torsdag den 7. november 2013

Syvejledning til en sparkedragt - og lidt om at sy i elastiske stoffer
Som lovet kommer en syvejledning til sparkedragten, som jeg tidligere har vist her og her (og du kommer nok til at se den flere gange, for jeg er slet ikke færdig med det mønster).

Indlægget her bliver kun en vejledning, for mønsteret er fra Ottobre Design, og det må jeg selvfølgelig ikke gengive. Det nummer, du skal have fat i, er nr. 4/2013. Bladet kan købes her eller lånes på biblioteket. 

Sparkedragten her er syet noget anderledes end den i bladet. Den er uden fødder og helforet. Foret gør den velegnet her om vinteren. Desuden undgår du at skulle lave jerseykanter. Du kan sy denne sparkedragt uden brug af overlocker. 


Lidt om stof, nåle og stingvalg:

Du skal bruge to omgange stof - dvs. yderstof og foer. Begge skal være strækstof - fx jersey eller velour. Jeg har her brugt en tynd jersey som yderstof og en tykkere ensfavet som foer. 

Se det eksakte stofforbrug i bladet. Sparkedragten findes her i str. 56-86. 

I blogland snakkes der ofte om "at knække jersey-koden". Mange tænker, at det at sy i strækstof er særligt svært. 
Det er ikke svært at sy i strækstof, men der er nogle ting, som er gode at vide.
For det første skal du bruge en jerseynål til symaskinen. Gå aldrig på kompromis med kvaliteten af de nåle, du bruger. 
Dernæst skal du overveje stingvalg og stinglængde. Når du syr en ligesøm i strækstof, er der grænser for, hvor meget du kan strække stoffet, før tråden knækker. Derfor overlocker man strækstoffer sammen, da en overlocksøm er elastisk. På symaskinen er der ofte en særlig zigzagsøm, som man kan bruge til elastiske stoffer.  Jeg syr dog med almindelig ligeudsøm og sørger for, at mine sting ikke er for korte - normalt syr jeg med en stinglængde mellem 3 og 3,5. Sømmen kan på denne måde godt strækkes noget.
Slutteligt skal du justere trykfodens tryk mod stoffet. Det er ikke alle maskiner, der kan dette. Men hvis din maskine kan, skal du have så lidt tryk på som muligt. Når du syr, skal du passe på ikke at trække i stoffet undervejs. Trækker du i stoffet, bølger sømmen efterfølgende. 
(Har du flere gode tips til syning i elastiske stoffer, så skriv gerne en kommentar!)

Følg vejledningen herunder:
(Beklager billedkvaliteten - det var mørkt og regnfuldt den dag, jeg syede sparkedragten).

Klip yderstoffet efter mønsteret. Husk 1 cm til sømrum.

Klip foeret på samme måde. Jeg bruger yderstoffet til at klippe efter. På den måde får jeg to helt ens stykker.

Sy den bagerste søm. Brug en jerseynål og sy med lidt lange sting (jeg syr med 3 eller 3,5).

Stryg sømrummet fra hinanden. 

Så skal benene sys. Når du sætter nåle, så start i skridtsømmen, så benene bliver ens. 

Sy nu foret på samme måde. 

Læg yderstoffet ind i foret - ret mod ret. Nål stofferne sammen foroven. 

Sy nu hele vejen rundt. Klip hakker i alle rundinger. 

Vend nu yderstoffet ud.

Stryg kanterne skarpe. 

Sy en stikning et par millimeter inde hele vejen rundt foroven. Husk, at din stinglængde ikke må være for kort. 

Klip benene, så de bliver ens. Vær obs på, at foer og yderstof ligger, som det skal. Jeg har klippet to cm af, da jeg ellers vurderede, at benene blev for lange. 

Så skal ribkanten til benene laves. Klip to stykker jersey som vist på billedet. Jeg har lavet dem  omkring 10 cm høje og ca. dobbelt så brede som benene. Prøv dig frem (det kommer an på, hvilken størrelse du syr). 

Sy ribkanten sammen. 

Og buk dem som vist på billedet. 

Nål dem fast i både yderstof og foer ret mod ret. Sy nu hele vejen rundt. Hvis du har en overlocker, så overlock dem på. Hvis ikke, så zigzag kanten efterfølgende. Syningen kommer du ikke til at se. 
Sæt trykknapper i. Jeg har brugt kam trykknapper. Du kan også bruge almindelige prym trykknapper eller sy knaphul i og bruge helt almindelige knapper. 

Kan du bruge min vejledning og viser du resultatet på din blog, så skriv gerne en kommentar herunder med link til indlægget. På den måde kan vi inspirere hinanden!

Rigtig god syfornøjelse :-)


___________________________


I've made a tutorial on the romper suit I've shown here and here. It's really easy to make, and you don't need a cover locker. The pattern is from Ottobre 4/2013. I've made it with lining and without feet. 15 kommentarer:

 1. Hej

  Jeg kigger din blok dagligt, og er vældig begejstret..
  Også et tip til jersey er schmetz stretch nåle, de er rigtig gode i de elastiske stoffer synes jeg. Engang imellem kan symaskinen ligesom springe et sting over, og det er fordi der bliver syet med den forkerte nål til strækstoffet..bare lige min erfaring
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også dem, jeg bruger:-)

   Kh
   Anna

   Slet
 2. Må lige få fat i det mønster :-) Tak for din fine gennemgang.

  SvarSlet
 3. Hvor er den bare lækker Anna...bliver helt skruk ved tanken om selv at skulle sy sådan en dragt til ens egen baby engang (hvis vi altså er så heldige at få nr. 2) :)

  SvarSlet
 4. Det er også lettere at sy i strækstof på en maskine med overtransportør (De fleste Pfaff)..

  SvarSlet
 5. Den er da bare skøn - måske jeg en dag vover at ta springet og så få afprøvet om min evner rækker så langt :D ..
  - strikketbamse.blogspot.dk

  SvarSlet
 6. Tak for de gode tips.
  Mon ikke denne dragt kommer igennem maskinen en dag :)

  SvarSlet
 7. Hej Anna. I "gamle" dage, dvs dengang jeg endnu syede på en oldsag af en maskine, syede jeg både jersey og andre strækstoffer med en smal zigzag-søm, netop for at give det færdige produkt en elasticitet. Det gør jeg stadig på min nye up-to-date maskine, det fungerer rigtig godt, og man ser ikke på retsiden, att der ikke er brugt ligeud-sting.
  Tak for din dejlige og meget inspirerende blog, som jeg nyder at følge :)
  Novemberhilsen
  Karen Bente

  SvarSlet
 8. Fantastisk! Mange tak for en rigtig god syvejledning!!! :-)

  SvarSlet
 9. Så fin. Hvordan vender du dragten når du har syet rundt foroven. Jeg er endt med at sprætte inderfoert lidt op og så vende igennem det hul, men det kan vel ikke være en rigtige måde at gøre det på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det behøver du ikke, for den er jo åben i kanten forneden (ved fødderne). De to lag ligger ret mod ret - med vrangsiden udad. Du trækker de to lag - yderstof og foer - fra hinanden så de ligger i forlængelse af hinanden. Og så propper du foret ind i yderstoffet. Giver det mening? Ellers må jeg lige vise det på billeder.

   Kh
   Anna

   Slet
  2. Tak jeg må prøve før jeg kan se for mig om det virker.

   Slet
 10. Du skriver at du bruger KAMknapper, jeg har et fint sæt med dem, men jeg synes de er meget svære at knappe op. Faktisk har jeg en fornemmelse af at jeg er ved at rykke dem ud... Forstærker du dine sømme eller sætter du dem direkte i?

  SvarSlet
 11. Nu har jag testat denna variant, det blev jättebra. Resultat kan du se här http://ohmygreendarling.blogspot.se/2013/11/crawler-sparkbyxor.html

  SvarSlet
 12. Tak for god inspiration og fin vejledning. Jeg har også syet et par bukser til min dreng. De kan ses her: http://sofieskreablog.blogspot.dk/2014/11/stribede-smkbukser.html

  SvarSlet