mandag den 1. juli 2013

Hvor meget kan en baby vokse på en måned?Åh nej. For hulen da. Vores lille dreng (som stadig ikke har et navn - vi er endnu ikke enige) kom i dåbskjolen i går. Og  det var som frygtet - han passer den nu. På trods af at det er en str. 68 og på trods af, at han kun er 12 uger!?! Han kan vokse lidt i hovedet og lidt rundt om brystet, men armene må ikke vokse mere. Og helst heller ikke for meget om brystet, hvis ikke den skal stramme. Og så spørger jeg mig selv: Hvor meget kan en baby vokse på en måned? For der er først barnedåb efter sommerferien, den 11. august.

Da Lara blev døbt, var hun 3 måneder gammel, som han er nu. Men hun var et lille nips og svømmede praktisk talt i dåbskjolen. Og hellere det, end at babyen kommer til at ligne en bayonneskinke, som det bliver tilfældet med ham.

Og igen igen undres jeg over, hvor stor forskel der kan være på børn af samme forældre. For Lara sov - også gerne fem timer ad gangen. Hun spiste ikke så ofte. Og tog derfor heller ikke så meget på. Med ham er det ganske anderledes. Siden han kom til verden, har han spist hver 2. - 3. time, nogle gange oftere. Og så bliver man stor.

Derudover udmatter man også sin mor. For det er altså rigtig rigtig hårdt ikke at få mere søvn end 2 timer ad gangen. Siden den 8. april, hvor han blev født, har jeg een gang fået lov til at sove næsten 5 timer på et stræk. Jeg var så træt, og der var intet mælk, så Jonas tog over og gav modermælkserstatning. Men bortset fra denne ene gang har jeg ikke fået lov til at sove meget mere end 2 - max 3 - timer ad gangen. 

Søvnmangelen sat sammen med lange dage, hvor Jonas kommer sent hjem (han er revisor og arbejder derfor som en sindssyg for tiden), og hvor jeg skal tage mig af to børn, hvoraf den ene har haft ondt i maven (heldigvis er det ovre nu!) og den anden har haft brækket benet (heldigvis er vi også ovre det!) - ja så begynder jeg at kunne mærke trætheden banke på - sådan for alvor. Jeg er svimmel og føler mig til tider fuld, og nogle gange, når jeg kører bil, tænker jeg på, hvorvidt det er forsvarligt?!  

De seneste nætter har været ekstra hårde. Han har villet spise ca. hver time. Og samtidig er han begyndt at stå tidligt op. Som i sådan rigtig tidligt - kl 3 eller 4, hvis vi er heldige kl 5. Han er selvfølgelig træt igen efter en time. Men det er svært for mig at falde i dyb søvn igen, hvis jeg først er blevet afbrudt af søvnen.  

Han sætter sikkert mælkeproduktionen i vejret pt. Det skulle vist være meget normalt, når de er omkring de 12 uger, har jeg vist læst et sted (i skrivende stund aner jeg ikke hvor - det hele er lidt tåget;-)). Jeg kunne få lidt mere søvn, hvis vi gav modermælkserstatning. Og det er ikke fordi jeg er modstander af det. Lara var på ren erstatning, da hun var 4 måneder gammel. Men fordi amningen var svær med hende, har jeg kæmpet for at få det til at lykkes med ham. Og det er lykkedes. Jeg er ikke sikker på, at jeg er parat til at slippe det endnu? Og min oplevelse fra tidligere er, at erstatningen langsomt tager over, hvis vi først kommer ind i en vane med det. Men vi skal til at i gang. For jeg behøver søvn. 

Min søde sundhedsplejerske råder mig til at få sovet så meget i løbet af dagen som muligt. Det vil jeg også sagtens kunne, for pt. er jeg så træt, at jeg ville kunne sove stående, hvis det skulle være. Men når man har et barn, som sover så ustruktureret som mit - ja, så kan det være dumt at lægge sig til at sove. For jeg aner simpelthen ikke, om han sover 10 minutter eller 2 timer. Det er som vinden blæser. Og det er ren tortur at blive vækket af babyalarmen, når man lige er faldet i søvn. 

Det er ikke fordi jeg skal brokke mig. Vi har det godt, og om en uge ser alt meget lysere ud. For der er regnskaberne afleveret, og der har vi ferie. Alle fire. Men nej, hvor er jeg træt.

Du kan stadig nå at deltage i min giveaway, hvor du kan vinde gavekort til pixum.com - for jeg er for træt til at trække de to vindere i dag. Derfor går konkurrencen en dag mere - du kan finde den her.   


__________________________ My baby boy tried on the christening gown yesterday. He fits it now, but the christening is not until beginning of August. He is eating a lot and therefore growing a lot - and he doesn't sleep as much as I'd prefer. So I am tired - and too tired to write a long translation in English:-)19 kommentarer:

 1. Kære Anna.
  Som mor til fire ( hvor af de sidste to er tvillinger), ved jeg også hvor træt man kan være ... Jeg har altid prøvet at priotere min søvn fremfor husmor-pligter.. men det kan jo være svært. Min mand arbejdede også meget, men engang imellem, tog jeg en nat alene ( på sofaen), og så fik børn og far flasker, og jeg fik mere end 3 timers sammenhøngende søvn.Mælkeproduktionen blev ikke påvirket af en enkel nats erstatning. Kan varmt anbefales, for alle. Måske i har mulighed for det den næste uge... Sov godt , når du kan ;-) Kh. Pernille - mor til 4

  SvarSlet
 2. Kære Anna

  Kan kun følge dig i alt det du skriver.... Eller egentlig, så har mine 3 vørn været, og er lidt bedre til at sove i løbet af dagen! Men det er bare så smadderhårdt når man ikke får sin nattesøvn. Nogle kan jeg føle mig som en zombie og bare vente på at jeg kan gå i seng om aftenen! Jeg går hjemme med Freja på knap 2 og Johan på 8 mdr. Hvis jeg er heldig sover Freja 2 timer til middag og Johan sover som vinden blæser.... Han spiser også meget hos mig endnu, og ofte, da han ikke er særlig begejstret for skemad!

  Kan godt forstå din tanker omkirng amning og flaske.... Men du bliver også nødt til at få sovet, så du har noget mad at gi ham! Har du prøvet at liggeamme? Det har fungeret for mig med de 2 store! Og jeg kunne rent faktisk blunde hen, mens baby bare spiser.... Det kunne du måske også gøre i løbet af dagen.... Så både du og han kan få sovet lidt!

  Jeg glæder mig også som en sindsyg til fredag, hvor der er dømt ferie (jep jep her er manden også revisor) den sidste 1 1/2 mdr. Har henrik kun været hjemme og vende til aftensmad og putning og så afsted igen, og det alle ugens 7 dage! Det er også kun fordi vi bor tæt på hans arbejde (10 min. På cykel) at han kommer hjem, og det har taget godt 3 år at få det indprogrammeret.... Men det betyder meget for mig, og børnene, at han er der når vi spiser og til puttetid.

  Måske er drengebørn også bare anderledes end pigebørn.... De vokser ihvertfald hurtigere, det gør min knægt også.... Han er en stor robust dreng i str. 86 bare 8 mdr. Gammel!

  SvarSlet
 3. Åh jeg føler med dig, kan i den grad godt huske, hvordan trætheden bare kan mærkes helt ind i knoglerne... Kan kun tilslutte mig sundhedsplejerskens ord: sov når han sover, ti minutter kan være bedre end ingenting. Hos mig var det lige omvendt: første barn sov kun lidt, fra hun var 4-8 måneder, sov hun aldrig mere end 45 min ad gangen - også om natten! Jeg var så træt og mast til sidst (på det tidspunkt var jeg så også gravid med nr. 2) Derfor var det en stor overraskelse og lettelse, da andet barn kom, og han bare sov lur på flere timer. Med nr. 2 havde jeg så også lært at amme i halvsøvne, hvilket gav nogle mere rolige nætter. Så ja, der kan være kæmpestor forskel på søskende. Og ja der er bare nogle perioder, hvor det hele sejler, hvor man kun ammer og nærmest bor i sofaen. Men det går over igen, og inden du ser dig om, er din lille dreng blevet stor, og du vil savne denne her tid :) Til sidst vil jeg lige tilføje, at jeg købte ny symaskine og overlocker inden terminen med den første, hun blev tre i maj og jeg har først i sidste uge fået syet den første nederdel til hende ;) I alle disse år har jeg valgt søvnen før symaskinen, så måske du i en periode kan prøve det samme? Kh Anette - mor til pseudotvillinger

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja og Anna undskyld for spam!

   Men jeg kan sagtens følge dig i det med prioriteringen af søvn frem for sytøj. Men jeg kan også godt forstår Anna. Jeg bliver bims hvis jeg ikke kan og må priotere syning i min hverdag, og nej det bliver ikke til hver dag, men det betyder så meget for mig at jeg indimellem tager tiden til det! Måske Anna har drt på samme måde?
   Hilsen hjemmegående til pseudoerbørn..... Det trækker tænder ud, indimellem!

   Slet
 4. Åhhh jeg mindes også min tid som "zombie", da Sille skreg i 7 mdr. hun havde kolik. Jeg var såååå træt og blev så tynd.... Jeg har aldrig haft lysten til at amme, har kun ammet Sille i 4 uger fordi de på sygehuset sagde at det skulle jeg. Som førstegangsmor så fulgte jeg det råd. Det er så 10 år siden og jeg fornemmer at sygeplejerskerne lytter mere efter mødrene idag. I hvertfald da jeg tre år senere fik Emma sagde jeg NEJ til amning ved første jordemoder konsultation og hun accepterede mit valg. Hun prøvede selvfølgelig at overbevise mig om at amning er det bedste. Men jeg stod ved mit valg og har aldrig haft et sekund dårlig samvittighed. Jeg vil hellere have et mæt barn og overskud selv end at skulle amme en time hver anden time som jeg gjorde med Sille. Og jo jeg havde masser af mælk, men Sille hygge spiste og hygge suttede og det tog oceaner af tid. Det er selvfølgelig vigtig
  du mærker efter om du selv har det godt med flasken. Jeg ved fra veninder at det betød rigtig meget for dem at de ammede og at skulle give flaske var virkelig et hårdt slag for dem. Jeg tror du skal mærke efter inde i dig selv hvad du føler er det rigtige. Det er kun dig der ved hvordan du har det. Mit valg og konklusion på det du skriver er at du skal gøre noget, ellers tror jeg ud bliver helt udmattet og tilsidst kunne det ende med at ktoppen siger fra. Hvis det er muligt, så prøv med en flaske og se om din lille mus ændrer sovevaner om dagen og traf så en beslutning. Håber alt godt for dig og din lille familie.

  SvarSlet
 5. Har du prøvd å ta gutten din til manuellterapeut/osteopat? Her hjalp det mye med søvn. babyen ble roligere etter at vi var på behandling :)

  SvarSlet
 6. Si "ja" til morsmelkerstatning og mer søvn. Så lite søvn på alle disse ukene er virkelig tortur for deg. Det er ikke galt å tenke litt på seg selv, for da har den lille en mor som fungerer bedre :) Etter marerittet med min førstefødte som sov minimalt, hadde kolikk når han var våken og jeg hadde fire brystbetennelser med påfølgende antibiotikabehandling, så sa jeg nei til å amme de to siste barna. Jeg har enda (!) dårlig samvittighet for det, men tenker hver gang at jeg selv vokste fint opp uten morsmelk, så da kan mine egne barn også fint det.... Lykke til uansett hva du velger :)

  SvarSlet
 7. Hej Anna. Det er noget af en hård omgang med så lidt søvn - kan virkelig godt forstå du synes det er svært. Og bliver ekstra bekymret når du beskriver svimmelhed osv. Det lyder ikke så godt. Jeg ved ikke om du kan bruge det her, men her kommer så et af 'de gode råd' (ved godt at man kan blive liiiidt træt af alle andres gode råd).
  Det er flot at amningen virker og min holdning er også at mors mælk er bedst. Jeg har dog måtte sande med begge mine børn at jeg ikke havde mælk nok om aftenen, hvor vores amning skete med ca 1 times mellemrum. Derfor har begge vores fået en flaske lige før sengelægning og jeg tror det har haft indflydelse på at de har sovet de første 4-5 timer uden afbrydelser. For os har det ikke påvirket amningen, og betydet at jeg har fået hvilet om aftenen.
  Håber du får noget mere søvn meget snart

  SvarSlet
 8. Åh, din stakkel. Jeg må sige, jeg føler mig meget heldig med min lille dreng på 7 uger, som indtil videre tager god lurer og sover ok om natten. Og her går jeg og glæder mig til at sove en hel nat. "Shame on me" :) Min dreng får flaske og har fået det fra starten, da jeg havde meget bøvl med amning af den første og besluttede fra starten at han skulle have flaske. Det har fungeret rigtig godt for mig. Jeg forstår dig så godt, med hensyn til det med at sove om dagen. Det er nemlig ren tortur at blive vækket efter 10 min. og man kan faktisk slet ikke falde godt hen, for man ligger bare og venter på at han vågner. En lille trøst (Den er svær at mærke lige nu men.....) er at det kun er en periode. Det øvede jeg mig meget i at tænke, hver gang min datter var svær at putte eller ikke ville noget bestemt. Det varer IKKE ved. Jeg håber sådan for dig at der snart kommer en løsning, så du kan få noget søvn og overskud og kan nyde det hele lidt mere. Tanker herfra :)

  SvarSlet
 9. Hej Anna,

  For mig har det virket at sove med baby ved siden af mig i sengen når hun sov om dagen. Hun er enormt tryghedssøgende så det virker som om det er beroligende for hende at have mor lige ved siden af og på den måde kan man afværge en suttekrise i tide og måske forlænge luren med et par dyrebare minutter!

  Hvis jeg møder Hr. Lukøje sender jeg ham din vej asap.

  Heidi

  SvarSlet
 10. Du skal passe på dig selv, Anna.
  Jeg glemte meget, at få nol at drikke i løbet af dagen. Du skal drikke knap 3 liter vand om dagen, da mælken dræner dine væskedepoter. 2 liter vand til mor og 1 liter vand til baby. Jeg glemte at drikke og til sidst havde jeg ikke mælk nok. Jeg var også slem til at lade Oliver hyggespise, så han kun fik den tynde mælk i starten og ikke den fede og mættende mælk.
  Hvis man venter 3 timer mellem måltiderne, så når kroppen at lave den fede og mættende mælk. Husk at hver amning er som en treretters menu. Forresten og hovedretten indtages fra samme bryst ind til det er helt tømt. Desserten indtages fra modsatte bryst blot for at slukke den sidste tørst, men også lidt for at øge produktionen af mælk (og lette trykket :)) næste måltid starter 3 timer senere ved det bryst som baby fik dessert af og følger samme procedure som sidst.
  Når baby er 3 måneder er han midt i et tigerspring, hvor alting er ude af proportioner. Hold ud :) det lønner sig at amme..

  SvarSlet
  Svar
  1. Glemte helt at sige, at dåbskjolen er meget smuk. Bliver det ikke vildt varmt med kyse til et sommerbarn? Hvis den bliver for kort på ærmerne, kan du så ikke sy et blonde stykke i ende. Jeg synes ikke det gør nok at den ikke er helt så lang på ærmerne.

   Slet
 11. Ja, der kan være voldsom forskel på de små. Her var storesøster i dåbskjolen da hun var 4½ måned og den var fin. Lillebror kom i den som 3 måneder, og kunne kun lige passe den :-) Tror drenge bare er lidt større end pigerne. Men det er jo dejligt at de trives og vokser som de skal - så har man da ikke det at skulle bekymre sig om.. Vores lillebror er nu 5 måneder og er lige steget ind i str 80 - en ordenlig basse :-)
  Og det der med søvn.. Tjah, i øjeblikket er det stort set også det eneste jeg kan tænke på - 'hvornår kan jeg mon sove lidt igen'. Efter godt 5 måneder med afbrudt søvn og et ikke-eksisterende søvnmønster, så begynder det at kunne mærkes. Selvom vores lillebror får flaske, er det kun mig der kan give ham mad - han er meget påvirkelig og spøjs hvad det angår. -Der må ikke være støj fx. Da jeg var til bryllup spiste han ikke i 14 timer!!
  Nå, mit råd - giv ham flaske. Selvom det er vigtigt at amme, så er det vigtigere at mor har (bare lidt) overskud til både storesøster og lillebror! :-)

  SvarSlet
 12. Hej Anna, jeg har fulgt din blog længe, men har aldrig rigtig "turde" at kommentere på noget, men det du gennemgår lyder godt nok meget som mig lige nu, jeg har en dreng der lige er blevet 6 måneder, og tro det eller ej jeg har heller ikke fået mere end max. 3 timer søvn siden d. 28 december 2012 hvor han blev født og tit og ofte bliver det kun til 1½-2 timer i streg også og natten, men jeg "overlever" på følgende måde: - For det første drikker jeg ca 5 liter vand om dagen, jeg tager også en masse brusebade for lige at blive frisket op. Så spiser jeg rigtig sundt(min mand laver heldigvis mad herhjemme), og så benytter jeg mig af power naps, jeg tager mine nøgler i hånden som er ud over sofaen, når nøglerne rammer gulvet vågner jeg og så skal jeg op, det lyder ekstremt mærkeligt og måske som om at det er en ond metode, men man når ikke den tunge søvn, hvor det er svært at vågne op fra men du får en god lur, det virker på mig, og jeg er faktisk nogen lunde frisk efter jeg er begyndt på denne metode. Ellers har jeg fuldstændig lagt næsten alt hvad der hedder oprydning, vasketøj osv på hylden, det bliver kun lavet når det virkelig trænger ! Til gengæld bruger jeg hans lure i løbet af dagen og aftenen på at forkæle mig selv ved at være kreativ, jeg elsker det og det giver mig virkelig meget fornyet energi til at foresætte.Faktisk oprettede jeg er blog www.denkreativesky.dk da Rasmus (min søn) var omkring 4½ måned, det giver mig energi at skrive om de ting jeg laver og vide at selv om det hele nogen gange virker som om at dagene bare går ud i en køre, at kigge tilbage og se at jeg faktisk får noget ud af dagene andet end, at give mad, skifte ble, og sige mærkelige lyde :)

  SvarSlet
 13. Kære alle sammen

  Tusind tak for jeres opmuntrende kommentarer og gode råd. Jeg tager gerne imod:-) Jeg har snakket med min søde sundhedsplejerske, som mener, at det er et spring, han er ved at tage. Både hvad angår maden (sætter mælkeproduktionen op) og hvad angår hans bevidsthed. Så derfor søger han os mere. I nat stod han op kl 1 og var vågen to timer - han kunne slet ikke give slip igen. Han pludrede, smilede og var i stålende humør. Hyggeligt, bare ikke om natten;-) Så natteroderiet fortsætter. Heldigvis er det snart fredag, og så bliver vi to til at tackle ham fuldtid.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 14. Hej Anna

  Jeg er mor til to. Med den ældste fungerede amningen af forskellige årsager ikke 100 %, så jeg ammede alt hvad jeg kunne, og så supplerede vi med flasker, indtil ca 10 mdr, hvor jeg stoppede med at amme.
  Den yngste blev født 8 uger for tidligt og kunne ikke amme, så jeg måtte malke ud og give mælk på sonde. Ved mit første barn blev jeg fortalt, at man ikke kan stimulere brystet tilstrækkeligt med brystpumpe, så mælkeproduktionen går i stå og bla bla - ved barn nr. 2, som jo ikke kunne ammes, erfarede jeg, at det er helt forkert. Efter 3 uger på hospitalet kom vi hjem og var indlagt i eget hjem, mens amningen blev etableret for han kunne endnu ikke amme, og da havde jeg ca 10 liter mælk med hjem. Ca 10 liter mælk mere end mit barn havde haft brug for, havde jeg produceret på 3 uger udelukkende ved at malke ud! Med en elektrisk supermaskine godt nok, og ikke den slags håndpumper, man køber på apoteket el.lign., og det har sikkert noget at sige, men men...

  Jeg skitserer min historie, fordi mit forslag (hvis du er nervøs for at en flaske mme, nedsætter din egen mælkeproduktion) er, at du spiser et rigtig stort og lækkert måltid. Masser af grønt, sundt fedt, lidt sødt og masser af væske. Så tager du er langt varmt bad, og så lægger du dig til en god lang søvn. I mellemtiden tager din mand sig af børnene - og giver yngsten flaske efter behov. Når du vågner, så malker du ud. Man kan leje gode, effektive, elektriske maskiner på bl.a. apoteket. Du malker effektivt i ca. 10-15 ved hvert bryst og så stopper du, uanset hvor meget mælk, der er kommet. Hvis din dreng så er sulten kort tid (dvs. mindre end en time) herefter, så kan du give ham den udmalkede mælk og evt. supplere med mme på flaske.

  Gør det gerne dagligt et par dage i træk, og så har du givet din krop og sind en rigtig god chance for at kunne følge med både mælke- og humør-mæssigt.

  Det blev lidt hurtigt forklaret, men jeg håber, det giver mening - du skal simpelthen have noget søvn :-)  SvarSlet
  Svar
  1. - med venlig hilsen Freja :-)
   PS: Der skal stå 10-15 minutter

   Slet
 15. navn: jeg synes jeres dreng er en lille Aslak! :-)))
  ...og det passer godt til de andre navne i familien;
  - et lavt a som i anna
  - et højt a som i lara
  - as som i jonas

  SvarSlet
 16. Kære Anna,

  Kan du amme ham liggende om natten og på den måde selv småsove imens? Jeg er klar over, Sundhedsstyrelsen har ændret deres retningslinjer for samsovning, men det kunne være en "overlevelsesmetode" for dig - måske især hvis I havde mulighed for at lave en "bedside-bed" til ham...

  Det samme om dagen - kan du ikke lade ham sove sammen med dig indenfor, så slipper du for at stresse over babyalarmen, og måske tager han lidt længere stræk, fordi du er tæt på? Ja, man kan kalde det "hovsa-løsninger", men dem skal I nok kunne klare sidenhen, når han er større og i bedre søvnrytme, og du er mindre træt! Jeg ville personligt vægte muligheden for lidt mere sammenhængende søvn i løbet af dagen højere, end at han partout skal ud og sove i barnevognen. Han kan få frisk luft på andre tider af dagen.

  Venligste hilsner,
  Signe.

  SvarSlet