torsdag den 17. oktober 2013

Har du erfaring med børnefødselsdage?

Om ikke så længe fylder Lara 5 år, og for første gang skal hun holde børnefødselsdag. 15 piger fra børnehaven (alle dem fra årgang 2008) skal inviteres. Og i dag, hvor vejret er vådt og mørkt, hyggede vi os med at lave invitationerne. Vi mangler stadig tre - så er alle invitationerne færdige.

Prinsesserne er alle forskellige, og Lara var med i hele processen: Udvalgte farver, tegnede skabelonerne over på karton, klippede ud, limede sammen og pyntede dem. Derfor er de også lidt firkantede og skæve i det, men det er jo en del af charmen. Når alle er færdige, skal jeg nok vise dem frem på bloggen - og scanne skabelonen ind som pdf-fil. 

Vi har aldrig holdt børnefødselsdag før. Og jeg må indrømme, at jeg gruer lidt for det. Lara glæder sig rigtig meget, og jeg vil gerne, at det bliver en god oplevelse for både hende og de andre piger. Samtidig skal det helst heller ikke koste alverden.

Jeg ved, at I er mange derude, som har holdt et utal af børnefødselsdage. Måske I vil komme med jeres erfaringer? 

Temaet er selvfølgelig prinsessefødselsdag. Vi skal på skattejagt, og der skal serveres prinsesselagkage (begge dele er Laras store ønske). Det bliver en lørdag, og vi kan ikke regne med godt vejr, da det er november måned. 

Men hvor mange timer? Hvilken mad? Aktiviteter? Lege? Hvordan undgår man kaos? Hvordan håndterer man gaverne? I det hele taget: Hvilke do's & don'ts? 


_________________________


Lara's birthday is coming up; she turns 5 in November. And for the first time we are going to invite the girls from the kindergarden. Today we made the invitations; 15 princesses. We have never had a birthday party for children before and I really could use some advice - if you have any do's and don'ts, please leave a comment. 32 kommentarer:

 1. max 3 timer... over det bliver man hurtigt udkørt (også selv om man er vant til store mængder af børn - men der er IKKE frikvarter her ;0) )
  Noget let mad - helst noget de kan spise med fingrene... måske lav selv pizza (selv om det måske ikek passer så godt til teamet) måske en bolle-drage, prinsesselagkage, mini cupcakes, måske små spyd med grønt og frugt præsenteret som em pil med fjer i enden...
  præmien i skattekisten kan være slik pakket ind i pink tyl og pyntet med fine sløjfer og glitterværk...
  En tegn selv krone til hver af pigerne
  Noget udklædningsfest hvor de så skal danse ballondans...
  Måske tage sjove billeder (lave et stort stykke pap de kan stå bag hvor de er prinsessen og svinehyrden eller sådan noget) som kan printes ud og tages med hjem...
  Prinsessen på ærten, hvor de skal gætte hvad det er de ligger på...
  Øhmm...

  Kan ikke komme på mere lige nu...

  SvarSlet
  Svar
  1. Men det var da også rigtig mange fine ideer! :-) Tusind tak for det!

   Kh
   Anna

   Slet
  2. Det var så lidt... Selv om jeg mest har holdt drengefødselsdage, så er jeg da selv blevet holdt fest for en gang eller to - og min mor lavede de vildeste temafester for os ;0)

   Slet
 2. Har kun erfaring med en børnefødselsdag og det var i sommersolskin - sorry ;-)
  Men alligevel....
  Mit bedste råd er: få nogle søde mennesker til at hjælpe Jer. Enten familie eller et måske et par forældre/mødre til nogle af de inviterede piger. Vi havde inviteret alle forældre med, og de var så søde til at hjælpe. Vi synes vi var noget så tjekkede og havde gået gennem det hele: hvem gør hvad til skattejagt, præcis hvornår skal grillen tændes, osv, familien havde fået specifikke opgaver osv........... Hahahah.... Der opstod - selvfølgelig - kaos/lettere panik indimellem, men vi klarede det med hjælp fra familie og forældre og børnene opdagede det ikke :-) De havde en skøn dag, ligesom vi andre.
  Bagefter var jeg glad over, at vi havde en plan, for så havde vi i hvert fald en ide om hvor vi var på vej hen, og det gjorde det meget lettere at tage imod eller bede om hjælp undervejs.
  En anden ting: vi lånte en stak bøger på biblioteket om skattejagt og børnefødselsdage - der var mange gode ideer.
  Rigtig god fornøjelse med det :-D

  SvarSlet
 3. Har holdt et par fødselsdage og har god erfaring med flaskehalsen peger på når gaverne skal åbnes. Børnene er rigtig spændte på at give fødselsdagsbarnet gaven, og når det er flasken der bestemmer føler ingen sig snydt. Den flasken peger på giver sin gave, den bliver pakket op og sagt tak inden flasken drejer igen. Stopdans, dukketeater, klæd ud tøj, skattejagt og fri leg på værelset plejer at være et hit. Max 3 timer i den alder, så er ungerne helt færdige. Kender du en stor pige der kan hjælpe ville det være fedt, små piger elsker en stor der kan føre an i legene.
  God fornøjelse ;0)

  SvarSlet
 4. Hejsa
  Vi har holdt fødselsdag,hvor pædagogerne kom hjem med stuen. Så selvfølgelig ikke helt det samme. Men kan da dele lidt om hvordan det foregik. Gaverne blev uddelt ved alle børnene sad i en rundkreds med fødselsdags barnet inde i midten. Fødselsdagsbarnet drejer en flaske, den flasken plejer på afleveret sin pakke som pakkes op. Dette fortsættes til alle er pakket op. En hyggelig måde at gøre det på.
  Har ofte dækket op til skovtur på gulvet - menuen har været noget nemt . Frikadeller , spagetti skrue, agurk stave , gulerødder i stave. Pizzasnegle og pølsehorn hitter også.
  Ofte er det ikke nødvendigt med en masse planlagt aktivitet da legen som oftes bare går.
  God fornøjelse

  SvarSlet
 5. Søg på nettet.
  Se f.eks. Her
  http://www.matilde.dk/Default.aspx?ID=3097&eComSearch=true&List=temaer&TemaPrinsesse=1

  SvarSlet
 6. Jeg elsker at holde børnefødselsdage - synes det er rart at få rigtig styr på vennerne fra børnehaven og ikke mindst forældrene. Ved sidste fødselsdag skrev vi i indbydelserne at forældrene var velkomne til kagerester og en kop kaffe den sidste halve time - det var der overraskende mange der gjorde og det var så hyggeligt.

  Fødselsdage på max. 3 timer har været bedst her og i den alder synes jeg det er en godt idé at have et par fælleslege og forskellige aktiviteter at kunne sætte dem igang med, hvis der opstår "kriser". Det kunne være en god historie til højtlæsning, kimsleg, stopdans, gå-på-line, tegnebogsark (søg evt. på google) og når det nu er prinsesse fødselsdag skal de da næsten klædes ud (dem der vil) med hjertekinder og prinsessekrone (som pyntes med fjer, glimmer osv.).

  Kender du fødevarestyrelsens "Alt om kost" hjemmeside? Hvis du skriver www.frugtfest.dk kommer du direkte ind til deres temaer om børnefødselsdage. Der er syv forskellige forslag til tema-fødselsdage både med forslag til mad, lege, indbydelse...nemmere bliver det næsten ikke - og prinsessetemaet er endda et af dem ;o).

  Ellers er pinterest altså også et genialt sted at starte...

  Håber Lara får en rigtig god fødselsdag!

  Mange hilsner
  Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. ...glemte helt at rose de flotte indbydelser I har lavet! Så fine - der må være en, der glæder sig meget til at dele dem ud ;o)

   Slet
 7. Sikke nogle søde indbydelser, gløder mig til at se dem alle.
  Har erfaring med, at have stuen hjemme med pædagoger, så ikke helt det samme....... men syntes ikke der behøver være en masse aktiviteter i 5 års alderen, de nyder at se barnets værelse/legetøj og vil gerne bruge lidt tid på det. Tiden vil jeg sige 2½-3 timer, ikke mere, så bliver det også svært for Lara at rumme.
  Rigtig god fornøjelse med det, glæder mig til at følge med.

  VH Louise

  SvarSlet
 8. Så hyggelig, jeg har ingen personlig erfaring da Filippa jo kun er 4 og endnu ikke har haft stor flok til fødselsdag. Men jeg har en del erfaring som Pædagog når vi er med hjemme. Du har fået mange gode prinsesse ideer og lege ideer, jeg vil prøve at huske nogen af dem til det bliver min tur :-) jeg tænker også omkring 3 timer med lidt planlagt aktiviteter og lidt fri leg, for noget af det som er spændende for Lara er også at vise sit hjem, sit værelse og sit legetøj frem.
  Så har jeg lige en til mor, det er en meget stor dag for Lara og hun har sikkert glædet sig meget og det har i sikkert også. Når man (kun) er 5 år så kan det være svært at hånterre, det kan betyde at når alle gæsterne kommer så opfører Lara sig slet ikke som hun plejer, måske bliver hun meget stille og vil slet ikke noget, måske bliver hun vildt fjollet og vil ikke høre efter, eller måske noget helt andet. Jeg ser desværre mange forældre blive skuffet og skælder ud på deres børn, fordi de ikke er forberedt og ikke ved hvordan de nu skal håndterer situationen. Det tror jeg selvfølgelig ikke i gør :-) men det er mere for at sige at vær forberedt på at alting ikke altid går som planlagt :-) og så håber jeg at i får en helt fantastisk dag og jeg vil suge til mig af inspiration til når det bliver min tur :-)

  SvarSlet
 9. Hvor er de søde, prinsesseinvitationerne! Vi har efterhånden holdt et par fødselsdage med forskellige temaer og synes altid at det har været en sjov og skøn oplevelse. Er helt enig med de andre i at 3 timer er rigeligt, selvom det faktisk går rimeligt stærkt. Vi plejer altid at lave flaskehalsen-peger-på, når der skal åbnes gaver. Så kan alle se, hvad fødselaren får og gaverne åbnes på en sjov og hyggelig måde. Så spiser de noget mættende - pølser, pizzasnegle, pizza, burger eller lignende, inden den første leg eller aktivitet (har set at de andre har skrevet mange gode idéer til lege/aktiviteter, så det vil jeg ikke gentage). Bagefter serveres kagen, så er der lidt fri leg og afslutningsvis en skattejagt eller en fiskedam. Og så plejer tiden faktisk at være gået. Du kan jo også lade dem pynte hver sin prinsessekrone (se f.eks. en version vi har lavet her: http://200procent.blogspot.se/2012/06/konge-og-prinsessekroner.html).

  God fornøjelse! Det bliver uden tvivl en rigtigt hyggelig fest!
  Kh Bodil

  SvarSlet
 10. Som mor til 2 piger (som nu er voksne) har vi holdt mange børnefødselsdage.
  Min bedste erfaring er: Planlæg ikke dagen!!
  Men hav noget i baghånden hvis der bliver kriser.
  Lad børnene lege. Børnene glæder sig til at lege med nyt legetøj. Hvis dagen er fuldt planlagt og pigerne ikke vil være med til det planlagte, har I et fødselsdagsbarn, der bliver ked af det.
  En god ide at have i baghånden er at bage boller, som pigerne får med hjem. Nemt og billigt :-)
  Rigtig god fornøjelse.

  SvarSlet
 11. Så søte invitasjoner!

  Vi skal faktisk ha fødselsdagsselskap for vår på mandag 5 år gamle pike, har invitert ni piker fra barnehagen. Vi klarer nok ikke noe "fancy" selskap, jeg skal på jobb fra morgen til kveld både lørdag og søndag og vanlig arbeidsdag mandag, så vi tar det som det kommer (joda, jeg har en mann som gjør en flott innsats, men han er ikke så opptatt av detaljene ;-)

  Selskapet skal vare i to timer, jeg tror det er det vanligste i den aldersgruppen i Norge. Tidligere har vi hatt veldig god erfaring med å få med svigermor (som er barnehave-pedagog) til å ha litt underholdning mens vi to voksne ordner på kjøkkenet mellom måltidene. Siden sist fødselsdag har vi flyttet, har mye mindre plass, og ingen svigermor i nærheten. Men jeg har invitert min bror med kjæreste til å hjelpe til, er svært glad for at de blir med.

  Av mat blir det pølse med brød, hun ville ha det i stedet for pizza. Litt kake mot slutten av selskapet. Gaver: Flasketuten peker på. Som aktivitet deretter tenker vi å dele gruppen i to og sende dem litt rundt i huset (i den grad det er plass her...) til en "aktivitetskonkurranse"; kaste baller i en bøtte, trille høyest terningsum, kaste papirfly lengst mulig, sådanne ting. Så er det tradisjon med slik-pose, noe jeg ikke er særlig fan av... Datteren vår vil fiske i trappen (pikene stsår øverst i trappen, slipper ned et fiskesnøre, får noe opp). Jeg tenkte jeg skulle teste en ny idé med å la dem fiske oppblåste ballonger med et par slik-ting inni. Har kjøpt inn sånn Pez-drops, og skal forsøke å dytte en pakke inn i ballongen og deretter blåse opp. Og så har jeg sydd en jerseylue til hver av pikene, har så mye stoff liggende, og syntest det var mer sjov å gi dem en lue i glade farger enn stor pose slik...

  Lykke til med feiringen!

  SvarSlet
 12. Super skønne invitationer og sejt Lara har været med i hele processen.

  Jeg bruger også flaskehalsen peger på til begge mine pigers fødselsdage når gaverne skal pakkes op og det fungere super godt.

  Lav ikke for mange aktiviteter - hellere lidt men godt. Tiden går rigtig hurtigt og børnene elsker at lege.

  Det regnede som pisket da Emma holdte sin 6 års fødselsdag for 17 piger.
  Puhh det var mange piger indendørs i tre timer. De fik pizzasnegle (de spiste 59 stk, vildt ikk), argurke og gulerodsstave og senere kagedame.
  Jeg har lavet nogle forskellige konkurrencer og præmien var en godtepose. Ellers kunne pigerne lege på Emmas værelse, jeg havde lavet et bord i stuen med playmobil, et hjøre med udklædningtøj og et hjørne hvor de kunne læse bøger og det var en succes. Pøj pøj med den første fødselsdag. Vi har afholdt fødselsdage med mange temaer : smølfer, prinsesse, Pippi Langstrømpe, Matilde Kakao mm. Så sjovt elsker det;-)

  SvarSlet
 13. Min mening er også 3 timer som max.
  Gavegivningen kan godt blive en lang omgang hvis I leger flaskehalsen peger på. Måske kunne du i stedet for give hver barn et kort, og selv have et magen til og når du trækker et kort, skal det barn med makkeren give gave. Det tager kortere tid.
  så evt fri leg lidt. Og efter 30 minutters leg kan du lave skattejagt. Ikke for svært - noget der tager max 1 time. Og så spisning. Lad dem kun spise af en omgang.

  SvarSlet
 14. Du har fått mange gode tips. Jeg har hatt en del guttebursdager om vinteren. Da har det vært viktig å ha ulike aktiviteter planlagt. En lek som barna liker veldig godt her, er halen på grisen (Jeg tegner en stor haleløs gris på et ark. Barna kommer en og en og får et skjerf for øynene. Jeg tuller litt med å snurre barnet rundt noen ganger før de får en blyant i hånden og skal tegne på halen på rett plass. Den som kommer nærmest, har vunnet.
  Her varer bursdagene to timer.
  Invitasjonene var nydelige, og sikkert ekstra gøy for Lara å få være med å lage dem :)

  SvarSlet
 15. Jeg så på et tidspunkt i en bog et forslag til at lave prinsesse kroner. En masse malet toilet ruller. Elastik hele vejen igennem og så blev de pyntet med alverdens smukke perler og palietter. man kan evt male toilet rullerne på forhånd, og så kan pigerne være med til at pynte dem. Hilsner Louise

  SvarSlet
 16. Vi har lige holdt prinsessefødselsdag herhjemme. Maden bestod også af prinsesselagkage samt lyserøde prinsesseboller.
  Det var det helt store hit. Jeg tilføjede en fint revet rødbede til bolledejen, og pigerne var meget imponerede, da de så, at de skulle have lyserøde boller :-) Tricket kan også anvendes til pandekager. Det er afprøvet med succes :-)

  Ha' en rigtig god fødselsdag, når den tid kommer.

  SvarSlet
 17. Ja - den første gang synes man ikke 3 timer lyder af noget, men det er rigtig lang tid målt i pigefødselsdag. Derudover er mit forslag at have en anden voksen til stede, så hvis ikke Jonas er med, så er en veninde, søster eller mor det vigtigste at sørge for ;-D

  SvarSlet
 18. Jeg er helt enig med Merete mht. ikke at planlægge for mange aktiviteter. Til Emils fødselsdag var de 12 drenge (i december), og jeg havde foreslået Emil forskellige lege, som alle blev nedstemt - han ville danse stopdans og det var det. Det gjorde de til gengæld i næsten en time. Fødselsdagen var fra kl. 11 til kl. 14 og det var perfekt. Vi havde skrevet på invitationerne at børnene skulle have tøj med til at vi kunne opholde os ude og ungerne rendte rundt og legede udenfor det meste af tiden uden indblanding fra os. Mht. maden blev der serveret spyd med frikadeller, tomater og agurk. Senere fik de chokolademuffins og bollemand pyntet med slik - det var rigeligt!

  SvarSlet
 19. TUSIND TAK for alle jeres ideer og erfaringer! Ud fra dette stykker vi en fødselsdagsfest sammen, og jeg skal nok fortælle om arrangementet, når vi kommer så langt - hvad der var en succes og hvad der ikke var;-)

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 20. Skønne invitationer....hvor har du fundet de papirdoilies i farver?

  Jeg vil også sige max. 3 timer, iden for mange planlagte aktiviteter, børnene vil gerne lege! Og god ide som christina siger med udetøj, børnene er da ligeglade med om det regner..... Så er det bare om i har faciliteter til 15 sæt evt. Mudret og vådt tøj!

  Spisning ad én gang, enten som det første eller det sidste! Vi havde lavet bygselv burgere!

  Få hjælp af flere personer end bare Jonas, især med Asle tilstede..... Det er uvurdelig hjælp, og giver dig så meget mere ro til også at nyde dagen sammen med Lara.

  Nu er der kommet mange forslag med prinsesse pynt allerede! Men jeg er sikker på at et lavselv tylskørt ville være en succes.... Altså dem hvor du bare binder tyllen fast om elastikken.... Det er da nemt og behøver ikke koste alverden med den billige tyl fra stof og stil!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde desuden lavet dækkeservietter af karton som børnene kunne tegne på, sam små slikprinsesser
   http://madebycatesa.blogspot.dk/search/label/fødslesdag

   Slet
 21. Hvis man starter med en skatte jagt/orienteringsløb udenfor får de brændt lidt krudt af mens de har tøjet på :-)
  De kan opdeles i 3 hold med 5 på hver- med en voksen som kan læse opgaverne højt. Jeg plejer at lave 5-7 poster og skrive det op på et ark papir til hvert hold- måske med et kort til hvis jeg ikke kan beskrive hvor næste post er: F.eks hop på et ben fra enden af carporten over græsplænen til hækken- det er svært når man er 5 år :-) Så er en post med huskeleg under et klæde en fin ide, man kan klatre op og røre en ballon i et træ, hoppe i hinkeruden på fortovet, sækkeløb, tøm vand op af en beholder med sugerør, karamelsnorsspisning.
  Et år lavede jeg frugtspyd- men det tager altså laaaang tid at lave to spyd pr barn- især når man iforvejen er lidt presset på tid for frugt og grønt og pyntning er jo arbejdskrævende og ikke alt kan laves mange dage før. Men min erfaring med mine piger er at der skal være plads til fri leg, og så er det godt med ideer i baghånden hvis de ender med at ville hænge i sofaen og se tv :-)
  Men super ide at invitere de andre forældre den sidste halve time- God arbejdslyst ! Og altid godt med flere hjælpere til at hælde mad og drikke op osv...

  SvarSlet
 22. Wauw, nogle fine invitationer! Fantastisk når det rammer, så både afsender og modtager er glad :)
  Da vi holdte min datters 4 års fødselsdag i vinters, havde jeg klippet, samlet samt sat elastik i små prinsessekroner. Jeg havde så købt massevis af pynt ( i bl.a. Tiger) - glimmerblomster og hjerter m.m. (alt sammen med "klistermarkater" bagpå, så 17 piger ikke behøvede at sidde og fedte med limstifter). Alle pigerne blev så sluppet løs med hver deres prinsessekrone og det megen pynt fordelt i små krukker og så pyntede de ellers bare! De var så søde og gik så meget op i det - det var virkelig en succes - nemt og overskueligt at gå til og forberede og så tilpas nemt at selv de yngste piger kunne være med på egen hånd.

  SvarSlet
 23. Så søte invitasjoner!

  Vi bruker å ha hvit papirduk på bordet, med fargeblyanter spredd rundt omkring. Så kan barna tegne om de kjeder seg litt mens de venter på maten. Vi har også klippet pappkrone som bordkort, og så kunne gjestene pynte sin egen prinsessekrone om de ville.

  Til neste feiring tenkte jeg å ha som aktivitet å pynte sin egen cupcake.

  SvarSlet
 24. FANFASTISKE Lara prinsesser!!

  SvarSlet
 25. Du har allerede fået bunker af ideer. Nogle for og nogle imod for meget planlagt. Vi har tre piger - og har holdt en del fødselsdage. De fleste om vinteren. Skattejagt er ofte et stort ønske. Den kan laves som stjerneløb, så det ikke bliver for koldt og så man ikke behøver sende de små for langt væk. Ved hver post kan man samle guldklumper (guldsprayede kastanjer eller sten) som så kan veksles til slik poser til sidst. Slik poser hører også til. De kan sagtens være nogenlunde lødige og lækre på samme tid.
  Det vigtigste for mig er nok, at børn har forskellige forventninger til sådan et fødselsdag, og det kan være overveldende, når så mange kommer hjem og "indtager" ens hjem. Det er min erfaring at man lettest kan styre det når der er planlagt aktiviteter, man kender jo sit barn og har en fornemmlese af hvad de vil føle sig bedst tilpas i. Der kan jo godt være både og - selv på tre timer, som jeg er enig i er fint !
  God fest ! mvh Tove J  SvarSlet
 26. Kære Anna,

  Hvor kan jeg finde skabelonen på disse invitationer?

  Min datter fylder 5 om et øjeblik og som det åbenbart hører sig til den alder, så drømmer hun også om en prisessefest.

  Tak for mange timers inspiration.

  Mvh. Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære lisbeth

   Jeg tegnede den selv. Men prøv at lave en hoogle billedsøgning på ordet princes og vælg clip art eller stregtegning - så dukker der sikkert brugbare modeller op.

   Kh
   Anna

   Slet
 27. Tak Anna, så googler jeg lidt rundt.

  SvarSlet