onsdag den 16. juli 2014

Mit brudeslør - og vejledning til at sy ditI sommerhuset i sidste uge fik jeg syet mit mantilla brudeslør færdigt. 

Sløret måler ca. 110 x 170 cm, og det er lavet i blød cuprotyl i farven natur påsyet en bred blonde. 

Sløret har jeg syet i hånden, og det virker måske som et svært og et stort arbejde. Det er det ikke. Tidskrævende, måske - men ikke svært. Og syningen kan foretages i sofaen foran fjernsynet. 


Sløret har på mange måder større betydning for mig end selve kjolen. For jeg har syet det i hånden. Og så kan det gå i arv. Lara kommer til at arve det en dag. Om hun vil bruge det, må hun selvfølgelig selv om. Men det kan være et minde om mig. 

Jeg er meget tilfreds med sløret, som jeg synes går godt i spænd med kjolens farve og mønster.  
Egentlig synes jeg, at alle, der skal giftes (traditionelt - i brudekjole og med slør) skulle sy deres eget slør. Et slør med blondekant i en god kvalitet kan nemt koste flere tusind kroner. Der kan spares en del penge ved at sy det selv. Og det er som sagt ikke svært at sy. Du skal bare have lidt tålmodighed - for det tager tid at sy de små sting.

Først beslutter du dig for, hvor stort sløret skal være. Måske har du fået en idé om det ved brudekjoleprøvningen. Måske kan billeder af slør give dig en fornemmelse. 

Der er, så vidt jeg ved, ikke standardmål for slør. Men denne tegning giver et hint:


(Billedet er fundet her).

Denne tegning kan du også benytte, hvis du vil købe slør i udlandet (og det kan anbefales - her er en del penge at spare. Mere om det senere). 

Til sløret skal du bruge blød tyl (og ikke brudetyl). Derudover skal du bruge en blondekant (eller blondebort). Jeg har købt begge dele hos stofshop.dk, som har et stort udvalg af eksklusive blonder. (Blød tyl kan også findes i de fleste stofbutikker, fx. Stof og Stil). Du kan også finde mange blondekanter på etsy.com. Søg på "bridal lace trim", så kommer de frem. 

Min blondebort var dobbelt, så den skulle klippes i midten først. Det gør, at du kun skal bruge halvt så meget (da du får to stykker ud af et). 

Når du har besluttet dig for, hvor stort dit slør skal være, kan du også regne ud, hvor mange meter blondekant, du har behov for. 

Læg derefter tyllen (endnu ikke klippet til) fladt på et stort bord eller på gulvet. Læg din blondekant på tyllen, og mål med et målebånd, at den ligger, så sløret bliver lige bredt alle steder. 

I rundingerne skal blonden bøjes. Det gøres ved, at du forsigtigt klipper op i blonden og lægger delene ind over hinanden. Du behøver ikke klippe hele vejen op. Er det en smal blonde, kan den godt bøjes, uden at du behøver at klippe op. Sørg for at gøre rundingerne så bløde som muligt.

Ved blondens endekanter lades disse gå ind over hinanden. Er det en blød, gennemsigtig blonde (ala min), kan overgangen på denne måde skjules helt. 

Når blonden ligger, som du gerne vil have det, nåler du den fast på tyllen. Derefter rier du den fast (med meget store sting - bare så den bliver der, imens du syr) - lad stadig tyllen ligge fladt.

Nu er du klar til at sy. Tyllen er stadig ikke klippet til. Start med at sy blondens nederste kant fast med små fine sting (hvor du stikker ned igennem tyllen og op i blonden). Sy derefter den øverste kant fast. Der, hvro du har klippet i blonden (ved overgangen og ved rundingerne), sys blonden også fast. 

Det er nemmest at sy blonden fast, når den ligger fladt. Jeg havde en bog under sløret, imens jeg syede, og jeg var obs på, at blonden lå glat på tyllen. 

Når blonden er syet fast, klippes tyllen helt tæt til blondens yderste kant. Det gøres nemmest med en lille fin saks. Er der "øjenvipper" eller "frynser" på blonden (som min), passes der på, at man ikke klipper dem over. 

Til sidst stryges sløret ved svag varme. 

Jeg vil vove den påstand, at alle kan finde ud af dette. Også selvom man ikke normalt syr. Det handler bare om tålmodighed (og lyst). Jeg synes, der er noget særligt fint ved at sy sit slør selv. Især hvis man tænker, at det skal gå i arv. Og ved at sy det selv kan man få det, præcis som man vil.

Vil du ikke sy, men derimod købe, så køb det i udlandet. Du har selvfølgelig ikke mulighed for at se det "live", men priserne er helt anderledes. Der er dog også meget "bras". Spørg til, hvordan blonden er syet fast - i hånden eller på maskine? Nogle steder limer de den fast - sådanne slør ville jeg holde mig fra. 

På etsy.com er der et hav af smukke slør. Her kan du købe eller bare finde inspiration. Søg på "bridal veil" eller "wedding veil". Vil du have et ala mit (blødt og med blondekant), så søg på "mantilla bridal veil". Vil du have med "frynser", så hedder de "eyelashes" på engelsk. 

Jeg har mange favoritbutikker på etsy - også hvad angår brudeslør. Den skønneste shop er Sibodesigns. Hun er en sand kunstner. Men også Alexbridal og Veiled Beauty har mange skønne slør.

Kaster du dig ud i at sy dit eget slør efter min gennemgang, så skriv gerne en kommentar til indlægget her - det vil jeg elske! ;-)


_________________________I've finished my wedding veil. It's made of soft tulle and soft lace trim. It measures aprox. 110 x 170 cm. 
It's easy to make your own veil. It takes some time, but I think anoyone can do it. Even though you normally don't sew. 


25 kommentarer:

 1. Hej. Igen en smuk ting du har lavet, ærgerligt at jeg ikke havde den viden den gang jeg blev gift, det er virkelig smukt. Men jeg syede også selv min brudekjole, i pinkfarvet silke, synes selv jeg var rigtig smuk, havde købt en hat istedet for et slør, Ja det er nu 27 år siden, tiden går;-))

  SvarSlet
 2. Så smukt! :-) Det er virkelig ambiøst og beundringsværdigt at du har kastet dig ud i alle processerne. Du skal nok blive en vildt flot brud

  SvarSlet
 3. Hvor er dit slør bare smukt! Og det glimt, vi lige får af kjolen, ser helt vidunderligt ud ! :)

  SvarSlet
 4. Glæder mig til at se hele outfitet. ☺

  SvarSlet
 5. Skønt og dejligt ser det ud :-)

  SvarSlet
 6. For sultan altså, du giver den gas. Det er prisværdigt at du tager dig tid til at skrive så meget, om dit i forvejen store og ambitiøse projekt. Jeg er dyb af beundring.
  Glæder mig virkelig meget til at se jer allesammen i jeres "rober" på den store dag.
  Mange hilsner Jeanette

  SvarSlet
 7. Det bliver jo fuldendt med så smukt et slør. Glæder mig til at se en fuldt billede med knapper pg bælte -det ser rigtig fint ud!

  SvarSlet
 8. Det hele er utroligt smukt! Knapper og bælte på kjolen ser ud til at være det helt rigtige valg!

  SvarSlet
 9. Wow.....jeg er mundlam og ikke første gang når det drejersig om dine kreationer:)
  Smukt smukt SÅ smukt og kjolen ikke mindre:)

  Knus og kram herfra

  SvarSlet
 10. Åh så smukt det ser ud - er fuld af beundring over både kjole og slør, virkelig imponerende :)

  SvarSlet
 11. Suk suk..!! Jeg får helt lyst til at blive gift.... En dag.... Eller noget...!! ;)
  Det er så skønt at følge med på sidelinjen, og jeg synes din tilgang til det hele, har været så smuk og gennemført.
  Fra planlægning, over dine tanker og overvejelser, til dine valg i processen, endnu flere tanker,og stille og roligt frem mod målet og den store "finale".
  Jeg tænker at hele processen og dagen, må sætte sig endnu dybere, når du sådan har "haft fingrene i det hele". Og nydelsen vare lidt længere... ;)

  SvarSlet
 12. hvor er det flot - både kjole og slør :)
  vh Eyd

  SvarSlet
 13. Hold nu kæft hvor er det blevet flot. Det billede af den færdige kjole med knapper og bælte og oven i købet også sløret - WAOW :D Så romantisk og hvor er det fedt at du nu endelig er færdig med den. Efter al den snak om hvilke knapper, om du nu klippede rigtigt osv. Jeg synes det er så fantastisk :-)
  Og så synes jeg ikke mindst at du er mega sej at du har syet hele dit bryllupsoutfit selv. Det kræver noget mod at gå om bord i sådan et projekt. Det har jeg ærlig talt ret stor respekt for..
  Jeg glæder mig til at se alle de små glimt af jeres bryllup bliver sat sammen til en lækker farve-fest :-)

  SvarSlet
 14. Hold nu op hvor ser det hele bare hammer godt ud!

  Og ja hvor ville jeg gerne have lavet mit eget slør, hvor var der generelt meget jeg gerne ville have lavet til vores bryllup. Men det blev planlagt og udført på et par måneder, mens jeg har gravid og på et meget lille budget. Måske engang vi holder en fest istedet, så kan jeg evt. dukke op med håndsyet slør på ;)

  SvarSlet
 15. Meget smukt! Må man mon se det på? ;-)

  SvarSlet
 16. Hvor er det hele blevet smukt ! du er simpelthen bare fantastisk til at sy.

  SvarSlet
 17. Meget, meget smukt. Super fint sammen med kjolen. Og meget smukke knapper og bælte-spænde!

  SvarSlet
 18. Tusind tak for jeres søde kommentarer!

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 19. Wauw - du bliver uden tvivl den smukkeste brud nogensinde og mest gennemførte i stil og udførelse! Du er fantastisk Anna. Glæder mig så meget til at se billeder fra brylluppet!
  Bedste tanker herfra*

  SvarSlet
 20. Smukt slør!!! Er kjolen færdig?

  SvarSlet
 21. Nej, hvor er det et smukt slør. Og Kjolen er simpelthen så fantastisk, rigtigt smuk og elegant, det klæder den med blætet og knapperne som man lige kan ane på det ene billede. Wauw siger jeg bare <3

  SvarSlet