fredag den 20. juni 2014

Min passion for vintagemønstreDet er ingen hemmelighed, at jeg har en passion for vintagemønstre. Især mønstrene fra 50'erne, 60'erne og 70'erne holder jeg meget af. Og mønsteret her - som er fra starten af 70'erne - er det nyeste i samlingen. Så bliver det vist ikke mere retro?!

Mønstrene finder jeg først og fremmest på etsy.com. Ebay er også et sted, hvor du kan finde mange skønne mønstre, men Etsy er bedst, synes jeg. Og så findes der selvfølgelig også webshops, som sælger mønstrene. Dem finder du nemt frem til, hvis du googler "vintage patterns". 

Hvis du ved, hvad du leder efter, er det nemt at finde det på Etsy. Fx. kan du søge efter "50ties dress pattern children", hvis du søger et mønster til en ægte 50'er børnekjole. Fjerner du "children" fra dine søgeord, finder du mange skønne 50'er kjoler, som du selv vil kunne gå i.

Vintage mønstre har ry for at være ekstra besværlige og svære at gå til. Jeg synes ikke, det er så slemt. Selvfølgelig er de ikke begyndersyning, men værre er det så heller ikke. Syvejledningerne - som selvfølgelig er på engelsk - er på engelsk, men ofte har de mange billeder. Og hvis du undgår mønstre, der er "unprinted", er der også forklaringer på mønsterdelene. (Vælger du et "unprinted" mønster, er der ingen tekst på mønsterdelene - den skal du selv skrive). 

Det sværeste ved mønstrene er størrelsesvalget. Et vintage mønster indeholder kun een størrelse. Størrelserne er ofte ret små, og det kan derfor være svært at finde et mønster, som passer dig (med mindre du er en str 34, selvfølgelig). I mønstrene, som sælges på Etsy, er tre mål altid angivet: Brystmål, taljemål og hoftemål. Det er brystmålet, du skal gå efter. Det er nemlig det, der er sværest at ændre. 

Nogle hævder, at pasformen i vintage mønstre er anderledes end i dag. At man var mindre dengang og havde en anden kropsfigur. Om det er sandt, ved jeg ikke. Man har selvfølgelig haft korset på, og det giver måske en anden kropsform. Men generelt synes jeg ikke, det har været et problem at tilpasse mønstrene, så de passer til min kropsfigur. 

Et vintage mønster er for det meste allerede klippet ud i de forskellige mønsterdele. Mønsterpapiret er tyndt og skrøbeligt. Mange af mønstrene har også mere end 50 år på bagen. Derfor skal du være forsigtig, når du pakker mønsterdelene ud. Når jeg bruger et vintage mønster, starter jeg med at stryge mønsterdelene ved svag varme. Derefter tegner jeg mønsterdelene over på nyt mønsterpapir. Og det er så disse nye mønsterdele, jeg bruger til at tilpasse mit mønster og efterfølgende sy kjolen efter.

Vintage mønstre er som oftest ikke særligt dyre. Bortset fra de sjældne, som kan koste mange hundrede kroner stykket. Men dem kan man jo holde sig fra.

Det er altid lidt særligt at pakke et vintage mønster ud, synes jeg. For det er svært at lade være med at tænke på, hvem der har brugt det før mig. Og i hvilke tider. Det er sjovt at tænke på.  

Alt det her har jeg vist fortalt før. Men nu kommer informationerne igen, for jeg synes altså, det er noget særligt at dykke ned i de gamle mønstre. Og måske du også får mod på at prøve?________________________It's no secret that I love vintage patterns. Especially patterns from the 50ties, 60ties and the 70ties. Most of them find I at Etsy.com. But you can also find them on Ebay. The pattern shown on the picture is from the 70ties and the latest one i my collection.
It's not so much more difficult to use a vintage pattern than a new pattern, I think. You need to find a size close to you, because a vintage pattern is only sold in one size at the time.  


10 kommentarer:

 1. hov min kommentar forsvandt

  SvarSlet
 2. ville bare sige at jeg også har en del vintagemønster i min samling og jeg synes de er små i størrelsen .. tror vi her 50 år efter er blevet større måske er det vores mad

  SvarSlet
  Svar
  1. Men er din oplevelse ikke, at de passer med de cm angivelser, som de har? Dvs står der 78 cm i taljen, så passer det også? Det er de størrelser, jeg går efter. Ikke de amerikanske størrelsesangivelser, men centimeter målene i bryst, talje og hofte. For ja, de gamle amerkanske størrelser er meget anderledes end de nye.

   Kh
   Anna

   Slet
  2. min oplevelse af gamle mønster er at de er mere tæt siddende til kroppen ,hvor imod nyere mønster er mere rumlige og jo deres mål passer ..

   Slet
 3. Næh anna.. sådan noget tøj syede min mor til mig i 70'erne.. jeg er fra 73.
  jeg husker noget af det som var det i går ;)
  Anita

  SvarSlet
 4. Ih ja, dem kan jeg ogsaa godt huske. Saerligt buksedragterne fra 70'erne. Jo vi er nok blevet lidt stoerre, men dengang fandtes Mc Donalds jo heller ikke haha.

  SvarSlet
 5. Suk jeg ville ønske jeg kunne så for der findes bare så mange fede mønstre på genbrug...Jeg er vild med dine...

  SvarSlet
 6. Købte et mønster fra din shop for noget tid siden. Endnu ikke nået at få syet noget derfra, men håber der kan være tid i efteråret. Synes de er rigtig fine og det at de er vintage giver en særlig stemning ved at sy :)

  SvarSlet
 7. Tak for en fin gennemgang. Jeg drømmer om at prøve det, men jeg vil gerne på et sykursus og lære lidt flere teknikker om tilretning først.

  SvarSlet