onsdag den 22. januar 2014

Brudekjoleinspiration


For et stykke tid siden var jeg forbi brudekjolebutikken Panayotis i Vejle. Med mig havde jeg et par gode veninder. Besøget var tænkt som inspiration til brudekjolen, men også som en hyggelig dag sammen med veninderne. Og hvem ved - måske fandt jeg en kjole, som kunne være helt perfekt?

Jeg havde mange krav til brudekjolen, bl.a. skulle den

-  have ærmer
- være behagelig at have på
- gerne have en længde til ned over knæene, ikke til gulvet
- ikke være helt hvid
- kunne danses i og siddes i uden problemer

Der var kun een kjole i butikken, som havde ærmer (kjolen på det nederste billede). Ganske få havde stropper eller blonde hen over skuldrene, men ellers var langt de fleste stropløse.

Det undrer mig, at det forholder sig sådan. Jeg føler mig ret nøgen uden noget hen over skuldrene, og jeg synes, at det er de færreste, som kan bære stropløse og ærmeløse kjoler. Jeg kan ikke - i hvert fald ikke til mit bryllup.

Alle kjoler var også gulvlange. Længden kan man jo selv få tilpasset hos skrædderen (som alligevel skal rette brudekjolen til), men de fleste kjoler er designet til at være lange. 

Desuden undrer det mig, at kjolerne er så ens. Der er draperinger og blonder - men grundformen er den samme på dem alle. 

Og slutteligt kunne jeg ikke undgå at lægge mærke til, at det hele er polyester. Kjolerne produceres i Asien, og selvfølgelig syr man ikke den slags i silke - så ville prisen være en helt anden. Er kjolen dækket ind i tyll og blonde tænker man måske heller ikke over det. Men en ren polyesterkjole har bare ikke det samme skær, ej heller den samme fornemmelse (eller lyd) som en silkekjole. Måske er jeg lidt arbejdsskadet på dette punkt - men jeg kunne aldrig finde på at sy min brudekjole i polyester.

På trods af de billige materialer, er prisen stadig høj. De to kjoler, som jeg faldt mest for, kostede henholdsvis 9.500 kr og 13.500 kr. Dertil kommer underskørt, brudeslør, samt tilretning af kjolen hos en skrædder. Det er mange penge for en kjole i polyester.

Dagen var bestemt ikke spildt; jeg fandt ud af hvilke kjoler, der ikke passede mig, og jeg blev bekræftet i, at jeg har valgt rigtigt ang. min beslutning om at sy selv. Og efterfølgende spiste vi frokost på en god restaurant. Det var ikke værst! ;-) 


_________________________


For a while ago I visited Panayotis, a wedding gown shop in Vejle. I tried a lot of different gowns, and they were beautiful, but still not as I wanted them to be. Only one had sleeves, and I'd really like sleeves on my gown. They were all made of polyester, not silk. I am glad that I've decided to sew the dress myself. 
But it was inspiring and fun to try the dresses, and I had a wonderful day together with two of my closest friends.21 kommentarer:

 1. Hi... min kjole syede min mor til mig i silke, og med silkefoer og silkechiffon... og den var med ærmer og meget anderledes end "standardkjolen"...
  Jeg har også altid undret mig over polyesterkjolerne... Så jeg kan kun følge dig på det punkt

  SvarSlet
 2. Det kom bag på mig at kjolerne ikke er syet i silke, hvilket prisen godt kunne antyde! Jeg synes godt du kan bære en kjole uden ærmer... Men jeg jeg synes også at ærmer og en elegant halsudskæring er flottere end de corsagekjoler som mange brude har på.

  SvarSlet
 3. Jeg har det fuldstændig som dig med hensyn til ærmer. Jeg har slet ikke lyst til at skulle vise mine overarme til mit bryllup - altså når den dag kommer. Jeg synes også, de fleste brudekjoler ligner hinanden, og jeg forstår slet ikke priserne i forhold til kvalitet, når grundmodellen tit er den samme. Hvis jeg ikke har råd til at få syet en kjole den dag, jeg skal giftes, så tror jeg, jeg vil vælge en kjole, der ikke er ment som brudekjole. En lys smuk kjole i et godt materiale. Det er jo faktisk muligt at få sådan en kjole for langt under 10.000 kr. - underligt nok, når brudekjoler koster så meget :-)

  Jeg synes faconen på den sidste kjole er så smuk til dig. Den er meget anderledes end de kjoler, vi plejer at se dig i på bloggens billeder, som jeg ellers også synes er så fantastiske. Blonderne er jeg ikke vild med og slet ikke, hvis det er polyester. Det ser desværre tit så billigt ud. Men var den syet i en smuk råhvid kraftigere silke og kun blonde i en lækker kvalitet ved ærmerne og halsen, så ville jeg være helt solgt. Lige en kjole for mig :-)

  Men du ønsker dig jo en kortere kjole, så det er jo nok ikke lige den model du søger.

  Jeg glæder mig til at følge din vej til den helt rigtige kjole for dig.

  Mange hilsner fra Christina

  SvarSlet
 4. Jeg giver dig fuldstændig ret ang. materialer, og det undrer mig simpelthen at det alligevel kan være så dyrt. Men du er nu fin i den nederste :-)

  SvarSlet
 5. Jeg elsker, at du også er vild med blondens på din brudekjole. Jeg havde også en brudekjole -i silke- som var fuld af vintage blonder. Syet af Hansen og Højmark Couture.

  Men hvis jeg skal være helt ærlig (og sådan er jeg som person ) så synes jeg at en stropløs kjole vil være smukkest til dig. Den skal dig gå lidt højere op foran end kjolen med de tynde stropper. Og et havfrue snit, eller hvad det kaldes, er i min optik også pænest til dig. Hvis den bliver skåret i taljen kommer den ofte bare til at fremhæve vores understellet, som værende større end det er. Dine arme synes slanke og flotte, hvis de ikke er pakket ind. Og hvis de er pakket ind bliver de bare iøjnefaldende og fyldige ift den florlette kjole. Jo mere stof der bliver pakket op omkring halsen og skuldrene, jo mere kompakt og tung kommer det til at se ud. Du har også et meget kraftigt hår, som også kommer bedst til sin ret i de mere enkle kjoler, uden ærmer mv. I min optik :)
  Jeg havde et strikket slag over skuldrene til min bryllupskjole, som jeg kunne tage af og på efter temperaturen mv. Det fungere godt synes jeg.
  Selvom jeg fik syet min kjole var jeg alligevel rundt omkring i forskellige butikker for at prøve kjoler. Det bekræftigede mig i, at det rigtige også var at få syet min kjole. Så blev jeg også den erfaring rigere :) ligesom dig.
  Jeg var dog i Sabro, i en brudekjoleforretning, som havde mange fine kjoler, som var i silke og med blonder. Butikken var som jeg husker ikke helt så mainstream og polyester agtig, som den i Vejle. Det kan måske anbefales, til at finde eksempler på hvad du bedst kan lide.

  Glæder mig til at følge din videre kjoleproces. Du laver nogle rigtig flotte ting.

  SvarSlet
 6. Wow.. den med stopperne er rigtig flot til dig. Ikke pga stropperne, men du får en rigtig flot talje og så falder kjolen så flot. Kan godt følge din undren over de mange strop og ærmeløse kjoler idag. Jeg valgte heller ikke en uden til mit eget bryllup, jeg synes også hurtigt det bliver bart at se på - men self flot til nogle. Glæder mig til at se din kjole en dag :)

  SvarSlet
 7. Uanset kjolerne så er du altså gudeskøn :-D
  Min brudekjole var fra Lilly og syet i den lækreste Thaisilke - enkel og uden pynt men med detaljer i form af anderledes læg og draperinger også var den to-delt, hvilket ikke kunne ses medmindre du vidste det - jeg kan lige linke til inspiration, når jeg er ved computeren :-)

  SvarSlet
 8. Jeg synes du ser så fantastisk skøn ud.

  Når det kommer til kjolerne må jeg give dig ret i at det er mærkeligt med forholdet mellem pris og kvalitet. Jeg havde godt nok ikke råd til noget som helst da jeg selv blev gift (ikke engang nye sokker) men sidste år blev min ældste konfirmeret og det var samme historie som den du fortæller. Mathilde er faktisk meget troende og ville ikke have at alt det med kjolen, festen og gaverne skulle fylde for meget så hun ville gerne have en billig, enkel kjole. Hun ville også rigtigt gerne have en anstændig kjole med lidt længde og ikke helt blottet. Det er stort set umuligt at skaffe for konfirmander skal åbenbart ligne ultra sexede brude. Fint nok hvis det er det de gerne vil, men vil man ikke er det ikke nemt at finde et alternativ. Jeg tilbød at hun måtte få syet en kjole, men det var for dyrt og for prætentiøst mente hun. I stedet købte vi den mest anstændige kjole de havde hos Lilly. Det SKREG i moren, fordi det var vildt mange penge for noget massefremstillet kunststof som de ikke engang ville rette til. Sagen var nemlig at vi i en anden butik for kun lidt højere pris kunne have fået ægte silkekjoler med mulighed for tilpasning og den merpris ville jeg gerne betale. Det var imidlertid Mathildes valg og hun ville ikke.

  Jeg elsker at du syr din egen kjole. Det er så personligt og når man er så dygtig som du er kan det kun blive godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan næsten lyde som om hun selv skulle betale sin kjole. Det var slet ikke tilfældet. Jeg ville gerne have betalt det dobbelte hvis det havde været vigtigt for hende så hun var bare sparsommelig på mine vegne. Faktisk blev hun fin med råsilketørklæde vi har købt på en rejse og arvede guldsmykker.

   Slet
 9. Ih Anna, jamen sikke skønt at prøve kjoler og hygge med gode veninder:-)
  Jeg ved bare at din kjole bliver så skøn:-)
  Kh Jonna

  SvarSlet
 10. Du ser da flott ut i alle kjolene du har tatt bilde av her, men jeg skjønner det du mener med at der er mange like kjoler. Da jeg giftet meg kunne jeg ikke tenke meg en kjole fra brudekjolebutikk. Jeg dro alene etter jobb og fant en rimelig, sjampanjefarget kjole med tyll under skjørtet, i en vanlig butikk. Den kan brukes til andre selskap også.

  Og alle pengene som folk bruker på dyr kjole virker på meg komplett uforståelig. En kjole som gjerne bare brukes en dag...

  Gleder meg dog til å se din kjole, for jeg er sikker på at den kommer til å bli fin og veldig personlig :)

  SvarSlet
 11. Ih jeg glæder mig til at se hvordan din kjole kommer til at se ud!

  SvarSlet
 12. Hvad med sådan en form for "Mary-overdel" (ja beklager, det var den eneste populære måde at beskrive den ;-)) Altså hvor du ligesom har sådan en "båd" der forsætter ud på armene, så du ikke føler sig så bar.... tænker, at det kunne være rigtig flot til dig! - selvom du jo selv går i den lodrette retning med en "krave".... blot endnu et forslag ;-) -fordi jeg ofte synes, at en lodret lukning, som du er ude i, bliver meget "hård", hvor den på tværs giver noget mere blødt. Vores meninger er MEGET forskellige - jeg synes fx ikke om den sidste kjole, som flere synes om, men kan godt lide det "lille ærme" på den første.... Er sikker på, at du finder præcis det, du søger - du kan HELT sikkert selv udføre præcis det! Tak for kigget...

  SvarSlet
 13. Kom lige til at tjekke billeder af "Prinsesse-kjoler" - måske det er en KATE krave, du er lidt ude i - eller en Alexandra?
  Du kan se flere hurtigt her;

  https://www.google.dk/search?q=marys+brudekjole&tbm=isch&source=iu&imgil=dHPLWWxbxjUURM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn3.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcR6Ot29VWsRmU_RPM6mQXU2ZnngV90yXi_DVz8G5aWQwIax35FL%253B300%253B279%253Bc4q8tDG41ycooM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fvidenskab.dk%25252Fkultur-samfund%25252Ftvillingedab-pa-dr1-eller-tv2&sa=X&ei=kPzgUpvIIYOE4ATHvIDgDA&sqi=2&ved=0CC0Q9QEwAA&biw=1366&bih=651#facrc=_&imgdii=dHPLWWxbxjUURM%3A%3BTtWxYxKaV0S7aM%3BdHPLWWxbxjUURM%3A&imgrc=dHPLWWxbxjUURM%253A%3Bc4q8tDG41ycooM%3Bhttp%253A%252F%252Fvidenskab.dk%252Fsites%252Fall%252Ffiles%252Fimagecache%252F300x%252Farticle_images%252Ffrederik_og_mary.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fvidenskab.dk%252Fkultur-samfund%252Ftvillingedab-pa-dr1-eller-tv2%3B300%3B279

  SvarSlet
 14. Helt enig mht. stropløse kjoler, det er virkelig meget sjældent, at det ser pænt ud på brude, kongelige eller hvem der nu bærer det. Græmmes, hver gang jeg ser, at mine veninder har valgt sådan en model...

  SvarSlet
 15. Wow - hvor Lara ligner sin mor! Det er jo ligesom at se en voksen Lara:)

  -Glæder mig til at følge med i din kjoleproduktion!

  Jonna

  SvarSlet
 16. Du ser godt ud - også i ærmeløs, men man skal gøre som man SELV føler! Jeg er personlig ikke så vild med den nederste kjole, men det 3. billede og der, hvor du går ind mellem kjolerne! SUK... De blonder der - og chiffonskørtet.
  Jeg er heller ikke til spagettistropper, men den første med de brede blondeskuldre ser fanastisk ud!

  SvarSlet
 17. Du ser godt ud - også i ærmeløs, men man skal gøre som man SELV føler! Jeg er personlig ikke så vild med den nederste kjole, men det 3. billede og der, hvor du går ind mellem kjolerne! SUK... De blonder der - og chiffonskørtet.
  Jeg er heller ikke til spagettistropper, men den første med de brede blondeskuldre ser fanastisk ud!

  SvarSlet
 18. TUSIND TAK for jeres input, tanker og søde kommentarer! Stil og smag er jo - som jeres kommentarer også viser - forskellig, heldigvis da!
  Jeg tager jeres kommentarer med i mine overvejelser, men jeg har nu en ret klar idé om, hvad der er mig - og hvad jeg har det godt med at være i. Og det - at man har det godt med det - er jo det allervigtigste. Så skal man nok blive en smuk brud;-)

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 19. Hvor er jeg bare enig med dig Anna! Jeg var selv både i Sabro og på M.P. Bruunsgade, og det var fuldstændig det samme begge steder. Dyre, ens kjoler i kunststof. Det kan simpelthen ikke passe at der ikke er et marked for noget andet i Jylland. Som jeg før har skrevet til dig og bidt dig, så valgte jeg også at få den syet. Helt perfekt for mig. Så kunne jeg få en kort 50'er inspireret kjole i silke og kvalitetsblonde og med blondeærmer. Smukt :-) Glæder mig til at følge din kjole.
  Kh Ann

  SvarSlet
 20. Du ser så smuk ud Anna.
  Jeg valgte at få syet min kjole selv, for de kjoler der var i butikkerne var slet, slet ikke mig. Bortset fra en enkelt som jeg så fik lavet noget a la. Men fik den syet i 100% fed silke i stedet for den polyester (!!) den ellers var lavet i. Hvad sker der for det??!?

  Regner med snart at vise frem på bloggen, skal bare lige finde nogle ordentlige billeder (er IKKE god til billeder af mig selv)

  /Anne

  SvarSlet