søndag den 29. juni 2014

De royale dåbskjoler - # 1Jeg fascineres som mange andre af ting med historie. Og når det så samtidig er smukke ting, kan jeg ikke lade være med at undersøge dem nærmere. 

Sådan er det med de gamle royale dåbskjoler. Og i dette indlæg samt i to andre vil jeg dykke lidt ned i henholdsvis den danske, den svenske og den engelske kongefamilies dåbskjole(r). 

Dette indlæg omhandler den danske kongefamilies dåbskjoler. 
I kongefamilien findes en dåbskjole, som er 140 år gammel. Den kom for alvor i mediernes søgelys, da kronprinseparrets førstefødte, prins Christian, blev døbt i dåbskjolen. Og i disse medietider kan en dåbskjoledesigner som mig glædes over det utal af fine billeder, der nu findes af dåbskjolen. 

Dåbskjolen blev oprindeligt syet til Christian d. Xs dåb i Christianborgs Slotskirke i 1870. Det var den daværende prinsesse Lovisa, gift med Frederik d. IIIV, der bestilte den i Belgien til deres fødstefødtes dåb.

Siden da er dåbskjolen blevet båret af et utal af kongelige; bl.a. dronning Margrethe samt Frederik og Joachim. 
Kjolen er - efter min mening - et sandt kunstværk. Den er lavet i råhvide brysselerkniplinger. Den har taljebånd, slæb, hagesmæk og organzaforklæde. Underkjolen er selvfølgelig af silke. Med til sættet hører også en hjelm og en pude. 


Billedet er fra 1899. Her er det Frederik IX, søn af Christian X, som bærer kjolen. Det er oldefar, Christian IX,
der holder barnet. Far og farfar er også på billedet. Fire generationer i alt. 

Også kronprins Frederik er døbt i kjolen

Da kronprinseparrets tvillinger så skulle døbes, valgte de at bruge den traditionsrige dåbskjole til drengen, mens pigen kom i en dåbskjole, som dronning Margrethe havde fundet i dronning Ingrids gemmer. Kjolen dateres til 1940erne, og den er syet i hvid bomuldsbatist og med kniplinger indsat som vandrette rækker af mellemværk. Huen hører oprindeligt ikke til dåbskjolen. 


Alexandra og Joachim valgte ikke de gamle dåbskjoler, da deres børn skulle døbes. De fik derimod syet en ny dåbskjole af designeren Henrik Hviid. Kjolen - synes jeg - har slet ikke samme skønhed som den kongelige dåbskjole fra 1870.

Da Joachims og Maries førstefødte skulle døbes, blev der syet en ny dåbskjole af Henrik Hviid. Den kan ses på billederne herunder.
Dåbskjolen er af cremefarvet jacquardvævet schweizerbomuld, syet i empiresnit og med drengekrave. Der er blonder på både kraven og ærmerne, og kjolen har et lyseblåt underskørt af silke.

Dåbskjolen her er meget enkel, men meget smukkere end dåbskjolen, som Nikolai og Felix bar. Men den slår nu ikke den 140 år gamle dåbskjole, som er den smukkeste af dem alle - synes jeg. Hvad mon du synes?
12 kommentarer:

 1. Takk for at du har tatt deg tid til å samle bildene, moro å se de ulike kjolene. Jeg er enig med deg om at den eldste er finest, selv om den nederste er vakker den og.

  SvarSlet
 2. Jeg er absolut enig med dig. Og med Mary - altid ♥.

  SvarSlet
 3. Jeg er helt enig med dig i din prioritering af kjolerne - det gamle er virkelig et mesterværk.
  Rigtig dejlig sommer, kære Anna.
  Kh. Kristina

  SvarSlet
 4. Den "gamle" kjole er SÅ flot :) vi har også en kjole i familien, som er gået i arv - dejligt med sådan en tradition. Men det skærer mig lidt (læs:meget) i hjertet at se, hvordan de royale krøller kjolerne sammen under barnet, når de bærer det - kjolen kommer slet ikke til sin ret, og man har et lige så godt greb om barnet, hvis man bær barnet "rigtigt", ligesom Dronningen gør på billedet, hvor Kronprinsen bliver døbt...

  I øvrigt synes jeg, at de dåbskjoler, du har syet, Anna, er meget, meget smukke :) hvis ikke vi havde en dåbskjole i familien, ville jeg have valgt en af dine :)

  Eyd

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord om mine dåbskjoler! Og jeg kan kun give dig ret ang de royale - de burde have fået et kursus først!

   Kh
   Anna

   Slet
 5. Jeg er rørende enig. Den gamle dåbskjole har bare en charme og historik, som de nyere slet ikke kan nå til sokkeholderne. Plus jeg er slet ikke til den der helt hvide farve (kommer fra en hvis børn begge er døbt i deres fars dåbskjole, som var i kridhvid bomuld men som kostede gratis at låne) Skulle jeg vælge en helt ny. ville jeg vælge en cremefarvet eller varm farvet dåbskjole i silke, ligesom min brudekjole var i...

  SvarSlet
 6. Jeg er helt enig. De gamle kjoler er de smukkeste. Jeg syntes der er noget helt særligt ved gamle dåbskjole. I min familie har vi også en super fin gammel dåbskjole. Min farmor blev som den første døbt i den i 1915. Sidste sommer bar min søn den. Det var første gang den blev den brugt siden min farmors død for 2 år siden ( ja hun blev en gammel dame). Det gav da en lille klump i halsen da den blev fundet frem og det gjorde at hun var lidt med på dagen. Kjolen ef smuk i sig selv, men dens historie gør den bare endnu smukkere.
  Anne

  SvarSlet
 7. Bare det at have en dåbskjole af den alder - det er jo fantastisk! Jeg m¨å erklærer mig enig... nu er jeg ikke til så meget tingeltangel på dåbskjoler... men historie tiltrækker mig... Tak for et dejligt indlæg af den lærerige slags!
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 8. Rent smagsmæssigt kan jeg klart bedst lide den sidste kjole - den er meget smuk i sit enkle udtryk!
  Jeg havde dog selv valgt kjolen fra 1870 pga. dens historie, på trods af at den er lidt for pyntet til min smag ;-)

  Den som Nikolai og Felix bar, havde jeg nu nok byttet tror jeg :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ved du forresten noget om Maries blondekjole? Den er vildt lækker :-)
   Og hvad sker der for dronning Margrethes hat? Ha ha ;-)

   Slet
  2. Nej, den ved jeg ingenting om - men det kan sikkert googles! Og ja, hatten var vel moderne tilbage i 70erne? ;-)

   Kh
   Anna

   Slet
 9. Havde personligt valgt den gamle kjole pga historien, den har en masse smukke detaljer. Af de nye kan jeg bedst lide den sidste.

  SvarSlet