fredag den 15. november 2013

Charmeklud - DIYSom lovet kommer her en vejledning samt et mønster til en charmeklud (eller savlesmæk) til baby.

Charmekluden sys med en overlocker. Måske kan symaskinens overlocksøm eller zigzagsøm også lave et ok resultat - jeg har ikke prøvet, men hvis du kaster dig ud i det, må du meget gerne skrive om dine erfaringer i en kommentar til dette indlæg.

Af stof har jeg brugt jersey som forside og isoli som bagside. Man kan også bruge ren jersey - så bliver den lidt tyndere (selvfølgelig alt efter, hvilken jerseytype, du benytter - men de fleste jerseystoffer med tryk eller mønster er ikke så kraftige). Bruger du isoli til både for- og bagside, fungerer det også rigtig fint (og det giver selvfølgelig en tykkere savlesmæk). 

Jeg synes, det fungerer fint med jersey og isoli, og jeg bruger ikke vådliggerfrotte mellem lagene. Til en almindeligt savlende baby er dette ikke nødvendigt, er min erfaring i hvert fald :-)

Du kan også benytte fast stof (bomuld) til forsiden og isoli til bagsiden. Liberty som forside kunne fx. blive rigtig fint. Hvis du bruger fast stof, vil du opleve, at bagstykket er lidt større end forstykket, da stoffet ikke kan strækkes - klip da bagstykket til, når delene er nålet sammen. 

Mønsteret finder du som pdf-fil lige her.


Klip de to dele mod fold og uden sømrum. Klip to små hakker i forstykket ved markeringerne.
Klip også i folden på begge stykker (så du ved, hvor midten er). Pas på, at du ikke klipper for dybt - hakkerne skal være små.
Alternativt kan du sætte nåle. 

Fold stoffet, så hakkerne passer sammen på forstykket. Sæt to nåle. 

Nål nu delene sammen vrang mod vrang. Sørg for, at midten af forstykket og midten af bagstykket mødes.  

Overlock smækken.
Læg mærke til, hvordan jeg har overlocket i tre omgange - dvs. jeg overlocker ikke hele vejen rundt på een gang.

Hæft din overlocktråd med en nål (med stort hoved, så de fire tråde kan være der). 

Sæt trykknap i smækken. 

Og så er den færdig!

Jeg blev bidt af at sy charmeklude og fik sat en lille produktion i gang. Overlockes flere med samme trådfarve, så går det rigtig hurtigt med at lave en hel stak! Bruger din baby flere smække om dagen, så er der altså mange penge at spare her ved at sy selv :-)
Kan du bruge diyen og viser du det på din blog, så skriv gerne en kommentar herunder med et link - så jeg kan kigge forbi :-)

Rigtig god syfornøjelse. 


__________________________


This is my tutorial on how to make your own dribble dool bib to your baby. You can find the pattern right here. The tutorial is in Danish, but I hope you can use it anyway by "reading" the pictures.  


30 kommentarer:

 1. Hvordan bestemmer du halstykkelsen på smækken? Er lidt bange for at gøre dem for små så de bliver ubehagelige :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan evt sætte to tryklåse i, så den kan justeres på den måde. Ellers vælger jeg at sætte tryklåsen yderligt, så smækken netop ikke bliver for stram (hellere lidt for løs).

   Kh
   Anna

   Slet
 2. Jeg har syet dem på alm maskine, ved at sy dem sammen ret mod ret og lade en lille åbning være til at vende, derefter lukket ved at lave en pyntestikning hele vejen rundt. Ganske udemærket resultat, hvis man ikke har en overlocker, selvom det selvfølgelig tager lidt længere tid. Har desuden brugt fleece på bagsiden - billeder kommer snart på bloggen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit input. Glæder mig til at se det på din blog:-)

   Kh
   Anna

   Slet
  2. Og så skal jeg jo lige huske at smide linket på :-) Her er de så, mine savlesmække syet på alm. maskine ;-)

   http://mariesfabrik.blogspot.dk/2013/11/sy-til-din-baby-5-savlesmkke.html

   Slet
 3. Hvem der bare havde en overlocker. De er fine, og en god måde at bruge jerseyrester på. Og min lille baby mangler i den grad smække.

  SvarSlet
  Svar
  1. En overlocker er altså en fantastisk ting, hvis du syr. Og de fås jo i mange prisklasser. Skriv den på ønskesedlen til jul:-)

   Kh
   Anna

   Slet
 4. Tak for fed DIY - manglede rigtig meget sådan et mønster til min store.. Prøvede selv at kreere et, med et meget tvivlsomt resultat.. :) Men nu skal jeg da klart igang med at lave nogle til Nohr..

  SvarSlet
 5. Jättebra beskrivning. Jag blev jätte inspirerad att sy haklappar.
  Carina Lurvendesign.se

  SvarSlet
 6. tak for endnu en fed DIY. Jeg har til mine seneste brugt bomuld til forsiden og så brugt vådliggerfrotte til bagsiden - altså vendt med frotte-siden udaf, så baby får den bløde frotte mod huden. Samtidig stopper plast-siden indad alt vådt.

  SvarSlet
 7. Tak for diy. Og hvor ser de bare lækre ud når de ligger der samlet i alle mulige lækre jerseyer. Kh Maria

  SvarSlet
 8. Flott DIY. Herlig tigerstoff.
  Nå har jeg skaffet meg en Lovblogin-knapp.
  Ha en super helg!
  Ellen :)

  SvarSlet
 9. ja, det er en skøn måde at bruge rester på. Og man kan jo gøre det samme med alm. str. smække :) Det er nemt og hurtigt og så koster de jo ikke en formue. :)

  SvarSlet
 10. har en rigtig savlebaby for tiden, så jeg skal måske begive mig ud i denne DIY, har dog hverken overlocker eller dims til at sætte trykknapper i med, men jeg kunne prøve med min almindelige symaskine og så anskaffe en dims:-)

  SvarSlet
 11. Den skal da helt sikkert prøves har jo lige fået den gode nyhed at min niece skal have barn til maj...er :- så det bliver nok ikke lige med det samme jeg kommer igang med den er helt sikkert gemt sammen med de babybukser og jakken du også har en vejledning og mønster til her på :-)

  SvarSlet
 12. Hvor er de bare fine... dem skal jeg helt sikkert kaste mig ud i - og skal vist også til at have den overlocker på ønskelisten :)

  Mvh. Anja N

  SvarSlet
 13. En virkelig sød charmetrold. Dejligt motiv. Fin blog med dine DIY kreationer.
  Min datter er også kreativ på http://www.mariahoffbeck.blogspot.com
  En mor

  SvarSlet
 14. Rigtig god DIY og mønster - tak for det. Hvordan undgår du at sømmen ikke kommer til at være løs i buerne når du bruger overlocker? Jeg stryger isoli på bagsiden af tynd jersy med tryk, hvilket gør at jeg ikke kan strække i stoffet. Mine sømme kommer til at 'gå' ud over stoffet der hvor stoffet buer mest.

  Tak for en god blog.
  Carina

  SvarSlet
 15. http://michellelous.blogspot.dk/2014/08/spidse-hagesmkker.html
  Tak for inspiration ! :)

  SvarSlet
 16. Tak for DIY. Bruger du almindelig sytråd i din overlocker eller har du et tip til, hvor man kan købe overlockertråd i fine farver? Jeg ved, at indlægget er lidt gammelt, men jeg har lige fået en overlocker (og har en baby) nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Signe

   Jeg bruger ganske almindeligt sytråd - men der findes også overlocktråd, som er sytråd i store ruller. Jeg bruger de store ruller til sort og hvid, men ellers de almindelige ruller.

   Mange hilsner
   Anna

   Slet
 17. hej ;) det ser godt ud :) kan en baby på 1,5 år bruge dem.??. jeg er kun 19 og har ingen erfaring i hvor stor hals en baby har :P men vil gerne prøve at sy en til en baby.. kan man evt også bruge cowboy bukser til det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Randi

   Lav modellen lidt længere, så går det. Og nej, cowbboybuksestof går ikke.

   Mange hilsner
   Anna

   Slet
 18. Hi! Thank you for the pattern. I have no idea what you wrote, but pictures helped to understand how to sew bids :)

  SvarSlet
 19. Hej :) Hvad str. passer smækken? Jeg har en lille på to mdr. - bliver den ikke for stor til hende?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lige lavet nogle til en lille baby på 1 måned, og moren siger at de passer super fint. Jeg havde ellers syet en ekstra trykknap i længere inde så den kunne gøres kortere om halsen, men den var åbenbart ikke nødvendig :) Mvh. Pernille

   Slet
 20. Din DIY er så fin! Jeg forstår dog ikke helt delen med "Fold stoffet, så hakkerne passer sammen på forstykket. Sæt to nåle." - er det meningen at man skal folde stoffet hen over sig selv? Jeg har syet nogle stykker hvor jeg bare ignorerede den del, men tænker det må stå der af en grund ;) Bedste hilsener, Pernille

  SvarSlet
 21. Hej! Linket til mønsteret på denne her virker ikke mere :( Jeg får en meddelelse om at jeg skal anmode om adgang. Måske noget har ændret sig i rettighederne?
  Jeg syede en bunke af dem til min søn for 3 år siden, og de er fantastiske! Kunne godt tænke mig at sy flere til min lille datter også :)

  SvarSlet
 22. Jeg kan heller ikke få linket til at fungere. Jeg har også syet disse skønne charmeklude for år tilbage og vil gerne sy nogle flere. Jeg har desværre mistet det gamle printede mønster

  SvarSlet