  SvarSlet
 12. Jeg har afleveret vores nr 2 til første dag i 0 a kl 9 i morges. Hun går i almindelig folkeskole og her synes jeg ikke at dagene er blevet voldsomt længere. Hun skal være der fra 8-13:30 hver dag. Fra kl 13:30-14:00 er hun så meldt til faglig fordybelse (lektiecafe) Fredag er der ingen faglig fordybelse. Den ældste er startet i 4. klasse i dag. Han møder 8-14 hver dag og er tilmeldt faglig fordybelse tre gange om ugen fra kl 14-15.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er to timer længere hver dag end normalt for en elev i 0. kl - dvs. omkring 10 timer om ugen. Hvor meget det er for en i 4. har jeg ikke helt indblik i - men nok nogenlunde det samme.

   Kh
   Anna

   Slet
 13. Hvor ser hun stolt og sød ud der hun sidder i skole.
  Vores nr to begynder i skole næste mandag, hun er også startet i Sfo og er meget spændt!

  SvarSlet
 14. Hun er hun bare fin og skøn på de billeder. Første skoledag er bare noget helt særligt.

  Hos os har lærerne talt så meget og så dårligt om skolereformen at mine børn er blevet bekymrede. Jeg synes nu vi skal vente og se hvad den bringer med sig før vi brokker os.

  Folkeskolen fungerede ikke rigtigt godt mere, især er der mange drenge der ikke får nok ud af de 10 år. Derfor har jeg længe ment at noget burde ske. Jeg er enig i mange af intentionerne om at skabe en mere dynamisk og interessant skolehverdag der også rigtigt gerne må rumme lidt mere bevægelse. På mine børns skole kommer forældrene med en hel dag jævnligt og jeg siger dig at især drengene mister al koncentration efter anden time hvis ikke de får lov at røre sig. Derfor synes jeg det er oplagt (set fra et børneperspektiv) at flytte en times leg ind i selve skoledagen. SFOen er jo efterhånden presset så meget på ressourser at der ikke er ret meget af det indhold de ellers dygtige pædagoger kan bidrage med til børnelivet og det kunne jeg godt drømme om at få tilbage. Jeg er også enig i engelsk fra 1 klasse. Derimod ved jeg ikke hvordan virkeligheden bliver for der er detsværre meget der er blevet fuldstændigt forkludret og forvirret.

  Mine børns skoledag starter lidt tidligere (10 min) og vare lidt længere men det er faktisk ikke meget. For de stores vedkommende er der sket det gode at de har fået nogle spændene valgfag, men hvordan hverdagen bliver ved jeg som sagt ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marina

   Jeg er også enig i mange aspekter i reformen. Bevægelse er bestemt en af dem. Men for mig er flere timer ikke lig med mere læring. Det er det i ørvigt heller ikke for forskerne. Og jeg synes, at der er grænser for, hvor lange dagene skal blive. Der er stor forskel fra skole til skole. Nogle steder er der timer til kl 17 for de ældste elever. Og det synes jeg ikke, man kan byde dem. I det hele taget er jeg ikke enig i, at samfundet skal tage så meget af mit barns tid. Og der skal være tid til leg. For det er i legen, at en livsvigtig del af læringen opstår. Pisaundersøgelser giver jeg ikke meget for. Det er så ærgerligt, at vi går i den retning.
   Derudover synes jeg, det er ærgerligt, at lærerne på dine børns skole har udtalt sig omkring reformen på den måde. Det bør aldrig lægges over på børnenes skuldre. Men selvom der er mange frustrerede lærere (med rette), så tror jeg nu nok, at de fleste vil forsøge at få det bedste ud af reformen. Der er heldigvis mange dygtige lærere i folkeskolen.
   Den folkeskole, jeg arbejder på, er bestemt en skole, jeg vil anbefale andre - og jeg synes, vi gør et kæmpe arbejde med at få det til at lykkes. Men der er rigtig mange ting, jeg ikke er enig i - både set fra børneperspektiv, men også fra lærerperspektiv. Og jeg er glad for, at vi har fundet en god og lille skole til Lara, som gør det anderledes.

   Kh
   Anna

   Slet
  2. Flere timer er helt sikkert ikke lig med mere læring, men som det så ud på mine børns skole inden reformen var der simpelthen KUN tid til det allermest faglige. Det skyldes helt sikkert at vi i Holstebro har det nomerede timetal i kombination med at det er en ret ambitiøs fagligt fokuseret folkeskole. Resultatet var at børnene kun meget sjældent havde tid til bevægelse eller mere skæve indslag. Jeg håber sådan at der nu bliver plads til det for der er også meget læring i sådanne aktiviteter.

   Mine børn har kun marginalt længere dage hvis de fravælger lektiecafe og da de ellers bruger mindst en time hver dag på lektier er det jo ikke tid der tages fra dem hvis de vælger det.

   I hvertfald kom der tre rigtigt glade børn hjem fra skole i går så det er jo en god start. Hvordan det udvikler sig i løbet af året og i årene fremover er der jo ingen der rigtigt ved.

   Jeg er sikker på at Lara vil blive meget glad for den skole som I har valgt til hende. Mine de to store har også gået på en lille skole og det var super til dem i de første år. Senere var det mindre godt, men jeg tror det var et problem med netop den skole og ikke med mindre skoler i almindelighed. Jeg er iøvrigt glødende fortaler for at bevare de små skoler ude i landet som fødeskoler (indskoling). Det ødelægger efter min mening både børneliv og landsbyliv når små børn skal busses ind til store skoler.

   Slet
  3. og så skal jeg selvfølgelig tilføje at jeg ikke på nogen måde synes at lærene er blevet behandlet fair eller bare fornuftigt i denne sammenhæng. Jeg havde gerne set at folkeskolen var blevet reformeret MED lærene og med inddragelse af deres viden.

   Slet
 15. Sikken en fin og stolt skolepige. Og hvor er hun dog sød :)

  Mine drenge er startet i dag, mandag i 5. og 7. klasse...(hvor blev tiden dog af)
  Jeg kan godt se at de har fået en del timer mere på skemaet og tænker at det bliver et par trætte drenge der nu kommer fra skole hver dag. De har timer til 14:45 og 15:30. Er spændt på om energien også holder til deres fritidsaktiviteter.
  Hvad jeg synes om den nye reform kan jeg ikke rigtig finde ud af, men om et par måneder er jeg , forhåbentligt, klogere :)

  Kh. Linette

  SvarSlet