mandag den 27. januar 2014

Mønsterkonstruktionsweekend i billeder og ord


Jeg er træt og glad i dag, for nej hvor har det været en hård, spændende, lærerig, udfordrende og hyggelig weekend. Jeg har nemlig været på mønsterkonstruktionskursus, hvor mønsterkonstruktør Nanna lærte mig og 8 andre kreative kvinder den svære kunst at konstruere og tilrette mønstre.

Det var både lørdag og søndag (fra 9.30-17 begge dage, men lørdag blev jeg ved til kl 21), og selvom det synes som mange timer, ja så gik det altså hurtigt. 

Nanna startede med en introduktion til mønsterkonstruktion og til at arbejde med grundmønstre og på den måde skabe et mønster, som passer til ens egen krop. De fleste gik i gang med at konstruere nederdele og kjoler - som siden hen fik læg, vandfald, tulipanærmer, franske ærmer osv. 

Jeg kastede mig over mit brudekjolemønster, som var mit primære formål med weekenden. 
Lørdag fik vi arbejdet med pasformen på selve overdelen, og vi fik rykket rundt på indsnittene. Jeg fik syet nr. 2 prøve på nederdelen og fandt ud af, at pasformen stadig ikke var optimal. Vi fik tegnet mønsteret på nederdelens paneler op igen og fandt ud af, at hver stykke manglede 2 mm i hver side for at kunne passe. Så jeg klippede og syede en ny nederdel og blev ved til kl 21 om aftenen - for jeg ville være færdig, så jeg søndag kunne koncentrere mig om ærmer og finish. 

Søndag fandt vi ud af, at indsnittene ikke ville blive pæne, og Nanna hjalp mig med at lave et helt nyt snit i overdelen. Forstykket blev skilt i to, hvilket gav en meget pænere pasform hen over brystet. Det kaldes et prinsessesnit (og det er jo meget passende, nu hvor det er en brudekjole, jeg syr;-))

Og så gik vi i gang med ærmet. Ærmer er noget af det mest drilske at konstruere, for der skal være god rørelighed i det og samtidig sidde tæt. Der blev målt ud, tegnet op, syet op i stout, ændret et par mål, syet op igen - og til sidst lykkedes det. 

Jeg fik styr på et par syteknikker til brudekjolen. Oplægningen af den, isyning af foer, isyning af usynlig lynlås mm. 

Og så - klokken 16 søndag - var det endelige mønster til brudekjolen klar. Processen dertil har været lang og og lettere stenet, men også sjov og helt enormt lærerig. Det er en helt fantastisk fornemmelse, at jeg nu har det mønster, jeg drømmer om - og at jeg selv (med udgangspunkt i mine vintage mønstre og med hjælp fra Nanna) har skabt det.  

Jeg fik meget mere med fra kurset end bare selve mønsteret. Det var enormt lærerigt at arbejde med syteknikker og mønsterkonstruktion, og det kan jeg bruge, når jeg skal sy flere kjoler til mig selv i fremtiden. 

Ja, og så var det smadderhyggeligt:-) Jeg håber derfor, at der kan blive et kursus igen i Aarhus senere på året, hvis altså der er interesse for det. Nanna ville i hvert fald gerne komme igen. 

Nanna har websitet How to do Fashion, og den er altså et besøg værd. Her kan du finde gode videovejledninger på syteknikker samt følge hendes arbejde med mønsterkonstruktion.

Nu er jeg så det sted, at jeg skal have syet brudekjolen op i noget stof, som minder om (og som opfører sig som) den rigtige silke. Det bliver en tro kopi, hvor jeg også får øvet syteknikkerne. Jeg tænker lidt på at sy den op i thaisilke, men skal lige overveje det, da der går 7,5 m stof til kjolen. Men måske betaler det sig i det lange løb - og hvis jeg nu laver den i andre farver end hvid, ja så har jeg den fedeste gallakjole (som sikkert bare kommer til at hænge i skabet;-))_________________________It has been a wonderful and very educational weekend. I've attended a course in pattern construction together with 8 creative women. The teacher is a very skilled tailor - you can visit her blog right here (where you can find video tutorials on sewing techniques). I now have my pattern for my wedding dress ready, and I'm very excited about it. It has been a long and difficult, but also very fun and instructive, journey. Now I'm almost ready to sew my wedding dress. I just have to make a test in some kind of (cheeper) silk or polyester. 


18 kommentarer:

 1. Nøj jeg har glædet mig til at se billeder fra jeres weekend. Nanna er bare den dygtigste! Og din kjole ser så flot ud. Glæder mig til at se de syet op i det rigtige stof - uanset hvad du beslutter dig for.

  SvarSlet
 2. Hvor er det bare sejt at du nu har et selvskabt mønster til din brudekjole! :-D Spændende at se billederne - det ser også ud til at I har 'nørdet' igennem ;-)
  Jeg lurer lidt på et af Nannas kurser men tror først det skal være senere når jeg har prøvet nogle flere mønstre og kilometer stof gennem maskinerne :-)

  SvarSlet
 3. Jeg er imponert over hvor flink du er blitt. Kjolen kommer bare til å passe deg så bra :)
  Den sorte kjolen under er jeg også helt forelsket i - den kunne vært solgt i butikk, og da hadde jeg kjøpt en :)

  SvarSlet
 4. Det ser ud til at din brudekjole bliver super flot! Hvor må det have været fedt at være på et kursus og få lært nogle teknikker og fif fra en der VIRKELIG kan sy og lave mønstre. Jeg glæder mig rigtig meget til at se den færdige brudekjole, når du når så langt i processen! :-)

  SvarSlet
 5. Wow, sikke en weekend. Og så heldig du er der bor et sted der har kursus i lige det du vil have i nærheden. Din brudekjole kommer til at blive smadderfin, og tænk du har lavet den helt selv:)

  SvarSlet
 6. Jeg vil gerne med på et kursus igen, det var så lærerigt og hyggeligt.

  SvarSlet
 7. Ja det var en god weekend, og utrolig så mange tips man kan få med hjem.

  SvarSlet
 8. Jeg er så misundelig! Jeg ville så gerne have været med på det kursus! Måske får jeg mulighed for det en anden gang... Og hvor bliver det altså en sindsygt flot kjole!! Jeg glæder mig til at følge den her på bloggen. Jeg synes du skal sproinge ud i en gang thai-silke... man kan aldrig vide hvornår man får brug for verdens fedeste gallakjole!!
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 9. Tak for en fantastisk weekend Anna..... Kanon initiativ, at lokke Nanna herover! Jeg var så træt da jeg kom hjem søndag aften, mættet af indtryk og nye fifs, men havde alligevel svært ved at falde i søvn!
  Jeg er sikker på at din brudekjole bliver helt fantastisk. Og jeg er overbevist om at det er en god ide at sy den op i thaisilke.... Det vil bare være så ærgeligt at lave sy fejl i det dyre og endelige silke! Prøv evt. At ringe til videbæk stof og sy, de har haft nogle rester på tilbud!
  Kh. Camilla

  SvarSlet
 10. Det ser SÅ godt ud Anna. Du er sej, du er. Glæder mig meget til at se den færdige kjole :)

  SvarSlet
 11. Wow - hvor ser det godt ud, Anna. Det bliver en vildt flot kjole - det er jeg slet ikke i tvivl om :)

  Kh. Mirjam

  SvarSlet
 12. Jeg var på kursus hos Nanna i efteråret. Og det var SÅ fedt! Selvom mit mønster var noget mindre kompliceret end dit, så kom der alligevel gang i de små grå....på den gode måde :-)

  SvarSlet
 13. Hvor bliver den flot i rigtig stof:) Du er for sej.
  Jeg er selv helt vild med vintage kjoler, men er desværre ikke ret god til mønster tilretning, så det vil være super med et lignende Aarhus kursus senere på året.
  God dag:)

  SvarSlet
 14. OMG!!!!!!!!! Fedt fedt fedt! Ej hvor er jeg glad på dine vegne over det lykkedes og at det bare lige blev det du går og drømmer om!
  Er så voldsomt spændt på at se det færdige resultat! Det er bare lige min stil den kjole og generelt den slags kjoler! Så lov mig din kopi ikke bare kommer till at hænge i skabet. Den skal så meget med dig ud at danse i byen :D

  SvarSlet
 15. Jeg synes det er så sejt at du selv har kastet dig ud i dit brudekjole projekt. den bliver så flot. jeg glæder mig så meget til at se den færdige kjole. Og tak for en dejlig weekend

  SvarSlet