torsdag den 23. januar 2014

På den igen - og lidt om vintage mønstreI dag har jeg tegnet mønsteret til min brudekjoles nederdel op igen, for første prøve har ikke det rigtige mål i taljen - den er for stram.

Mønsteret er et amerikansk vintage mønster (fra 50erne) fra Anne Adams (som dengang blev solgt som mail order - man kunne bestille via avisen).

Hvis jeg skal være helt ærlig, så sjuskede jeg i første forsøg. Jeg tilpassede mønstret (der ellers ville have været 66 cm i taljen, og det er jeg langt fra), men jeg var ikke særlig omhyggelig, da jeg skulle have klippet delene ud. Og da det er hele 24 dele, som skal sys sammen - ja, så skal der ikke mange millimeters sjusk til, førend målene ændrer sig.

Jeg har det med at sjuske i min første opsyning af mønstre. Jeg er simpelthen så spændt på resultatet, at det ikke kan gå hurtigt nok. (Det ærgrer mig selvfølgelig altid bagefter, at jeg ikke var mere tålmodig). Kender du mon dette? 

Så jeg startede forfra i dag. Helt forfra. Med nyt mønsterpapir og ny stout (4,5 meter går der til et sådan skørt - så det ville være fint, også for økonomien, hvis jeg ikke skal blive ved med at lave fejl).

Når jeg arbejder med vintage mønstre, starter jeg altid med at stryge mønsteret ved svag varme, så de bliver glattet helt ud.
Mønstrene har rigtig mange år på bagen, og de er derfor sarte. Jeg vil gerne bevare dem intakte. Derfor tegner jeg altid mønstrene over på mønsterpapir. 

Efterfølgende tilpasser jeg mønsteret, så det passer mig. Jeg bruger min skrædderlineal og sømometer til hjælp.  
Her har jeg lagt 1,7 cm til hver mønsterdel - delt i to, så det bliver ca. 0,8 cm i hver side.
Og denne gang vælger jeg at skære stykkerne ud med en rullekniv istedet for at klippe. På den måde håber jeg på at kunne være mere præcis. 
Askil havde en jeg-sover-altså-ikke-i-dag-dag og var med på sidelinjen. 

Her har han (gen)fundet sine fødder efter at have rullet sig selv ind i stoutrester og mønsterpapir. 
Det er hyggeligt med sådan en lille vågen fyr, men til tider også ret stressende! ;-)   

Planen var, at jeg skulle være færdig med anden opsyning af nederdelen inden weekenden, hvor jeg skal til mønsterkonstruktionskursus. Det kunne være rart at have styr på nederdelen. For der bliver nok at se til med overdelen.

I skrivende stund burde jeg derfor sy, men jeg orker ikke - er vist blevet lidt for træt. Måske når jeg det i morgen formiddag. Og ellers må jeg have den med i weekenden.

God weekend til jer alle - jeg vender tilbage med brudekjolesyning efter mønsterkonstruktionsweekenden, som jeg glæder mig meget til!


_________________________Today I've been working on the skirt for my wedding gown. I have made a test before, but I was too lazy and the measurements were therefore wrong. So now I am trying again - making an effort and taking the time to do it right.

The pattern is Anne Adams 4512 - from the 50ties, I think. It takes 4,5 meters of fabric, so I hope I don't have to make too many tries. 

Askil didn't sleep much today, and he "helped" me sorting my fabric and creasing my pattern paper. 6 kommentarer:

 1. Sikke et arbejde - du fortjener en slapper :-) Jeg kender godt fornemmelsen af at blive ivrig og hurtig, - og så går det ikke altid så godt. Men jeg lærer som regel noget. Er for eksempel begyndt at prøve at have tålmodighed til at teste nye mønstre i billigt stof
  :-)
  Mht sovning (hvor er han dog sød Askil) så er min datter ENDELIG begyndt at sove mere end 5 kvarter, lige før jul, ved omkring 1 1/2 års alderen. Ved godt at det ikke hjælper dig lige nu, men det kan altså ændre sig. Jeg turde ikke sige det højt i flere uger af frygt for at hun stoppede (med at sove 2 - 2 1/2 time).
  God aften,
  Mange hilsner,
  Mette

  SvarSlet
 2. Ohhhh jo. Jeg kender det!
  Jeg er frygteligt utålmodig når det kommer der til.
  Allerede der hvor du i respekt for de gamle mønstre så sirligt får dem tegnet over... Ja, der har du altså allerede overhalet mig i grundighed..
  Jeg håber at Askil tager sig en god lang lur i dag, så du kan blive klar til weekendens kursus. Det lyder SKØNT!
  Rigtig god weekend :-)

  SvarSlet
 3. Det er da lidt af et arbejde du har gang i!
  Jeg er sikker på det bliver superfint til sidst.
  Kender godt det med at være lidt for utålmodig i starten..

  SvarSlet
 4. Suk, jo, det kender jeg alt, alt for godt - jeg ville ønske, jeg var stor fan af at måle op og klippe ud, for let's face it, det er jo en ret stor del af processen. Men altså... den del af arbejdet haster jeg ofte igennem :-S Jeg håber Nanna kan få banket det fast hos mig, at millimeterpræcision er en nødvendighed ;-)
  Er nu sikker på du nok skal nå frem til et smukt resultat!

  SvarSlet
 5. Hvor er det sidste billed af Askil skønt!

  SvarSlet
 6. Så længe han godt kan finde ud af at underholde sig selv - så går det vel lidt lettere at han er så vågen?

  SvarSlet