onsdag den 25. juni 2014

Stofservietter til brylluppet - diy
Jeg har besluttet mig for at sy stofservietter til brylluppet. Vi bliver kun omkring 40, så opgaven synes overkommelig (og det er endnu en overspringshandling før brudekjolen. Hvor svært kan det være at sætte saksen i det stof?). 

Jeg har ikke undersøgt prisen på kvalitetsservietter (med et stoflignende udtryk), men rigtige stofservietter er dyre. Og jeg synes, at det skal være servietter af rigtig stof. 

Derfor har jeg købt jaquardvævet bomuld/polyester i en god kvalitet. Stoffet skal selvfølgelig kunne tåle at blive vasket, også ved de høje temperaturer. 

Der går en meter stof til 6 servietter (ved en bredde på 150 cm), så en hel billig løsning er det ikke. Især ikke hvis man vælger kvalitetsstof. Men til gengæld får man servietter, som kan holde i mange år (til alle de store fester, man holder hele tiden - ikke? ;-)) 

Der kommer en hurtig diy på stofservietten her:


Vask stoffet (som du vil behandle det efterfølgende) først. Stryg det. Klip et kvadrat på 48 x 48 cm. 

Overlock kanterne. 

Buk kanten 1 cm mod bagsiden og stryg den helt skarp. Vær omhyggelig med målingen. 

Jeg har valgt at lave hjørnerne helt enkle. Det kan sikkert gøres på mange andre fancy måder, men jeg synes
(hvis man da ellers er omhyggelig med strygningen), at resultatet bliver ok. 

Jeg syr nu forsiden med dobbeltnål. Det giver udfordringer i hjørnerne. Men samtidig giver det et fint udtryk, synes jeg. 

Sådan ser bagsiden ud. Er man meget perfektionistisk, kan man jo stryge overlockssømmen ind i sømmen, før man syr
- men så er der også tre lag, der skal sys igennem. 

Den færdige stofserviet er ca. 46 x 46 cm, men du kan jo lave den i den størrelse, du synes. 

Det var så den første. Så mangler jeg bare 39!

Update: Da jeg kom i gang med at sy, besluttede jeg mig for at sy med enkelt nål i stedet for tvillingenål. Det bliver også rigtig fint, og det er meget nemmere. 


_________________________I've decided to make my own napkins out of fabric. The napkins are for the wedding.  

As you can see, I've made a tutorial. It's easy to make you own napkins, but it takes some time - especially if you need to make 40, as I do. 


37 kommentarer:

 1. Hvor er de flotte Anna og jeg synes også at stof er 1000 x bedre end papir :-) Overspringshandlinger kommer i mange forskellige former, hva? ;-)
  Mange hilsner,
  Mette
  PS Og tusind tak for din DIY til barnevognsrand som jeg med stor glæde har brugt (og skrevet en kommentar på DIY indlægget, men det er jo ikke sikkert at du lige ser den :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette. Tak tak! :-) Jeg har skam set din kommentar (og blev vældig glad), har bare ikke fået svaret på den. Men hvor er det skønt, du kunne bruge den!

   Kh
   Anna

   Slet
 2. Sejt - og hvor bliver det flot ;-)
  Hej igen
  Katrine

  SvarSlet
 3. Super fin idé! Hvis jeg skal giftes engang, vil jeg også have stofservietter!! Og ja, måske er det lidt dyrere end stoflignendepapirservietter (fik du den?), men det er også meget meget flottere, og som du selv skriver, så kan de holde i mange mange mange år hvis stoffet er af ordentlig kvalitet - og de behøver jo ikke kun blive fundet frem til store fester... Personligt elsker jeg at lave et flot og veldækket bord når jeg får gæster :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg må se, om jeg ikke kan få brugt dem ved andre lejligheder også:-)

   Slet
 4. Hov, skrev en kommentar i går... men den ville åbenbart ikke frem i lyset (den var ellers helt stueren). Den teknik er altså noget for sig selv ind i mellem.

  Nå, men jeg skrev såmænd bare at jeg synes det var flot af dig, at du kaster dig over endnu et syprojekt op til brylluppert. Også selvom det "kun" er 40 servietter. Jeg er sikker på at I får de smukkeste dækkede borde med det gamle porcelæn og de fine servietter :)

  Kh. Linette

  SvarSlet
 5. Hvor er de flotte og ja, selfølgelig skal man da have lækre stofservietter til sit bryllup. Det er altså noget særligt når man sidder med sådan én frem for en i papir. Det ser da også ud til at fremgangsmåden er lige til :-)
  Men men Anna..... sæt så saksen i brudestoffet! ;-) Den grønne prøvekjole blev så flot, så jeg tror ikke der er noget at være nervøs for. Jeg tror nærmere man kommer til at lave fejl hvis man er lidt paranoid - det gør jeg i hvert fald. ^_^
  Tak fordi vi må følge med i alle dine forberedelser til jeres bryllup :)

  //Amalie

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ja, jeg skal nok! ;-) Jeg gør det mandag. Skal lige have sommerferie og weekendens aftaler overstået først. Men mandag er dedikeret til brudekjolen! :-)

   Kh
   Anna

   Slet
 6. Lækkert. Må vist have fat i noget lækkert stof og sy et par stykker!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i hvert fald nemt at gå til.

   Kh
   Anna

   Slet
 7. Sikke nogle skønne servitutter. Det tror jeg også jeg må prøve engang, når en fest melder sig

  SvarSlet
  Svar
  1. Autokorrektur når den er værst: servietter skulle der selvfølgelig stå!

   Slet
  2. Tak for kommentaren, Stine!

   Slet
 8. Hvad er det for et instrument du har brugt til at maale kanten mens du stryger den? Det er lige saadan et jeg kan bruge, jeg staar altid og stryger lidt paa slump eller bruger et almindeligt maalebaand som ikke er saa handy. Mvh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et sømometer - og det er - for mig at se - uundværlig, når du syr! Det kan købes i alle stofbutikker.

   Kh
   Anna

   Slet
 9. De bliver så fine! Syede også selv 50 servietter, da vi havde bryllup for to år siden. Umiddelbart var det ikke lige noget, som mine omgivelser forstod, at der var behov for - men for mig gav det rigtig meget mening (og så var det et rigtig hyggeligt og meget overskueligt projekt!) :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er heller ikke sikker på, at mine omgivelser forstår det - men ligesom dig giver det også mening for mig:-)

   Kh
   Anna

   Slet
 10. De er flotte. Jeg ville nok have købt mig fra det, men synes de er flotte!

  SvarSlet
 11. Hvor er de fine .....
  Hvis du vil ha flere overspringshandlinger, kan du jo lave monogram på dem .... :-)
  God fornøjelse
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, ja det kunne se kønt ud - det ville være helt kongeligt eller i hvert fald meget Matador-agtigt:-)

   Kh
   Anna

   Slet
 12. Det kan da kun blive et flot bord, og hvor er du dog dygtig og flittig. Glæder mig til kjolen og tøjet til sønneke :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - og jeg glæder mig også, til tøjet er færdigt:-)

   Slet
 13. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 14. Hej Anna,
  Jeg har fulgt din blok i 1,5 år uden at kommentere før. Jeg begyndte at følge den, da jeg gik på barsel og besluttede mig for at begynde med at sy. Så stort set alt hvad jeg kan sy nu er takket være dine fantastiske dyi. Tak for dem, de er virkelig fode.
  Jeg vil gerne spørge hvor du har købt stoffet og hvad det koster meteren.
  Jeg har selv fået en datter kort tid efter du fik askil, og jeg skal også snart holde stor bryllupsfest. Derfor er der utrolig mange af dine indlæg som er meget relevante for mig. Tak for alle dine indlæg, det er virkelig skønt at følge.
  Kh Louise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Louise

   Tusind tak for din kommentar og søde ord. Det er dejligt, at du har taget dig tid til at skrive, og det giver mig lyst til at fortsætte med at blogge. Stoffet her er fra Stof og Stil, men det er købt for nogle år siden. Derimod har de noget lignende, der koster 99 kr meteren. Det virker som en rigtig god kvalitet.

   Mange hilsner
   Anna

   Slet
 15. Ih, jeg holder bare så meget af, at følge med i bryllupsplanerne.
  Smukke servietter. Vild med stoffet.
  Hihi, har også sagt til kæresten at der er god inspiration at hente herinde... "ned på knæ.... Ned på knæ" Hihi;-)
  Kh. Jonna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu må han se at få taget sig sammen:-)

   Kh
   Anna

   Slet
 16. Mon ikke du VIL have 40 ens servietter og netop derfor syr dem selv! Det tænker jeg, men for søren hvor kommer jeg til at tænke på de mange mange smukke stofservietter, der ligger gemt i skuffer og skabe her og der og som også er lette at finde på genbrug - det kunne være fint at finde dem på den måde, så det var en masse forskellige stofservietter med forskellige mønstre.. Men måske for meget, når der også er forskellige tallerkener - det er jo smag og behag ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De kommer ikke til at blive ens, for jeg tager, hvad jeg har på hylderne af jaquardvævet stof, og har så suppleret op. Så der er tre forskellige slags "motiver", og det er skønt! Men ja, de kunne sikkert findes i genbrug rundt omkring. Nu syr jeg dem selv:-)

   Kh
   Anna

   Slet
 17. Så fine, det bliver du glad for! De er også rare at have efterfølgende, når der skal være fest. Her bruger vi farmors hjemmestrikkede - det er skønt med noget kram og ikke bare papir.
  Hilsen
  Karen
  Ps. Nu kan du da snart ikke trække den længere med at sætte saksen i det der stof til brudekjolen;-)

  SvarSlet
 18. De bliver rigtig fine til bordene - jeg syede 90 stofservietter til min brors bryllup for et par år siden og det er bare noget andet end dem af papir. siden er de blevet delt op, så både min brors og min familie har rigeligt til alm fester :)

  Jeg har også brugt dem til fødselsdags-te-selskab for min datter i børnehaven, med stofdug/stofservietter/"fint" porcelæn, roser på bordet etc., det vækkede stor begejstring både blandt børn og pædagoger :), mvh Winnie

  SvarSlet
 19. De bliver fine! :-)
  Man kunne måske efterfølgende farve nogle af dem røde? Så kunne man rigtig få glæde af dem til jul ;-)

  SvarSlet