torsdag den 26. december 2013

Mønstertilretning til min brudekjole - nederdelenI ugen op til jul syede jeg første forsøg på nederdelen til min brudekjole. Min kjole bliver sat sammen af flere forskellige vintage mønstre (overdelen bliver højst sandsynligt dette mønster), og til nederdelen har jeg arbejdet med ovenstående mønstre. De er fra Anne Adams og fra 40erne og 50erne. 

Nederdelen (som sys sammen med overdelen, så kjolen ikke er delt i to), er med paneler eller brede læg (mon de kaldes udvendige wienerlæg?), og dermed skal der bruges rigtig meget stof - ialt 4,5 meter. Med en meterpris på 730 kr (som silken koster), skal jeg selvfølgelig overveje det nøje, før jeg vælger, hvorvidt det skal være denne model. Men jeg synes, den bliver mere spændende end en almindelig nederdel med vidde. 

Nederdelen fik jeg tilpasset og syet op i stout, og så ser den sådan ud:


Med et tyllskørt under, så den får mere fylde, kan den blive rigtig fin. 

Jeg tænker, at de indvendige stykker skal sys i ensfarvet silke, mens yderstykkerne skal være i den jaquardvævede silke, som jeg allerede har købt (og som jeg viser på bloggen inden længe). Det kan blive en god effekt, når læggene "åbner sig". Jeg vil i næste forsøg prøve at sy læggene sammen foroven (ligesom på modellen med den røde baggrund). 

Nederdelen sys sammen af i alt 24 stykker:

Med så mange syninger skal der ikke meget sjuskeri til, før pasformen ikke fungerer. Nederdelen herover der lige det strammeste til mig, og jeg må derfor i gang igen med endnu en prøve i stout.

Det er altid en udfordring at tilpasse mønstre, og især de gamle vintage mønstre. Mønstrene er ofte meget små i det (fx skal jeg tilføje omkring 16 cm i overdelens vidde), og pasformen kan være ganske anderledes end nutidens mønstre. Men det er samtidig spændende at arbejde med de silketynde og sarte papirsmønstre, og jeg kan ikke lade være med at have en hvis ærefrygt og underdanighed overfor dem. Især dem, som har været brugt før. Det er sjovt at tænke på, hvordan kjolen, som er syet i dette mønster, er blevet, og hvem der har båret den. Det er et levn fra en helt anden tid. 

Mon du vil kunne bruge en gennemgang af, hvordan jeg arbejder med vintage mønstre? Jeg vil forsøge at dokumentere processen, hvis der altså er interesse for det. Jeg er ikke ekspert, men har dog efterhånden tilpasset en del mønstre.

Mønsteret til min brudekjole vil jeg gerne have nogenlunde styr på inden d. 25.-26. januar, hvor jeg skal til mønsterkonstruktionsweekend i Aarhus hos dygtige Nanna. Jeg glæder mig rigtig meget til en hyggelig weekend - og til at få hjælp til den sidste tilretning af kjolen. Mon du vil med? Der er, så vidt jeg ved, stadig et par ledige pladser. Læs mere her


____________________________


Before Christmas I made a model of this skirt (it´s an old Anne Adams pattern). It's for my wedding dress, which I hopefully am going to sew in January and February - before I start working again. The skirt is with pleats and it takes 4,5 metres of fabric. It could be beautiful with a crinoline uderneath. 
  I really like working with the old patterns, even though it can be difficult to adjust the size. 


14 kommentarer:

 1. Jeg synes du er så sej, at du syer din egen brudekjole. Men jeg tror den bliver gude smuk!! Du er så dygtig Anna.
  /Rikke

  SvarSlet
 2. Den bliver godt nok fin! Jeg glæder mig meget til at se resultatet og processen

  SvarSlet
 3. Det blir nok en superflott kjole!! Følger gjerne med videre for å se hvordan den blir! Lykke til!

  SvarSlet
 4. Spændende - men pas på med de wienerlæg. Hvis du er uheldigt, kan det ende med at bagdelen ser meget større ud end den reel er. JEG ville ikke turde det. Men min ende er nok også større end din :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har tænkt på det. Men med tyllskørt under tror jeg ikke, det bliver et problem. Kjolen kommer til at fylde det samme hele vejen rundt.

   Kh
   Anna

   Slet
 5. Ej altså hvor bliver den fin :-) den er bare så meget dig:-) glæder mig til at følge den spændende proces... Vil lige se nærmere på det kursus :-) kh nanna

  SvarSlet
 6. Er slet ikke i tvivl om den bliver gudesmuk :-) elsker bare at læse disse indlæg om processen. Dejligt at du deler den med os.

  SvarSlet
 7. it is looking good!

  http://mumendemiekes.blogspot.be/

  SvarSlet
 8. Så fint med de læg!

  Jeg er meget spændt på at se mere og imponeret over dine evner indenfor syning :)

  Kh. Mirjam

  SvarSlet
 9. Det ser rigtig fint ud og hvor er det bare spændende!

  SvarSlet
 10. Så fint. Vil elske at følge med. Gad godt have evnerne til at sy en 50'er kjole - men jeg bliver nok bare ved børnetøjet.

  SvarSlet
 11. Jeg bøjer mig i støvet!! Wooooooow, kan ikke vente med at se det endelige resultat! Er bestemt interesseret i en gennemgang af vintage mønstre!

  SvarSlet
 12. Jeg ser frem til at følge processen - det ser virkelig spændende ud :-) Og jeg er også meget interesseret i en gennemgang af vintage mønstre og tilretning af disse. Jeg har et par vintage mønstre til børn liggende, og trænger vist til et skub bagi, for at komme igang med dem. Så jeg vil elske en gennemgang :-D

  SvarSlet