søndag den 29. september 2013

Mosteri


Ja, jeg ved godt, at det er kvalmende idyllisk, overskudsagtigt og totalt bonderøv'sk at lave sin egen æblemost. Og så endda på en så smuk efterårsdag, som det var i går. Og det er altså ikke fordi, at overskuddet - eller tiden for den sags skyld - er overvældende her hos os. Men sidste år ærgrede vi os over, at vi ikke fik brugt de æbler, der er i vores have, når vi nu har mulighed for at låne en mostpresser. Så derfor gik Jonas og Lara i gang, mens Askil og jeg så på. Langt de fleste æbler er hentet i vores nabos have, da han har de skønneste Guldborg-æbler, som ikke bliver brugt. 

Æblemosten kommer på flasker og i fryseren - det der altså ikke bliver drukket med det samme. Min morfar lavede altid mange litermost af æblerne fra den store frugthave. Mosten kom på bordet til jul og andre højtider. Så hjemmelavet æblemost har altid været noget ganske særligt for mig. 


__________________________


Yesterday we made our own apple cider. Our neighbor has a lot of apples, which we are allowed to use. My granddad used to make apple cider every autumn, and therefore homemade apple cider is something special, I think.

       

19 kommentarer:

 1. Det ser bare for hyggeligt ud :) Overskudsagtigt eller ej, det er da fedt at lave noget sammen og komme ud og nyde nogle af de sidste lune solstråler sammen :)

  SvarSlet
 2. Kvalmende idyllisk, overskudsagtigt, bonderøv'sk - det "skider" jeg på, for jøsses hvor ser det ud som om I alle hygger jer. Og æblemost er noget ganske særligt :) Rigtig dejlig søndag.

  SvarSlet
 3. vildt misundelig! det ser bare så skønt ud med en hyggedag i haven og hjemmeproduktion af egen avl :)

  SvarSlet
 4. Ejjj det ser da så ski*** dejligt ud. Det er jo SÅ hyggeligt at tulle i haven og hvis der så kommer noget ud af det, er det jo endnu bedre. Der kommer intet andet en positive pip herfra.. og jeg er endda misundelig! ;-) Håber på at det er mig til næste år!

  SvarSlet
 5. Så flott med slik økologisk eplemost.Det er mange som ikke bruker opp eplene de har på trærne, og dette er jo en fin måte å få brukt all frukten på :)

  SvarSlet
 6. Det er sådan en vidunderlig ting at lave. På Fejø hvor vi havde flere 1000 æbletræer (fordi vi jo havde købt Danmarks første økologiske æbleplantage) havde vi vores eget mosteri og mostede enorme mængder af æblemost og æblepæremost. Savner det stadigt!!

  Skønne, skønne billeder.

  SvarSlet
 7. Det ser virkelig dejligt ud :-))) Hjemme hos min mor (hvor vi skal holde jul i år - jubiii) får vi også æblemost fra et lokalt mosteri til jul, påske osv, så jeg kender godt gensynets glæde (eller gen-smagens glæde, vel egentlig...;-)

  SvarSlet
 8. Sikke skønne billeder på en fantastisk efterårsdag ;-)

  Sikke en hyggelig tradition med egen æblemost på bordet til jul.

  SvarSlet
 9. Det så kjempekoselig ut å gjøre slikt sammen! Jeg elsker ekte eplasaft!

  SvarSlet
 10. Tusind tak for jeres søde kommentarer! Vi fik lavet 18 liter most i alt, en del er nu i fryseren, men næste år skal vi have flere plastikflasker end glasflasker, så vi kan fryse mere. Naboer og familie har også fået et par liter - resten skal vi have drukket inden det bliver for gammelt. Hvor længe mon det kan holde sig frisk?

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 11. Øj, hvor lækkert - har selv nydt skålevis af min mors hjemmelavede æblegrød i weekenden. Det er bare luksus (:

  - Anne

  SvarSlet
 12. Det er bare noget af det mest skønne:) Det kan holde sig en lille uges tid i køleskabet, jeg har også fået lavet most af mine æbler, og det smager bare alt for godt...Også er det bare toppen af hygge..

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for svar - så behøver vi altså ikke drikke det hele i dag;-)

   Kh
   Anna

   Slet
 13. Jeg synes overhovedet ikke det er kvalmende. Jeg synes det er vildt fedt at kunne lave sin egen æblemost. Det smager jo vildt lækkert :-) og sikke en skøn dag at gøre det på :-)

  SvarSlet
 14. Det ser fantastisk hyggeligt ud. En skøn ting at være sammen om og lækker most i fryseren

  SvarSlet
 15. Åh, hvor ser det fantastisk ud! Smukke, smukke billeder i skønne omgivelser. Og æblemost ER bare lækkert - vi har lige plantet træer i foråret, så der går nok nogle år(tier) inden vi ligefrem kan få most ud af dem ;-)

  SvarSlet
 16. Hvor ser det bare hyggeligt - og ja idyllisk - ud :)

  Sikke en fin jakke Lara har på - er den hjemmesyet?

  Så fine billeder af dig også med lille Askil i viklen.

  Kh. Mirjam

  SvarSlet
 17. Det er på INGEN måde kvalmende! Tværtimod er det da dybt fantastsik!! Lyder super lækkert - og sikke nogle skønne billeder!
  Gad vide om vi skulle kaste os ud i projektet end dag....

  SvarSlet
 18. Vi lavede most sidste år, det holdt sig i adskillige månder på patentflasker. Fandt fremgangsmåden på nettet. Skal linke når jeg finder siden.

  SvarSlet