tirsdag den 12. februar 2013

Lidt om at købe og bruge vintage mønstre


Ofte får jeg spørgsmål ang. køb og brug af vintagemønstre. Og da jeg lige har modtaget en ny sending vintage mønstre fra USA, tænkte jeg, at jeg ville vise dem frem og skrive lidt om mine erfaringer. 

Mønstrene er denne gang købt hos Out of the Ashes Collectibles - et sted, hvor jeg har handlet flere gange, og hvor servicen er rigtig god. Her kan du finde en masse smukke vintage mønstre - helt fra starten af 1900 tallet. Jeg kigger altid kategorierne 1950erne, 1960erne og 1970erne. Du kan også lave en mere specifik søgning, fx rockability kjoler.  

Vintagemønstre finder jeg også på etsy.com. Her søger jeg efter "50 dress pattern" eller "vintage dress pattern". Derudover kender jeg internetsiderne Miss Helene og Vintage Fashion Library - men jeg har aldrig købt fra disse steder.

Priserne på mønstrene varierer meget. De er ofte ikke billigere end de nutidige mønstre, snarere tværtimod. Det afhænger selvfølgelig også af mønsterets tilstand og sjældenhed. Priserne på etsy.com varierer mest. Her har jeg nogle gange set mønstre, der har kostet mere end 200 kr.

Køber du amerikanske vintagemønstre, får du kun een størrelse (og ikke str 34-44, som ofte er tilfældet med nye mønstre). Og du kan ikke regne med størrelserne. En size 14 på et 50er mønster svarer fx til en nutidig amerikansk size 14. Du skal derimod se på brystmål, taljemål og evt, hoftemål (hvis ikke det er en 50er kjole, hvor hoftemålet grundet nederdelens vidde ikke har betydning). Disse mål er i inches - dem regner du om med hjælp fra Google. Og så sammenligner du med dine egne mål. Ofte vil du opleve, at de fleste mønstre er meget små, og at der skal lægges flere cm til.

Jeg har aldrig fundet et vintage mønster, der passer mine mål. Men de nutidige mønstre skal også ofte tilpasses (til mig i hvert fald), omend det er noget nemmere. Jeg forsøger at finde mønstre, hvor jeg ikke skal lægge alt for mange cm til. Og så følger jeg reglerne for forstørrelse af mønstre. Sådanne regler kan du læse dig frem til i mønsterkonstruktionsbøger. Det er ikke helt nemt - men det kan altså læres.

Til sidst syr jeg kjolen op i lagenlærred. Der skal altid rettes lidt til, inden mønsteret passer helt. Men så har jeg også et mønster, som kan bruges igen og igen, og som sidder godt på mig. Det er bestemt arbejdet værd! Og jeg synes, det er både udfordrende og sjovt at arbejde med de gamle, guldnede (og super tynde) mønstre. Det er altid med en vis ærbødighed, at jeg pakker et vintage mønster ud. Tænk, hvad et sådant mønster ville kunne fortælle af historier - hvis altså det kunne tale!  
    
På nettet finder jeg også gamle sybøger som den ovenstående. Her er rigtig mange gode sytips (de gode, gamle metoder), og så er de også sjove at læse i (ja ja - det er lidt nørdet - det ved jeg godt!)

Kender du gode hjemmesider med vintage mønstre, og har du lyst til at dele, så læg gerne linket i en kommentar til dette indlæg.


_________________________


I buy my vintage patterns at the internet - mostly at etsy.com and Out of the Ashes Collectibles. I look after 50ties dresses and try to find sizes, which aren't too far from my own size. The old american sizes don't match the new ones. Instead I look at burst, waist and hips measures and compare to my own measures. It takes a lot of time to change the pattern, to make it fit - but it's worth the work. 13 kommentarer:

 1. Dejligt indlæg Anna ;) og tak for sidst. Hyggeligt at møde så mange kreative på et sted !!
  Jeg må snart kaste mig ud i et af de skønne projekter med at sy en kjole... har lurret en del på etsy, men efter børnestørrelser ;) mon ikke jeg får kastet mig ud i et projekt engang...

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak for sidst, det var super hyggeligt. Og ja, kast du dig bare ud i en kjole - det er en fed proces!

   Kh
   Anna

   Slet
 2. Det er så fedt, du kaster dig ud i alle de smukke vintagemønstre! Måske jeg skulle prøve engang - hvis man nu skulle til en rockabillyfest eller noget :-) Håber du har det godt. Knus Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, eller bare på arbejde:-) Det er der, jeg benytter mine 50er kjoler mest. Håber også du har det godt.

   Kh
   Anna

   Slet
 3. Rigtig fint og informativt indlæg Anna - men det er vist ikke alle, der ser lige så fantastiske ud i vintagekjoler som du gør ;-) /Christine*

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var sødt sagt, Christine:-) Jeg kan nu ikke forestille mig nogle, hvor 50er kjolerne ikke passer? De giver jo former på den gode måde - strammer ind og løfter op de rigtige steder;-)

   Kh
   Anna

   Slet
 4. Uh jeg har mange skønne vintage mønstre liggende. Jeg har haft rigtig god erfaring med at købe dem på Ebay.com - her er priserne meget lavere end f.eks Vintage Fashion Library. Miss Helene er ok i pris, men som du siger, så kan nogle modeller være sjældne/meget populære og derfro dyre. Etsy er også et godt sted at handle mønstre, men udvalget er større på Ebay.
  DESVÆRRE er portoen på breve fra USA til udlandet steget VOLDSOMT pr. 1/1 2013 - øv øv!
  kh v

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for det hint, Viola! Jeg vil prøve at se på ebay, næste gang jeg er på jagt efter vintage mønstre (lige pt har jeg vist rigelig med projekter).

   KH
   Anna

   Slet
 5. Det virker så svært at skulle kaste sig ud i at sy en kjole til sig selv - jeg har indtil videre kun syet tøj til børn...

  Mon ikke du kunne lokkes til at overveje at udbyde nogle sy-vintage-kjoler kurser? Jeg tror, at du ville have stor succes med det!

  Go' dag til dig
  :-) Ann-Katrine

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det bliver vist først efter barslen - hvis det nogensinde skulle blive til virkelighed:-) Problemet er, at en sådan kjole tager mange timer. Så det ville ikke kunne klares på en eftermiddag.

   Kh
   Anna

   Slet
 6. det er ikke bare at købe mønster og så sy... puh Jeg har lige færdiggjort en fin 50ér aktig kjole til en veninde, i stærk pink med hvide prikker og et fint tyl petit skirt til, puh et arbejde at sidde med 15meter tyl i baner af 20cm.. aldrig om jeg gør det igen, men er heller ikke super skarp på tøj synings området...
  jeg søgte også efter mange fine 50ér rockabilly mønstre, på etsy og andre steder... dog uden så meget helt,for der findes ikke meget i en str. 42, for den tids str. passer ikke helt med nutidens str.. lærte jeg på den hårde måde, efter at ha købt et dyrt mønstre, så jeg måtte lave egen udgave af mønstre, ud fra hendes ønsker.. men den er blevet så fin.. hun er rigtig glad og så drøn lækker ud til 50ér fest... og jeg er blevet en del klogere hvad kjoler angår..

  SvarSlet
 7. Så fandt jeg endelig det 50'er mønster, til min datters første skoledag-kjole, som jeg har ledt efter i 'lang' tid :D -Takket være din hjælp ;) Tusind tak! :D

  SvarSlet
 8. Jeg ved ikke om du/I kan bruge dette link: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.285976664887420&type=1 Jeg sælger nemlig nogle af de eftertragtede gamle sy mønstre, hvis der er nogen der skulle have interesse for det?

  SvarSlet