søndag den 13. oktober 2013

Er du hardcore quilter?Jeg er i gang med at sy et legetæppe til Askil. Stoffet er retrostof på forsiden og lagenlærred på bagsiden. Det quiltes med to lag pladevat, så Askil ikke slår sig, når han ruller rundt. Jeg quilter i baner med 15 centimeters afstand, og bagefter klipper jeg tæppet til i den ønskede størrelse (det er ca. 10 cm længere og 10 cm bredere end den størrelse, tæppet skal have). Til sidst sys skråbånd på kanten.

Selvom tæppet kun måler 150 x 130 cm, er der meget stof at holde styr på. Og med to lag pladevat er det tykt at få igennem maskinen. Det går dog, og jeg har endnu ikke oplevet "lus" (dvs. rynker) på bagsiden. 

Men hvordan hulen quilter man i baner, der skal have en afstand på 10-15 cm? Jeg har jo ikke noget at måle efter, så det bliver lidt i blinde, og det kan altså ses. Jeg sætter nåle, som jeg sigter efter, men banerne bliver altså ikke snorlige. Mon der er nogle hardcore quiltere derude, som har gode tricks?

Og hvordan får man et helt dynebetræk med pladevat imellem igennem maskinen? Jeg har så mange fine betræk, som jeg gerne vil lave til vattæpper. Men her er jo endnu mere stof at holde styr på, og der kan kanten jo ikke klippes af, hvis stoffet eller pladevatten rykker sig undervejs. Mon der er nogle, der har erfaringer med dette?


_________________________I'm making a playing blanket for Askil. I am quilting the blanket, but I find it rather difficult to get the lines straight. And I think it's difficult to get the back of the quilt as good as the front. If you are a hardcore quilter and have any good advices, please leave a comment! I really could use your help.19 kommentarer:

 1. Du stryger en fold, vrang mod vrang. F.eks. ved at folde stoffet på midten eller ved at folde hjørne til kant afhængig af om det du skal have skrå eller vandrete baner. Når du har syet den første bane bruger du din quilte lineal - tynd jern dims der følger med maskinen. Den skrues fast med den ønskede afstand på symaskinen og så lader man den følge den bane man lige har syet. Givet det mening? Ellers er Line fra Marapytta ekspert - metoden er fra hende og hendes syskole.
  God fornøjelse.
  Katrine:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det gode tip har jeg også lært af Line, og flere lignende ideer der hjælper når man syer:-)

   Slet
  2. Kan det også lade sig gøre når afstanden er 10-15 cm? Min quiltelineal er forholdsvis kort..

   Slet
 2. Jeg kan desværre ikke hjælp, men glæder mig til at læse svar fra dem, der kan. Af samme årsag har jeg holdt mig fra at quilte gennem så tykt og stort tæppe;-) Håber du får hjælp!

  SvarSlet
 3. Jeg kan heller ikke hjælpe, men er nysgerrig efter samme svar :)

  SvarSlet
 4. Du stryger en fold, vrang mod vrang. F.eks. ved at folde stoffet på midten eller ved at folde hjørne til kant afhængig af om det du skal have skrå eller vandrete baner. Når du har syet den første bane bruger du din quilte lineal - tynd jern dims der følger med maskinen. Den skrues fast med den ønskede afstand på symaskinen og så lader man den følge den bane man lige har syet. Givet det mening? Ellers er Line fra Marapytta ekspert - metoden er fra hende og hendes syskole.
  God fornøjelse.
  Katrine:)

  SvarSlet
 5. Hvis du finder svaret må du gerne poste det :-) For det er nok et af de der "1 billion dollar questions" :-)
  Har set noget med at tegne på stoffet med en bestem type pen, som går af i vask, men om det går med laaaange baner ved jeg ikke.
  Følger med i spænding :-)
  KH Gitte

  SvarSlet
 6. Lyder som nogle gode planer det de andre kommer med(fold eller tusser).
  Når jeg quilter tæpper synes jeg altid der er så meget stof der skal igennem maskinen for at holde styr på det sætter jeg sikkerhedsnåle gennem alle lagene. jeg ruller også de ender der er quiltet eller endnu ikke er quiltet op i pølser som jeg sætter cykelklemmer på for at holde styr på det.
  KH Tanja

  SvarSlet
 7. Jeg ved at man kan få en quiltelineal - en lille metaldims som sættes på trykfoden og kan reguleres i længe - jeg har desværre ikke selv erfaring med denne , men blev introduceret for den i sidste weekend af en jeg kender. Men jeg tror måske den ville være et godt bud.
  Ellers så kunne det også være en mulighed at kontakte Speich design,
  http://speichdesign.dk
  Det er en meget velassorteret stofbutik i Lyngby som er specialiseret i patchwork. De er utrolige dygtige og meget meget hjælpsomme - også hvis man ringer til dem og har nogle spørgsmål vedr patchwork.
  De ville helt sikkert kunne hjælpe, tror jeg.
  Kh Line

  SvarSlet
 8. Er endnu ikke den store quilter - men i forhold til at holde lagene fast sammem, findes der en spraylim, som skulle være rigtig god til at undgå, at tingene skrider. Den går vist af i vask.

  SvarSlet
 9. Har ikke selv afprøvet det, men kunne man ikke markere afstandene med en form for malertape, og så sy lige ved siden af tapen? (I har måske lidt tilovers fra istandsættelsen:-)

  SvarSlet
 10. Tusind tak for jeres kommentarer! Jeg vil lige skynde mig at sige, at jeg allerede har en quiltelineal til symaskinen - og bruger den flittigt, når der skal quiltes i mindre målestok. Men den kan jo ikke markere baner med 15 cms mellemrum. Så her er udfordringen, synes jeg! Plus at skulle holde styr på det store stykke stof samt de mange lag.
  Skriv endelig, hvis du har erfaring med det!

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 11. Jeg ved godt det er et stort forarbejde, men jeg plejer at tegne alle strengere op med kridt, inden jeg går igang. På den måde er jeg sikker på, at jeg får lige streger.
  Det er et større arbejde, men til gengæld giver det et fint resultat i sidste ende.
  Mvh helena

  SvarSlet
 12. Hej Anna

  Jeg vil ogdå foreslå quiltelim imellem lagene..... Det holder det altså bare på plads!

  Tror også jeg ville vælge enten at stryge folder, eller tegne op med en quiltetus! De går af i alm vask eller med en våd klud! De an købes i de fleste stofforretninger der sælger patchwork stof.... Hoffman hobby ommebag Salling har dem i hvertfald!

  SvarSlet
  Svar
  1. Btw hvis du stryger folder, så foretrækker jeg selv at stryge ret mod ret, så man syr NED i folden og ikke på toppen!

   Slet
 13. jeg tråder altid alle lag sammen, før jeg går i gang. Det kræver noget forarbejde, men så er du sikker på at ikke noget skrider. Og det er det hele værd, synes jeg. Med hensyn til lige linjer, så har jeg både brugt målertape (godt at sy ved siden af det) eller kridt. Håber det hjælper :)

  SvarSlet
 14. Har altid brugt malertape til at quilte efter, både til hånd- og maskinquiltning, når linealen ikke kunne nå. Har tidligere kravlet rundt på gulvet for at få alle lag riet godt og grundigt sammen, men efter at have været på kursus hos Line (Marapytta) har jeg opdaget tekstil-limens lyksaligheder, og bruger nu ikke andet.
  Go' fornøjelse
  Dejlig inspirerende blog du har :)

  SvarSlet
 15. Hej Anna
  Om ikke en hardcore quilter, så er jeg i hvert fald en ivrig maskinquilter af tæpper og puder.
  Når jeg har projekter som kræver snorlige quiltelinjer tegner jeg dem op på stoffet med en markør som blegner. Den jeg bruger for tiden hedder Pictogram Pen. En anden mulighed er at bruge et lille plasticredskab til at presse en markering i stoffet. F.eks. en Hera Marker fra Clover.
  Linjerne tegner jeg op efter en stor gennemsigtig akryl lineal (15x60 cm, købt i Stof og Stil) med hjælp fra et kraftigt metalmålebånd (altså sådan et fra byggemarkedet).
  Jeg har også tidligere brugt malertape men synes det er for bøvlet. Og så kommer man nemt til at strække stoffet.
  Som flere andre har nævnt er tekstilspraylim en kæmpe hjælp. Det holder fuldstændig styr på lagene og giver en stivhed som hjælper dig med at styre dit projekt gennem maskinen. Fold tæppet så du kun har de baner fri du er ved at sy. Og rul/fold efterhånden som du kommer frem. Stivheden fra limen forsvinder i vask.
  Bruger du tittebånd frem for lukkekanter muliggør spraylim også at bruge samme metode som hvis du lavede et dynebetræk. Lim quilteforet fast på den ene side mens for- og bagside stadig har vrangen ud og er påsyet tittebånd. Foret skal ligge godt inden for syningerne så der er plads til stoffet fra sømrummet. Vend hele molevitten ud (spray evt. inden i "betrækket" og quilt efter ønske.
  Nå, det blev en længere smøre. Håber det kan bruges.
  God fornøjelse
  Rikke

  SvarSlet
 16. Har ikke selv afprøvet det, men kunne man ikke markere afstandene med en form for malertape, og så sy lige ved siden af tapen?

  SvarSlet