tirsdag den 26. marts 2013

Barnevognsrand - DIY


Hermed kommer en vejledning til, hvordan jeg har lavet barnevognsranden, som jeg også viste frem her (hvor du kan se flere billeder af den).

Illustrationerne til barnevognsranden har jeg scannet ind som pdf-fil - den kan du hente her.

Illustrationerne er i den størrelse, jeg har brugt dem, men kan selvfølgelig kopieres op eller ned. 
Hunden og løven er tegnet i fri hånd, men efter illustrationer i Lis Paludans bog "Broderier i farver", forlaget Bramsen og Hjort. Inspirationen til sneglen er fundet hos Sebras kollektion 2013. Resten af illustrationerne har jeg tegnet efter fri fantasi.

Barnevognsranden består af 8 billeder i alt og måler ca. 150 cm i længden og 20 cm i højden. Du kan jo gøre den længere eller kortere, alt efter lyst. Illustrationerne kan også bruges som applikation på tøj, sengetøj, i stofbøger til baby mm. Og en anden blogger gjorde mig opmærksom på, at man jo også kan bruge dem til karton og billeder, hvis man ikke arbejder i stof. 

Men nu drejer det sig om barnevognsranden - og den får du opskriften på her:


Du skal bruge:

Små stykker ensfarvet stof i de farver, du ønsker dine illustrationer i (jeg brugte lagenlærred)
Stof til baggrund - 8 stykker i alt på ca 22 x 22 cm
Strygelærred til de 8 stykker baggrundsstof
Vliesofix til at stryge bag på de ensfarvede stykker stof
Sytråd i forskellige farver
Stof til bagsiden: 160 cm langt og 25 cm højt
Pladevat til fyld: 160 cm lang og 25 cm høj
Skråbånd: ca. 360 cm


Om strygelærred og vliesofix:

Strygelærred er bomuld med en limside. Det bruges til at afstive stof og er kraftigere end vlieseline. Når du har strøget det på bagsiden af det stof, som du skal applikere dine illustrationer på, er det nemmere at få applikationerne pæne. 
Vliesofix er en slags tynd limsstof, som kan lime på begge sider. Det stryges først på bagsiden af dit stof. Herefter kan du fjerne beskyttelsespapiret, klippe det ud i den ønskede form og stryge din applikation fast på baggrundsstoffet. Det gør, at dine applikationer sidder fast, når du skal zigzagge dem - og det er altså meget nemmere samt giver et flottere resultat. Det er vigtigt, at du ikke stryger med for høj varme, når du bruger vliesofix, for så kan limen gå igennem stoffet. Se en instruktionsvideo til vliesofix her.

Både strygelærred og vliesofix fås i velassorterede stofbutikker - bl.a. Stof og Stil.


Følg billederne herunder:


Find stoffer til illustrationerne og til baggrundsstykkerne. Jeg valgte at bruge ensfarvet stof til illustrationerne og retrostof til baggrunden. Babyer kan godt lide mønstre og stærke farver. Tænk på det, når du udvælger stof.  

Klip dine baggrundsstykker lidt større end 20 x 20 cm. Klip også et stykke strygelærred i samme størrelse. Stryg strygelærredet bag på stoffet. Brug madpapir eller mønsterpapir under og over, så du beskytter både strygejern og strygebræt mod limen. Lad stoffet blive helt kold, før du fjerner madpapir/mønsterpapir. 


Lav en skabelon af karton på 20 x 20 cm. Brug den til at tegne en firkant på bagsiden af dit baggrundsstof. Klip stoffet ud. Lav nu 7 baggrunde på samme måde. 

Stryg vliesofix på bagsiden af dine stoffer, som du skal bruge til illustrationerne. Brug madpapir eller mønsterpapir over og under for at beskytte strygejern og strygebræt mod limen. Pas på, at du ikke stryger ved for høj varme - så går limen igennem stoffet og giver grimme pletter. Lad det afkøle helt, før du fjerner madpapir/mønsterpapir. 

Klip illustrationernes dele ud og tegn dem over på bagsiden af stofstykkerne med vliesofix. Klip dem ud og fjern vliesofixens beskyttelsespapir. 

Læg dine applikationer på bagsidestoffet. Vent med detaljerne. Læg nu bagepapir eller mønsterpapir over applikationen og stryg den fast på bagsidestoffet. Brug ikke for høj varme.  

Læg detaljerne på og stryg igen - på samme måde som før. 

Nu sidder applikationen fast og kan zigzagges på uden problemer. Min oplevelse er, at applikationen grundet vliesofixen også kan holde, hvis du blot syr den på med almindelige lige-ud sting. Det handler selvfølgelig også om, hvor meget den efterfølgende skal vaskes - men det kan være et alternativ, hvis du ikke orker så meget zigzag (som tager laaaang tid). 

Og så er dit første billede færdigt! Lav nu de syv andre på samme måde. 


Stryg illustrationerne på bagsiden, så de bliver helt lige. Sy dem sammen ret mod ret i en lang række - jeg brugte 0,5 cm sømrum. Stryg sømrummene fra hinanden. 

Stryg stoffet til bagsiden. Læg den med retsiden ned mod bordet. Læg derefter pladevatten oven på og til sidst de sammensyede illustrationer. Bagsidestoffet samt pladevatten er lidt større end illustrationerne. Nål de tre lag sammen.

Sy en stikning præcis i midten af sammensyningerne ved alle illustrationerne. 

Zigzag derefter rundt i kanten, så alle tre dele sidder sammen. 

Klip det ekstra bagsidestof og pladevat væk. 

Så skal der skråbånd på. Klip skråbåndet lidt længere end det, du skal bruge. Stryg skråbåndet først, så det er bukket. Så er det nemmere på sy pænt på. Start i et hjørne. 

Sådan syede jeg et hjørne: 1. Jeg hæftede tråden ved kanten af hjørnet. 2. Jeg bukkede hjørnet som vist på billedet. Derefter bukkede jeg kanten og 3. syede ned langs den. 

Sådan afsluttede jeg skråbåndet: 1. Jeg klippede ca. 2 cm fra kanten. 2. Jeg bukkede skråbåndet ind, så det passede i længden til barnevognsrandens længde. Jeg klippede enden lidt spids. 3. Jeg syede hen til kanten og hæftede. 

Og så er din barnevognsrand færdig!

Jeg håber, du kan bruge min vejledning.

Rigtig god syfornøjelse :-)


__________________________


As promised - a tutorial on my fabric illustrations, which I have made for my baby boy. I'm afraid it's in danish, but I hope you can follow the pictures instead. You can find my illustrations as a pdf-file right here.


19 kommentarer:

 1. Flot DIY og sikke et resultat. Og tat for tippet med skråbåndet. Bøvlet altid med de hjørner:-)

  SvarSlet
 2. Hvis ikke min lille Linus snart fyldte et år, skulle han helt sikkert have sådan en barnevognsrand. Den er skøn!!

  SvarSlet
 3. WAAAAAAUW altså! Jeg er meget imponeret, både over din fine fine barnevognsrand - sikke et stort og smukt arbejde, og over din DIY og så får vi da lige illustrationerne, hvor er det bare gennemført!

  SvarSlet
 4. Du er virkelig sej til det der - respekt!!!

  SvarSlet
 5. Den er ganske enkelt fantastisk! :-) Jeg er helt vild med påfuglen ;) TAK for inspiration, super god DIY og ikke mindst illustrationerne :-D

  SvarSlet
 6. Perfekt, jeg har ledt efter en DIY til sengerand/barnevognsrand :)

  SvarSlet
 7. Den er virkelig fint lavet og tak for diy :)

  SvarSlet
 8. Hej
  Du er super god til at lave en god forklaring og gode billeder til ;-)
  Det er ikke så lang tid siden at jeg syede sommerfuglen - der var også god forklaring.

  SvarSlet
 9. Hej
  Du er super god til at lave en god forklaring og gode billeder til ;-)
  Det er ikke så lang tid siden at jeg syede sommerfuglen - der var også god forklaring.

  SvarSlet
 10. Meget imponerende! Du får det til at ligne et overskueligt projekt selv for én som mig, der er bange for at kaste sig ud i store & besværlige sy-projekter ;) Jeg gemmer straks din DIY til den dag, jeg selv skal have en lille!

  SvarSlet
 11. Så fik jeg også afprøvet din fine diy:) http://frufausingsfiflerier.blogspot.dk/2013/07/barnevognsrand.html

  SvarSlet
 12. Hej Anna, Tusind TAK for endnu en fantastisk DIY - jeg har brugt den og du er altså en knag! :-D Jeg havde ALDRIG klaret den opgave alene ;-)
  Mit resultat er her: http://madebymadvig.blogspot.dk/2014/06/to-do-ta-daaaaaa-3-en-gave.html
  Mange hilsner,
  Mette

  SvarSlet
 13. TAK for en sej blog og for at dele alle de fine DIY!

  Tjek mit resultat ud på: http://anne-banana.blogspot.dk/2014/10/diy-barnvognsrand.html

  SvarSlet
 14. Tak for inspirationen! :)
  - det er dejligt med så udførlig vejledning, og så smukke billeder undervejs!

  Jeg har lavet en til Lillebror her: http://soegaard-expressen.blogspot.dk/2015/06/barnevognsrand.html

  SvarSlet
 15. Hvor er den fin og god vejledning og god tusind tak

  SvarSlet