lørdag den 16. marts 2013

Vejledning til strygestof
Det er vist på tide, at jeg opdaterer min efterhånden ret så gamle vejledning til strygestof. Jeg har taget nogle (synes jeg selv) bedre billeder og kommer med lidt flere tips her.

Strygestof er en slags tynd vinyl, som bruges til at klippe ud i motiver, som kan stryges på tøjet. Det strygestof, som jeg benytter, kommer fra den professionelle tøjindustri. Her har man selvfølgelig maskiner til både at klippe motiverne ud samt stryge eller presse dem på, men mindre kan også gøre det.

Strygestoffet er Oeko Tex certificeret (dvs. uden skadelige stoffer). Du kan lave figurer eller bogstaver i det - det er vist kun fantasien, der sætter grænser.  

Strygestof er nemt at arbejde med og kræver ikke meget andet end et strygejern og et strygebræt. 


Stofvalg og forberedelse

Du kan bruge strygestof til alle slags stoffer, som kan tåle at blive strøget ved høj varme. Det kan fx. være bomuld, fløjl, twill, velour, isoli, jersey, frotté, hør. 
Mindre velegnede er silke, satin, polyester og andre kunststoffer, som ikke kan tåle høj varme. 

Jo mindre "fluffy" stoffet er, jo nemmere er det at arbejde med strygestoffet og få et pænt resultat, som også holder efter mange vaske. Frotté og velour har en meget levende overflade, og her skal man være opmærksom på at få strygestoffet smeltet helt ned i bunden, hvis det skal kunne holde længe. 

Jeg har de allerbedste resultater med jersey, twill og almindelig bomuld. 

Vask altid stoffet først, før du klipper i det. Det er afgørende, når du arbejder med strygestof, da strygestoffet ikke krymper i vask - men det gør stoffet. Og det vil betyde, at strygestoffet krøller eller buler efterfølgende. I det hele taget er det altid en rigtig god ide at vaske stoffet, før man syr i det.

Det er nemmest at stryge strygestoffet på, før du syr tøjet sammen. 


Motivet tegnes og klippes ud

Strygestoffet er fæstnet på et stykke gennemsigtig plastik. Krads i et hjørne for at få fornemmelsen af, hvad der er forside og bagside. Der skal tegnes på det gennemsigtige plastik, ikke på selve strygestoffet!
Et par af strygestofferne har en hvid side. Dette er altid bagsiden - dvs. du behøver ikke at kradse i hjørnerne her, men kan tegne på den farvede side. 
Tegn motivet over på strygestoffets gennemsigtige plastikside. Brug en kuglepen. Den vil strejke undervejs, da det er plastik, den skal tegne på. Men jeg hjælper den i gang igen ved at tegne kruseduller på et stykke papir undervejs. 
Klip motivet ud. Jeg bruger en spids, skarp saks til formålet. Jeg klipper langsomt og omhyggeligt og forsøger at klippe alle kuglepensstregerne væk, da de kan smitte af på stoffet, når strygestoffet skal stryges på.
Skal du lave øjne, pletter eller prikker, er det en god ide at benytte en hultang. Den benytter jeg også, hvis jeg skal klippe inde i midten af motivet - så kan jeg få saksen ind uden at skulle bøje strygestoffet.
Og så er motivet klippet ud. Vær obs på, at du har styr på for- og bagside, da strygemærket skal placeres med den gennemsigtige plastik opad. 
Du kan også klippe dine motiver ud med en udstanser eller punch. Denne skal gerne være af god kvalitet, da strygestof er en del hårdere at udstanse i end almindeligt papir. Bliver den sløv undervejs, så klip et par gange i folie - det gør den skarp igen. 

Vil du arbejde med flere farver på een gang, kan det også godt lade sig gøre. Her skal du blot huske på, at strygestofferne ikke kan fæstne på hinanden. Derfor må de ikke overlappe hinanden. Jeg lader der altid være lidt luft mellem farverne - det ser også godt ud, synes jeg.
Strygestoffet stryges på 

Det er vigtigt, at du altid først laver en prøve. Det er for at finde ud af, hvor meget varme, strygestoffet skal have, og hvordan stoffet arbejder sammen med strygestoffet. Prøven laver du af et lille stykke strygestof (brug det, du allerede har klippet af) og et lille stykke af den stoftype, som du vil stryge det på.

Der er stor forskel på strygejern. Mit strygejern er ikke særlig varmt, og jeg stryger derfor ved højeste varme. Men jeg har prøvet andres, hvor strygestoffet af den grund er smeltet for meget. Så prøv dig frem - start ved middel varme. 

Strygebrættet har også betydning. Det må ikke være for blødt. Jeg har et gammelt et af spånplade med et ret tyndt vatlag, som er perfekt. Har du et blødt, bliver du nødt til at finde en mere hård og stabil overflade at stryge på. Evt køkkenbordet med et godt lag stof ovenpå. 

Placer nu dit lille stykke prøve-strygestof på stoffet. Vær opmærksom på, at du får plastiksiden opad.
Læg bagepapir over. Stryg aldrig på strygestoffet uden bagepapir imellem det og strygejernet.
Stryg nu frem og tilbage, imens du tæller til 5.
Tag strygejernet fra stoffet og tjek, at strygestoffet er fæstnet på stoffet. Det skal ikke være smeltet helt ned, bare fæstnet. Er det ikke det, så læg bagepapiret på igen og stryg et par sekunder mere. Er det derimod fæstnet, så lad det afkøle. Det tager ikke meget mere end et minut. Når det er afkølet, så fjern forsigtigt det gennemsigtige plastiklag. Dette plastiklag kan ikke tåle lige så meget varme som selve strygestoffet og skal derfor fjernes, så snart det er muligt. 

Læg bagepapir på igen og stryg ca. 20-30 sekunder. Bevæg altid strygejernet og læg kræfter i. Hold øje med strygestoffet - det må gerne klistre lidt, men ikke så meget, at det sidder fast i bagepapir eller fingre.
Vend stoffet om, så du stryger på bagsiden af stoffet. Sørg for, at strygebrættet er beskyttet mod strygemærket med et stykke bagepapir. Stryg 20-30 sekunder her. Læg dine kræfter i - tryk hårdt ned på strygejernet. 
Lad strygestoffet afkøle. Tjek, at det nu er smeltet ned i stoffet. Det må ikke være klistret, men stoffets struktur må godt træde igennem strygestoffet. Er det klistret, har det fået for meget varme. Kan der pilles i kanterne, skal det have mere.
Du kan altid give det mere varme ved at gentage processen. Til gengæld kan du ikke redde strygestof, som har fået for meget varme. Det er derfor, det er bedst at lave en prøve først!

Min oplevelse er, at strygestofferne med hvide bagsider tåler/kræver mere varme end dem, der ikke har hvide bagsider. 
Nu ved du, hvor meget varme, dit strygestof kræver for at smelte ned i det stof, du har valgt. 
Placer derfor dit udklippede motiv og gentag processen.
Vær forsigtig, når du hiver det gennemsigtige plastiklag af. Strygestoffet er endnu ikke smeltet ned i stoffet, og derfor kan du komme til at hive det i stykker. 
Accepter, at strygestoffet skal have lov til at køle helt af, før du rykker for meget rundt i det. Du kan altid stryge mere efterfølgende.

Og her er det færdige resultat. Læg mærke til, at stoffets struktur er gået igennem strygemærket.
Dette strygemærke kommer til at holde rigtig fint i vask!
Når det går galt

Når det går galt, skyldes det ofte, at du har strøget ved for høj varme eller du har strøget ved for lav varme.

Ved for høj varme smelter den gennemsigtige plastik. Du kan også risikere, at strygemærket flyder ud. Det ser ud som på billedet nedenunder. Strygemærket bliver desuden klistret, også når det er afkølet.
Stryger du ved for lav varme og for kort tid, fæstner strygemærket ikke ordentligt. Det vil derfor med tiden løsne sig fra stoffet. 


Vaskeanvisning

Strygestof kan holde vask efter vask, hvis du har strøget det ordentlig på. Det kræver dog også, at du vasker tøjet skånsomt. Dvs. ved max 40 grader og ingen tørretumbling. Vask allerhelst med vrangen ud.


Skabeloner

Mine skabeloner laver jeg selv eller finder på Google, hvor jeg laver en billedsøgning. Jeg søger altid på clipart eller stregtegningerne. Benyt engelske søgeord - så får du flest muligheder.
Mine skabeloner er jeg i gang med at rentegne, og de kommer snart på bloggen som pdf-fil.


Strygestof inspiration

Herunder finder du lidt billeder af, hvordan jeg har brugt strygestof. 


Find mere inspiration her.

Er du interesseret i en pakke med strygestof, så har jeg stadig flere - skriv en mail til akjoensson@hotmail.com.


____________________________


This is my tutorial on "ironing fabric". I'm afraid it's in danish, but I hope you can "read" the pictures. Fell free to write me, if you have any questions.17 kommentarer:

 1. Så er der ikke noget at være i tvivl om :-) super fin beskrivelse

  SvarSlet
 2. En super god og detalieret vejledning du har lavet, Anna.
  Det bliver man da bare nødt til at forsøge sig på, det her : )

  Kh Marthe

  SvarSlet
 3. Super beskrivelse! Nu må jeg hellere kaste mig ud i det... :-)

  SvarSlet
 4. Når du skriver:

  "Et par af strygestofferne har en hvid side. Dette er altid bagsiden - dvs. du behøver ikke at kradse i hjørnerne her, men kan tegne på den farvede side."

  Er det så ikke den hvide side, man bør tegne på? Altså, så man ikke tegner på selve mærket?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, du skal tegne på den farvede side. For der sidder stadig det tynde plastiklag, som du trækker af efterfølgende. Og det er det, som man skal tegne på. Men det smarte ved de strygestoffer, der har en hvid bagside, er at du ikke behøver at koncentrere dig om for- og bagside - her er det den hvide side, som er bagsiden og dermed skal stryges ned i stoffet. Giver det mening? Ellers skriv igen!

   Kh
   Anna

   Slet
  2. Ja, det giver bestemt mening. Jeg troede, at den hvide side sad i stedet for det klare plastiklag.

   Tak for svar :).

   Slet
 5. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 6. Tak for en fin opdatering af din strygestofsvejledning! Jeg købte en pakke af dig for en måneds tid siden, men har først nu fået kastet mig over det. Jeg syntes, at det er rigtig sjovt og er glad for at have købt det! Hvis det skulle have nogen interesse, så har jeg lige lavet et lille indlæg på min blog med mit første lille projekt, hvor jeg bruger strygestoffet (jeg har selvsagt linket til din fine opdatering i mit indlæg).

  http://www.mumma.dk/2013/03/en-lille-paskehare.html

  SvarSlet
 7. Tak for den fine vejledning. Jeg vil blot tilføje et tip... Jeg syr babytæpper med navne/figurer på. Jeg printer det ud på et stykke papir og i stedet for at klippe skabelonen ud, så lægger jeg papiret på strygestoffet og tegner med kuglepen langs skabelonen ovenpå papiret. Så bliver der et fint omrids på strygestoffet til at klippe efter og jeg behøver ikke kæmpe med at klippe kuglepensstregen væk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia

   Tak for tippet:-) Det er altid rart at få tips, som kan lette ens arbejdsgang;-)

   Kh
   Anna

   Slet
 8. Nå har jeg endelig fått opp syrommet mitt etter flyttingen, og i mitt første prosjekt måtte jeg teste vinylen som kom i posten fra deg for en ukes tid siden. Spennende! Jeg skulle ha lest veiledningen din først, for jeg tegnet på den hvite siden, som altså var vinylens bakside og ikke plasten. Så det kom en liten strek mellom vinyl og stoff, men det ble nokså greit likevel. Neste gang blir det bedre! Om du har lyst til å se, er det her: http://logleg.blogspot.no/2013/06/endeleg-sying-att-at-last-im-sewing.html

  SvarSlet
 9. Jeg bliver lige nød til at spørge :)

  Kjolen på det nederste billed, har du en DIY på den - den er SÅ fin :)

  Tak for en FED blog :)

  Line

  SvarSlet
 10. YAYY!! Så fik jeg endelig lejlighed til at prøve strygestoffet af, fedt med en udførlig vejledning! Kan helt sikkert anbefale det med at klippe alt kuglepen væk - jeg endte med at have kuglepen på min figur... men så har jeg lært det til næste gang :-) Resultatet kan ses lige her http://tusindetanker.blogspot.dk/2013/10/nye-bukser-til-morgan.html

  SvarSlet
 11. Tak for en fin vejledning. jeg vil straks forsøge mig med strygestof for første gang!
  Mange tak

  Hilsner fra Mette

  SvarSlet
 12. Birgitte Arildsen21. juli 2014 kl. 12.03

  Hvor køber du det til at stryge på henne?
  eller er det noget man kan købe hos dig?
  Hilsen fra
  Birgitte

  SvarSlet
 13. Findes der strygestof som er stærkt nok til at reparere slidhul i et bilsæde ??

  MVH F

  SvarSlet