torsdag den 4. april 2013

Babybukser med ribkant og lommer - DIYHermed mønster samt vejledning til, hvordan du syr et par babybukser i str. nyfødt - dvs. str 50/56. Du kan forlænge benene samt lægge en cm mere til sidesømmen - så får du en større størrelse.

Bukserne er rigtig fine som barselsgave eller til din egen lille guldklump - og de er nemme og relativt hurtige at sy. Lommerne gør, at de tager lidt ekstra tid, men til gengæld gør de bukserne mere spændende og stilede.  

Mønsteret, som jeg selv har lavet, har jeg scannet som pdf-fil. Du kan hente det her.
(Update: En ændret version med to større størrelser kan findes her. Noterne er på belgisk, men det burde give mening).

Du skal bruge:

Ca. 40 cm stof - jersey, velour, babyfløjl, isoli eller andet blødt og babyvenligt stof
Rib - to stykker på 11 x 15,5 cm og et stykke på 16 x 36 cm samt ribkanter til lommerne
Sytråd
Evt pynt til lommen, fx figur af strygestof eller en applikation


Sådan gør du:


Print mønsteret og klip det ud. Læg dit stof dobbelt ret mod ret. Vær opmærksom på lurven, hvis du bruger fx babyfløjl eller velour - så skal det føles som om du stryger mod hårene. Læg for og bagstykket på, tegn sømrum ind med et sømometer og kridt (1 cm), og klip stoffet ud. 

Ret mod ret: Sy og zigzag eller overlock skridtsømmene. 

Klip lommen. Husk, at mønsteret er er inkl. sømrum, så det skal du ikke lægge til. Pynt evt. den ene lomme med strygestof eller en applikation. 

Klip ribkanterne til lommerne. Vær præcis, når du måler ud og klipper. Så bliver resultatet pænest. Ribkanterne skal være 4 cm brede. De to korte skal være 10 cm i længden, og de to længste skal være 22,5 cm. 

Læg ribkanterne dobbelt og nål dem fast som billedet viser. Start med at nåle fast i hver ende af ribkanten og stræk ribben undervejs. Den skal være mest strukket ved lommens buede kanter. 

Sy nu ribkanten på med 1 cm sømrum. Stræk i ribben, imens du syr, men pas på, at du ikke også kommer til at trække i selve lommen. Overlock eller zigzag derefter kanten.

Sy en pyntestikning hele vejen rundt et par millimeter inde. Vær obs på, at ribbens overlockede kant sys fast i denne stikning. 

Placer lommerne på forbukserne og nål dem godt fast. Sy nu lommerne fast som vist på billedet. 


Sy også lommerne fast med 0,5 cm sømrum i sidesømmene og foroven. Så rykker de sig ikke, når du skal sy bukserne sammen. 

Læg forbukserne på bagbukserne ret mod ret og overlock eller sy og zigzag sidesømmene. 

Sy derefter den inderste søm. Det er nemmest, hvis du syr fra bagbuksernes side. 

Så skal der klippes rib til ribkanter foroven og forneden. Til taljen skal du bruge et stykke, der er 16 cm højt og 36 cm langt. Til buksebenene skal du bruge to stykker, der er 15,5 cm høje og 11 cm lange. 

Nål stykkerne sammen som vist på billedet og sy dem nu, så de danner et rør. Sy med 1 cm sømrum. 

Buk "rørene", så vrangsiden kommer indad. 

Nål nu taljeribben fast. Find fire punkter med ens afstand i ribben og nål først disse fire punkter på buksernes side- og midtersømme. Stræk ribben mellem disse punkter og nål den fast. 

Sy med 1 cm sømrum tajleribben hele vejen rundt. Stræk i ribben undervejs, men pas på, at du ikke også strækker i buksestoffet. Sy evt med lidt længere sting, det gør det nemmere. Overlock eller zigzag kanten. Gør det samme med buksebenene. 


Og så er dine babybukser færdige og klar til brug:-)


Jeg håber, at du kan bruge mit mønster og min vejledning - rigtig god syfornøjelse:-) 


_________________________


This is my pattern and my tutorial on baby pants (size newborn). You can find my pattern as a pdf-file here


46 kommentarer:

 1. De er så fine... Og tak for diy'en... den må prøves :0)

  SvarSlet
 2. Hvor er de bare søde. Den skal helt klart afprøves... Tak tak
  Kh Anja.

  SvarSlet
 3. Tak for en super cool DIY, det gør det nemt i den anden ende :-)

  SvarSlet
 4. Tak for denne DIY. Jeg går straks igang med at sy. Jeg er nemlig ved at være restløs - havde termin i forgårs, men der sker bare ikke noget....
  Kh Sanne Overby

  SvarSlet
 5. Tusind tak for endnu en flot og god DIY:)

  SvarSlet
 6. Du laver de bedste DIY - jeg er nybegynder med en symaskine og får alligevel noget godt ud i den anden ende. Thanks! :)

  SvarSlet
 7. Det du gjør er veldig inspirerende! Disse buksene var kjempestilige, Løven var prikken over i'en/det lille ekstra! Jeg synes det var veldig fint med dobbelbrettet ribb-kant på lommene, i motsetning til at kantene er kantet med kantebåndsapparat før påsying (som også er fint, altså, men dette var enda finere :-) Først tenkte jeg at ribben kanskje ville bli bittelitt lang i livet, men det varer nok ikke lenge før barnet vokser inn i den, i såfall. Men om barnet er slankt, ville jeg ha klippet liv-ribben litt kortere. (jeg måtte kikke på mine egne ribb-notater fra nyfødt-buksesyingen i forfjor. Kan linke om du er interessert :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, link endelig:-) Det er altid godt med inspiration.

   Kh
   Anna

   Slet
  2. Her er alle mine innlegg med label "Babybukser", men det første aktuelle i mønster-kontstruksjons-sammenheng er fra 10.08.11.
   http://logleg.blogspot.no/search/label/Babybukser

   De fleste av disse innleggene er skrevet på nynorsk, ikke det letteste å lese for en danske, men håper at du kan forstå noe likevel ;-) Hyggelig å kunne utveksle erfaring!

   Slet
  3. Her er forresten målene på mitt tredje barn da hun var nyfødt, 51 cm og 3,6 kg:
   http://logleg.blogspot.no/2011/08/storleiken-pa-ein-nyfdt-baby.html

   Slet
 8. Anna hvad skulle jeg dog gøre uden dig? Du inspirrere mig som kun få mennesker kan, du er så kreativ og dygtig. Du har givet mig min sy lyst tilbage i en sådan grad at jeg aldrig troede at det var muligt. Du giver mig søde drømme om strygestof, pettiskirter og baby tøj. Tak Anna og særligt tak fordi du deler.
  Kh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din meget søde besked, Maria:-)

   Kh
   Anna

   Slet
 9. Den skal helt sikkert afprøves. Ser nemt og overskueligt ud, selv for en sy-nybegynder for mig!

  SvarSlet
 10. Hvor er de bare fine, dem skal jeg bestemt prøve at lave. Jeg har lige et lille spørgsmål, hvordan klare det der strygestof vaskemaskine og tørretumbling ?

  Mange hilsner fra Heidi
  www.ehv16.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, strygestof kan ikke klare tørretumbling, da stoffet (tøjet) krymper ved tørretumbling, og det gør strygestoffet ikke. Derved krøller det sammen. Jeg tror heller ikke, det har godt af varmen. Men det kan derimod sagtens vaskes. Du kan se mere her: http://laralil.blogspot.dk/2013/03/vejledning-til-strygestof.html

   Kh
   Anna

   Slet
 11. Hvor er de fine:)

  Men kan man godt sy med alm. lige-ud søm i strækstof? Troede det skulle være zig-zag eller med dobbeltnål?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg syr med lige-ud-sting, men sætter den på fire eller fem (stinglængde). Eller nøjes med at overlocke. En lige-ud-søm er ikke elastisk som en overlockssøm, men der kan godt gå an, især hvis man bruger lange sting. Der findes på mange symaskiner en særlig stingtype, som man kan bruge til strækstoffer, men den er langsom at sy, så den bruger jeg sjældent.

   Kh

   Anna

   Slet
 12. Hejsa
  Super med et lille mønster på baby bukser. Min kusine skal have en lille dreng til sommer og han skal da have et par små lækre bukser syet efter dit mønster.

  Knus

  SvarSlet
 13. Tusen takk for kjempefin DIY! Jeg har laget meg ett godt mønster på denne typen bukse som jeg har sydd mye av til min jente, men jeg hadde ikke mønster i nyfødt-størrelsen så dette var perfekt til min lille i magen:) Tusen takk!

  SvarSlet
 14. Ej hvor er du bare en skat!!! Tusind tusind tak fordi du vil dele og for en super fin DIY :D Så skal der produceres babybukser til lillepigen herhjemme til den store guldmedalje! :D

  SvarSlet
 15. TUSIND TAK for jeres søde kommentarer:-) Dejligt at I kan bruge mine diys.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 16. hvor er de søde :-) lækre retro farver

  SvarSlet
 17. Hvor er de bare smarte!! :) Har lyst at begynde på dem nu (kl. 22.25) Men jeg tror venter lige til i morgen :) Tak for DIY!

  Mvh Nora

  SvarSlet
 18. Så fik jeg lige syet mine første baby bukser til en veninde.. de blev helt fantastisk flotte. Er faktisk lidt stolt over mig selv da jeg kun er igang med at lære at sy. Tak for en god vejledning :-)

  SvarSlet
 19. Tusinde tak for en virkelig flot og god DIY jeg har i mange år haft en symaskine men har kun syet puder og holdt mig langt væk fra tøj så jeg er noget af en nybegynder i det her og selv om jeg har støt på lidt problemer så har jeg lavet et par bukser og jeg er så stolt af mig selv og må igen sige tusind tak fordi du har lagt dit mønster og vejledning ud på nettet :) håber du fortsætter ;)

  SvarSlet
 20. Hej
  Sidder netop og prøver kræfter med dit mønster. Kan det passe at målene til ribben ved benene er byttet om? altså således at stykket der skal klippes er 15,5 cm langt og 11 cm højt? Jeg har klippet det som jeg læser det, hvor længden er 11 cm og højden er 15,5. Det giver nogle meget smalle og lange rib og ser ikke helt rigtigt ud når jeg sammeligner med billederne på din blog? Tak for svar og for en fed DIY

  Mvh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen

   Håber du ser dette indlæg og har mulighed for at svare:-)

   Slet
  2. Jeg har gjort samme erfaring som dig. Jeg klippede ny rib i "omvendt" mål og det passer meget bedre :)

   Slet
 21. Synes mønsteret ser så lille ud,når det er klippet ud ... men måske er det bare for længe siden at jeg selv har haft små børn ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ER jo altså også den mindste størrelse:-) På min Askil passede de fint, da han var nyfødt.

   Kh
   Anna

   Slet
 22. Tak for en fantastik diy. Har haft lidt skræk for rib, men har nu kastet mig ud i det med hjælp fra dig (og det var faktisk ikke svært). Det skal nok blive til mange hjemmesyede bukser til lillemanden.
  Anne

  SvarSlet
 23. Many thanks for the great Freebook. I will sew the trousers immediately if the baby holds his midday sleep.
  Greeting Frau Käferin

  SvarSlet
 24. Det er SÅ dejligt, at du deler ud af dine evner her på bloggen - tak. http://hyggerier.blogspot.dk/2014/08/barsel-2-uge-stadig-uden-nyfdt-og-med.html her har jeg lagt et billede ind af min kommende datters bukser...

  SvarSlet
 25. Hej Anna
  Du har muligvis ikke tid pga bryllup, men jeg pröver alligevel at spörge. Jeg har store problemer med lommerne. De "kröller" hele tiden. Jeg har forsögt på forskellige måder. Sträkker jeg dem for meget eller for lidt. Jeg syr i jersey og rib.
  Vh Mette

  SvarSlet
 26. Så fik jeg også afprøvet din DIY, så nemt at følge og skønt resultat hvis jeg selv skal sige det. Bukserne er til en lille prinsesse der kommer i november :) https://www.facebook.com/aeblekindboernetoej?ref=hl
  Heidi

  SvarSlet
 27. Tak for en (som altid) fin, nem og ligetil DIY. Glæder mig til lillemanden melder sin ankomst, så bukserne kan testes :)

  http://hverdags-mirakler.blogspot.se/2014/09/babybukser-diy.html

  SvarSlet
 28. Mange tak for en dejlig nem DIY og et lækkert mønster! Det er så dejligt, at du gerne vil dele. Du kan se mine bukser her: http://tineskrearier.blogspot.dk/2015/01/babybukser-i-jersey.html Jeg har syet dem uden lommer, men i mønstret jersey.

  SvarSlet
 29. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 30. Tusen takk for mønster, og god veiledning! Jeg er kjempefornøyd med å ha sydd min første babybukse :) (Ble uten lommer i denne omgang, da)

  SvarSlet
 31. Super fine busker :D jeg er ved at klippe mønstret ud. Kan det godt passe at benene er forskellige størrelser?

  SvarSlet
 32. SUPER flot præsenteret med billede materiale og mønster. :-) SUPER for en nybegynder som jeg. Skal straks på indkøb i morgen og i gang med at sy disse fine bukser til min datter som snart skal have en lille dreng :-) Tusind tak :-)

  SvarSlet
 33. Jeg kan ikke hente mønsteret. Kan du evt sende mig det på mail. ?

  SvarSlet
 34. Jeg vil rigtig gerne sy nogle til min kommende baby men kan ikke hente mønsteret? Kan du evt sende det til mig ?

  SvarSlet
 35. Merci pour le partage la couture semble très facile avec vos explications pas à pas bon courage pour la suite .

  SvarSlet
  Svar
  1. Désolé faute de frappe avec tes explications pas à pas bon courage

   Slet