fredag den 8. marts 2013

DIY - pettiskirt

Som lovet kommer her vejledningen til at lave et pettiskirt. Jeg har siden jeg så Trines utroligt flotte pettiskirt til Wilma  drømt om at sy et til Lara, og eftersom det er højeste mode i hendes børnehave, måtte jeg jo i gang. Og det var arbejdet værd. Lara er stjerneglad for det og sov allerhelst med det, hvis hun måtte.

Det er ikke svært at lave et pettiskirt, men det tager lidt tid. Til gengæld kan man få et unika skørt eller spare de mange penge, som et pettiskirt koster i handlen (Lara har også et lilla fra Danefæ, som hun elsker. Det kostede omkring 400 kr). 

På Trines blog ligger der et link til denne engelske diy, og det var også her, at jeg fandt frem til materialerne. 

Det er nemlig nødvendigt at få fat i noget chiffon, som ikke trevler. For 14 dage siden klippede jeg op til et pettiskirt i pink chiffon fra Stof og Stil - men da jeg skulle sy den, opdagede jeg, at kanterne trevler, og det nytter simpelthen ikke, da man så skal overlocke i en evighed (samt at skørtet lidt mister sit lette udtryk med en overlock-kant). Det var et kæmpe arbejde at klippe alle disse meter chiffon i den rigtige bredde - et arbejde, som desværre viste sig at være spildt. 

Men i USA kan man købe chiffon beregnet til formålet. Jeg fandt mit ved AFC-Express, og det smarte er, at chiffonen er på ruller - allerede klippet i den bredde, som man har brug for. Dvs. man skal altså ikke til at måle og klippe i een uendelighed, men kan bare måle længden og så klippe stykket af.
Du kan se rullerne her.  De fås også i dyreprint, som jeg helt sikkert må afprøve på et tidspunkt. 

Jeg købte en 5 inches rulle på 60 yards i farven "arabian blue" og en 2 inches rulle på 90 yards i farven "white". Der er mange smukke farver at vælge imellem, dog skal du være opmærksom på, at farvekortet kan snyde. Af den grund sender firmaet også gerne gratis chiffonprøver (også til Danmark), hvis man skriver og spørger efter dem.  

Rullerne fås i længden 30, 60 og 90 yards. Jeg havde ikke behøvet at købe mere end 30 yards af den blå og 60 yards af den hvide, men jeg købte lidt ekstra, da rullerne er meget billige. En 2 inches rulle på 30 yards koster ikke meget mere end 37 kr, og en 5 inches rulle på 30 yards koster 55 kr. Så det er altså billigt. Desværre skal man så betale moms plus Post Danmarks gebyr - gå ind på denne toldberegner, så får du et overblik. Kan man finde nogle af gå sammen med i bestillingen, er det jo at foretrække, for Post Danmarks gebyr (på omkring 120-160 kr) skal kun betales een gang. Til gengæld skal ens bestilling ikke overstige 1150 kr, for så skal der også betales told - men kan skal godt nok også købe mange ruller for at nå op på det beløb. Jeg har ikke kunnet finde rullerne i Danmark - men måske nogle kender til steder? 

Jeg kastede mig ud i det, og knap 5 dage efter jeg havde bestilt, kom posten med disse skønne ruller:
Og det er altså noget nemmere at arbejde med end chiffon, som ikke er klippet på forhånd!

Udover chiffon skal du bruge et stykke satin til linning samt en bred elastik. Og ja, så er du klar til at gå i gang!

Følg billederne og teksten herunder:


Klip chiffonen i den ønskede længde. Af den blå klippede jeg 6 stykker på hver 150 cm. Og af den hvide eet langt stykke på 8 x 200 = 1600 cm.
Skørtet her passer til min 4 årige datter. Skal det laves til en mindre pige, skal der bruges færre cm chiffon, og skal det laves til en større pige, skal der bruges flere cm chiffon. Prøv dig frem - det kan ikke gå helt galt, da skørtet jo skal rynkes, så det kan allerhøjst ende med et lidt mere eller mindre fyldigt skørt.
Så overlockede jeg den blå chiffon sammen. Jeg brugte samme fremgangsmåde som i diyen til tyllskørtet. To stykker overlockes sammen, så de danner et rør. Derefter overlockes de fire stykker sammen, så de danner et rør. 

Jeg overlockede med en totrådet rullesøm, som giver en meget fin søm. 

På det største stykke blå (det med 4 dele) nålede jeg den hvide chiffon fast. Jeg sørgede for, at den blev ligeligt fordelt mellem de fire syninger - dvs. 400 cm hvid chiffon til hver tstykke. Jeg nålede den ikke fast med flere nåle end ved den blå chiffons syninger - det var kun for at få fordelt den hvide chiffon ligeligt på hele kjolen. 

Og så syede jeg den hvide chiffon fast i kanten på den blå. Den skal rynkes undervejs, da der jo er en del flere cm end det blå stykke måler. Det havde helt sikkert været nemmere, hvis jeg havde haft en rynkefod, men jeg klarede mig uden. Jeg rynkede simpelthen med fingerne undervejs. Det er ikke svært, det tager bare lidt tid.
I afslutningen af den hvide chiffon syede jeg enderne sammen, klippede syningen ned og rynkede det sidste stykke på. 

Så skal de to stykker blå chiffon overlockes sammen. Husk at vende stykkerne ret mod ret. Det med fire stykker skal nåles fast på det med to stykker - igen for at få en fornemmelse af, at chiffonen bliver ligeligt fordelt. Igen rynkede jeg det længste stykke undervejs. Det tager lidt tid, men kan sagtens lade sig gøre. 

Og så er det første skørt færdigt. Så starter du forfra og laver endnu et skørt. 

Derefter lavede jeg en linning i satin. Jeg klippede to stykker på 40 cm i længden og 9 cm i bredden. Her er det bedst, hvis du måler din datters talje for at få en fornemmelse for, hvor lang linningen skal være. Den færdige linning skal være ca. 5-8 cm længere end taljen.
Linning-stykkerne syede jeg sammen i siderne og strøg sømrummene fra hinanden. 

Læg linningen dobbelt og hold den sammen med nåle i siderne plus i midten - 4 nåle i alt. 

Så skal begge skørter nåles til linningens rå kant. Husk at vende stofdelene ret mod ret. Find fire punkter (med samme længde imellem) i skørternes øverste del og nål dem på linningens fire punkter. Skørterne er jo en del længere end linningen, så du skal rynke og bruge masser af nåle, så rynkerne holdes på plads. Alternativt kan man sy en rynketråd med symaskingen og rynke skørtet på denne måde. 

Så sys skørterne fast på linningen. Sy hele vejen rundt med 1 cm sømrum, men lad ca. 5 cm stå åben. Sæt en bred elastik i linningen (mål længden rundt om din datters tajle) og sy derefter de sidste 5 cm. Overlock til sidst kanten med en rullesøm. Og så er skørtet færdigt!

Det næste, jeg vil sy, skal være i gul chiffon på 3 inches i stedet for 5 inches, så det bliver kortere. Og så tror jeg, at jeg vil gøre det endnu mere tæt - dvs. i stedet for 150 cm klipper jeg chiffonen i 200 cm stykker. Kanten skal stadig være 2 inches, men i lilla. Sådan kan man jo prøve sig frem!

Hvis du laver et pettiskirt, så læg endelig et link til det i kommentarerne herunder - så vi andre kan blive inspireret.

Rigtig god syfornøjelse :-)


_________________________


I have made a wonderful pettiskirt for Lara, and she loves it. It's easy to make, but it takes some time. My tutorial here is in Danish, but you can find a very good English tutorial here.  

I have bought my chiffon at AFC-Express. You can buy the chiffon in rolls, and there are a lot of wonderful colors to choose between. You can find rolls with animal prints. It's so much easier to sew a pettiskirt, if you buy rolls instead of uncut chiffon. 

I used a 5 inches roll (30 yards long) in the colour "arabian blue" and a 2 inches roll (60 yards long) in the colour "white". 

The next pettiskirt, I'll make, will be in yellow and purple. I think I'll try the 3 inches roll instead of 5 inches, so the skirt is going to be shorter than this one. 27 kommentarer:

 1. Tak for endnu en fantastisk diy. Sikke en masse sy projekter man pludseligt får skrevet på to do listen, med alle de diy´s du kaster af dig for tiden. Men rigtig mange gange tak Anna. Du får altid lavet dem så gode og let forståeligt, så det er en fornøjelse at arbejde ud fra dem. Kh Maria

  SvarSlet
 2. WOW WOW WOW Anna! Helt fantastisk :-) Hvis du skal bestille mere, vil jeg gerne have noget med? Eller du har måske købt til det gule?

  Kh. Mette

  P.S. Er pakken nået frem?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mette. Undskyld at jeg sådan skriver her (også til dig Anna). Men hvis du er interesseret og det kan betale sig), vil jeg gerne bestille noget sammen med dig. For jeg skal helt sikkert, om tiden er til det eller ej sy sådan nogle skørter til mine piger.
   Mvh Maria

   Slet
  2. Kære Mette

   Ja, pakken kom i onsdags, men tiden er fløjet afsted, så jeg har ikke fået skrevet til dig. Tusind tak, det er virkelig fine ting, som jeg glæder mig til at vise frem :-)
   Den gule fik jeg med i min første bestilling, så jeg har nok lige nu. Men fint hvis Maria vil være med - måske er der flere? I såfald kan de jo skrive her.

   Kh
   Anna

   Slet
  3. Jeg vil mægtig gerne være med på en bestilling :)
   Jeg har selv været ved at bestille noget, men synes godt nok det blev dyrt med "shipping" og Post Danmarks gebyr, så jeg lod være...
   Men hvis vi er flere om fragten kan det nok blive en okay pris :)

   Kh. Linette

   Slet
  4. Ihhh altså igen har du frem tryllet en fantastisk D.I.Y....
   Jeg vil også enormt gerne være med på en bestilling, hvis det kan lade sig gøre... Min datter æælsker også disse skørter;-)

   Mange hilsner
   Anja

   Slet
  5. Hej Anja, Linette, Mette og Maria

   Jeg regner med, at I selv skriver til hinanden og aftaler nærmere:-) Jeg har til endnu et par skørter, så jeg springer over denne gang.


   Kh
   Anna

   Slet
  6. Jep!! Jeg kan godt samle sammen og bestille? Hvis I sender jeres ønsker til mig - så laver vi en fælles bestilling :-)

   Min email: mettekirkeskovjensen@gmail.com

   Kh. Mette

   Slet
 3. Tænk, hvis man havde en pige :)
  Hvor er det flot !

  SvarSlet
 4. Thank you so much for sharing! xo

  SvarSlet
 5. Hej
  Man kan også bruge det bløde tyl fra stof og stil, en rullekniv og så bare igang med at strimle. :-)
  Det trævler heller ikke og man kan få det samme look.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine oplysninger:-)
   Desværre fås den så vidt jeg ved kun i sort, lyserød og hvid? Jeg har eftersøgt blød tyll flere steder i de spændende farver - men har ikke kunnet finde det.

   Kh
   Anna

   Slet
  2. Stof og stil har flere farver jeg har selv lavet et i pink og lyserød. Planlægger på et i pudder og lyng

   Slet
  3. Men de har ikke turkis, grøn eller gul, vel? Jeg synes nemlig kun det er de lyserøde/pink farver, sort/grå og hvide farver - men ikke stærke farver - eller har jeg ikke set ordentligt efter?

   Kh
   Anna

   Slet
 6. De har nogen stærke farver, som rød, lilla, blå, pink og jade. Men ingen grøn og gul...
  Ihvert fald ikke på nettet!

  Kh. LInette

  SvarSlet
 7. Hej Anna

  Lige et tillægsspørgsmål :-) Nu kan jeg google mig frem til, at en yard svarer til ca. 91 cm. Du skriver, at du kunne have nøjedes med 60 yard af den hvide - men du bruger reelt kun 16 meter ikke? Så må 30 yard vel være nok af den også? Faktisk burde der være til 2 skørter i en 30 yard rulle? Eller er jeg helt galt på den?

  Kh. Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, det må passe med en 30 yard rulle, da den er på ca. 2700 cm, så der er vel næsten nok til to skørter i en 30 yard rulle? Hovedregning har aldrig været min stærkeste side, så jeg købte lidt ekstra, også fordi det var så billigt:-)

   Kh
   Anna

   Slet
  2. nu blev jeg da lige helt forvirret. Skal der ikke bruges 2 skørter til et skørt? Har du så ikke klippet de nævnte mål x2?
   Mvh Tina

   Slet
  3. Ja, der er to skørter til et skørt:-) Ellers bliver det ikke puffet nok.


   Kh
   Anna

   Slet
  4. Hej igen igen - Ok - så de hhv. 9 meter blå - og de 16 meter hvid - er til ét skørt? Så til et helt skørt (to sat sammen) skal der bruges 18 meter blå og 32 meter hvid?

   undskyld hvis jeg er lidt tungnem, men det er jo lidt væsentligt, når der skal købes ind :-)

   Kh. Mette

   Slet
  5. Kære Mette

   Ligger her i mine "febervildelser" (for nu har influenzaen vist ramt mig for alvor) og kommer i tanke om, at jeg måske har vejledt dig forkert ang pettiskirt. Kan nu se, at du har skrevet en kommentar på indlægget. For JA der skal to skørter til eet skørt - dvs. 18 meter blå og 32 meter hvid. Og derfor er en 30 yards hvid IKKE nok!

   Undskyld undskyld - matematik har aldrig været min stærke side, og det er jo også derfor jeg køber rigeligt som udgangspunkt! Jeg håber, at I endnu ikek har bestilt, og ellers så skriv straks til dem - de er meget søde at kommunikere med og vil helt sikkert gerne ændre orderen.

   Slet
 8. Hej :)

  Selvom jeg er gået med i en "sam- bestilling" med Mette og andre af rullerne fra USA, så kunne jeg ikke ventet med at lave et skørt. I Stof & Stil fandt jeg taft, det trævler ikke og er fint med lidt glimmereffekt i stoffet. Jeg glæder mig til at prøve at lave et skørt af rullerne men er nu også ganske tilfreds med taften.
  Tak for DIY´en, den var helt fantastisk!
  Hvis du har lyst kan de se resultatet her:
  http://dethyggeligt.blogspot.dk/2013/03/en-sndag-et-pettiskirt.html

  Kh. Linette

  SvarSlet
 9. Nå søde Anna
  Så fik jeg kæmpet mig vej gennem det første pettiskirt - hvis du er nysgerrig så finder du resultatet lige her:
  http://fantastisksommerfugl.blogspot.dk/2013/04/forars-pettiskirt.html
  Tusind Tak for DIY´en :-)
  Mvh Tina

  SvarSlet
 10. Så fint skjørt! Jeg er i gang med å prøve å lage et selv. Jeg har bestilt ruller med tyll samme sted som deg og har begynt å sy det første skjørtet. Jeg har dessverre ikke overlock maskin, men prøver meg frem med vanlig symaskin. Jeg synes det er litt vanskelig å sy tyllen når den ruller seg litt rundt for meg. Har du noen tips for å unngå at den ruller seg?

  SvarSlet
 11. Hei igjen. Jeg har nå sydd et skjørt og lurer bare på hvordan vasker du skjørtet?

  SvarSlet
 12. Hej, tænkte på om der er nogen af jer der stadig har noget nylonchiffon liggende da jeg drømmer om at sy sådan et fint pettiskirt til en julegave.

  SvarSlet
 13. Jeg påtænker at sy et skørt, dog til en 9-årig pige. Jeg spekulerer på om jeg skal lave 3 "flæser" i stedet for to, eller om jeg bare skal vælge en bredere rulle. Det bliver en del at lave hvis jeg laver 3 flæser i stedet for 2. Kan du give et råd?

  SvarSlet