torsdag den 28. juni 2012

Vejledning til ribkanter


Som lovet kommer her en vejledning til, hvordan jeg syr ribkanter. Jeg har to forskellige metoder, som jeg gerne vil vise her. Indledningsvis skal det siges, at det ikke er noget, jeg selv har fundet ud af - det er derimod superdygtige Christine, som til et blogtræf var så sød at lære mig metoderne. Hun er en sand mester i syningen - også når det kommer til jersey, som ikke er så nemt at sy i. Se f.eks. bare denne kreation, som er ultra professionelt syet, synes jeg:-) Hun har også lavet en rigtig god vejledning til syning af heldragte - den kan du se her

Det er ikke svært at lave ribkanter, men det kan være svært at få det til at se professionelt ud. Allerbedst ville det selvfølgelig være at have en coverlocker (og ikke overlocker), som kan lave den professionelle kantning, som du kan se i dit tøj. Her laves det hele i én arbejdsgang, da den klipper, bukker og syr kanten samtidig. Men med en symaskine og en overlocker kommer man nu også langt, og man kan også sagtens undvære overlockeren og enten vælge at zigzagge kanten med symaskine eller bare klippe kanten. Rib trevler nemlig ikke - så det er en mulighed.


Metode 1

Her skal du bruge en symaskine og en overlocker. Du kan dog også vælge at zigzagge kanten med symaskinen, hvis du ikke har en overlocker. Det ser ikke helt så professionelt ud, men det kan lade sig gøre.

Klip ribkanten 4 cm bred. Hvad længden angår, så har jeg ikke kunnet læse mig frem til tommelfingerregler for dette - men det virker bedst, hvis ribkanten er lidt kortere end den kant, den skal sys på. Hvis den er for lang, kommer den til at bule - hvis den er for kort, trækker den for meget i stoffet. Jeg klipper ribkanten ca. 2 cm kortere end den kant, den skal sys på. Jo mere omhyggelig, du er med udmålingen og klipningen, jo pænere bliver det endelige resultat. 

Fold ribkanten og find midten - marker med en nål. Find også midten på dit stofstykke, og nål ribkanten fast som vist på billedet. Nål den også fast i siderne - ribkanten skal gå ca. 1 cm ud over stoffets kant.  

Nål nu ribkanten fast hele vejen. Stræk ribkanten, mens du nåler den fast, men vær obs på, at du ikke også kommer til at strække jerseykanten, som den skal sys på. 

Sy nu ribkanten på. Her syr jeg den på med 0,5 cm sømrum, men du kan også vælge 1 cm sømrum - så bliver ribkanten smallere. Jeg syr med stinglængde 3 og med moderat tryk på trykfoden (det er ikke alle symaskiner, hvor man kan indstille dette). Jeg bruger normale lige-ud-sting. Her syr jeg med lilla tråd, men sy gerne med tråd i samme farve som ribkanten - så bliver det mest usynligt.
Stræk forsigtigt ribben, imens du syr. Men pas på, at du ikke kommer til at trække i stoffet ligeledes. Hvis du gør det, vil din kant komme til at bue.  

Overlock derefter ribkanten. Brug gerne samme farve som ribkanten (her bruger jeg en anden farve). Hvis du ikke har en overlocker, kan du vælge at zigzagge kanten. 

Sy nu en stikning langs retsiden et par millimeter under ribkanten. Sørg for, at den overlockede kant vender nedad, mens du syr.

Og så ser det sådan ud på retsiden - 

- og sådan ud på vrangsiden.

Skal du sy et ærmegab eller en lukket hals, måler du kanten hele vejen rundt. Her vises, hvordan du syr ribkant i et ærmegab (men en halsudskæring er samme fremgangsmåde). Træk et par cm fra, og du har længden. Bredden skal igen være 4 cm.

Sy din ribkant sammen i enderne. 

Fold din ribkant dobbelt og find midten med nåle, som vist på billedet.

Nu skal ribkanten nåles fast. Sæt først midternålene i. Stræk derefter forsigtigt ribkanten, mens du nåler den fast til jerseyen. Pas på, at du ikke også kommer til at strække i jerseyen. 

Sy nu ribkanten fast på samme måde som vist før. Overlock eller zigzag kanten og afslut med en stikning hele vejen rundt.


Metode 2

Den næste metode, jeg vil vise, kræver præcis syning for at blive pænt. Som du kan se på billedet herunder, har jeg ikke syet helt lige - og det kan ses. Men øvelse gør som sagt mester:-) Og denne metode kan blive rigtig fin. Her zigzagger eller overlocker du ikke kanten, men klipper den med en saks. Rib trevler ikke, så det er ikke noget problem, at kanten ikke afsluttes. Klip ribkanten ca 5-6 cm bred. Hvad længden angår, så har jeg ikke kunnet læse mig frem til tommelfingerregler for dette - men det virker bedst, hvis ribkanten er lidt kortere end den kant, den skal sys på. Hvis den er for lang, kommer den til at bule - hvis den er for kort, trækker den for meget i stoffet. Jeg klipper ribkanten ca. 2 cm kortere end den kant, den skal sys på. Jo mere omhyggelig, du er med udmålingen og klipningen, jo pænere bliver det endelige resultat.
Find midten på ribkanten samt midten på jerseyen. Nål nu ribkanten på i midten og i siderne. Ribben skal ikke foldes. I siderne skal ribben gå ca 1 cm længere ud end stoffet. Stræk ribben, mens du nåler den fat hele vejen hen. Pas på, at du ikke kommer til at strække i jerseyen, mens du nåler. 

Sy nu ribkanten fast. Jeg syr med 1 cm sømrum, stinglængde 3 og med moderat tryk på trykfoden (det er som sagt ikke alle maskiner, der kan indstilles her). Stræk forsigtigt ribben, mens du syr. Pas på, at du ikke kommer til at strække i stoffet, men kun i ribben. 

Bøj nu ribkanten om på vrangsiden og nål den fast. Vær opmærksom på, at du får kanten godt ind under ribben. Så ser den således ud på bagsiden - 

- og således på forsiden. 

Sy nu en stikning et par millimeter inde på ribkanten. Jeg bruger stinglængde 3. Jo mere præcist du syr, jo pænere bliver resultatet. 

Så ser den sådan ud på bagsiden. 

Klip nu ovenskydende rib af. Her er det bedst at bruge en spids og meget skarp saks, så kanten bliver pæn. Og så er din kant færdig. 


Skal du sy en halsudkæring eller ærmegab, så sy dit ribstykke sammen i enderne, så det danner et rør. Ribkantens længde skal være ca. 2 cm kortere end den kant, det skal sys på.

Find midten og nål ribkanten fast på kanten. Stræk forsigtigt ribben, mens du nåler fast - pas på, at du ikke kommer til at strække stoffet ligeledes. 

Sy nu ribkanten fast med 1 cm sømrum. Jeg bruger stinglængde 3. Stræk forsigtigt i ribben mens du syr, men pas på, at du ikke også kommer til at strække i stoffet. 

Fold nu ribkanten ind på vrangen og nål den fast, som vist på billedet. Sørg for, at kanten holdes fast og ikke glider ned. Sy en stikning hele vejen rundt i ribben, som vist på billedet højere oppe. Klip derefter ovenskydende ribkant væk. 

For det meste benytter jeg den første metode, for det er den, jeg kan få til at se mest prof ud - men den anden virker også rigtig godt. 

God fornøjelse med ribkanterne! :-)

25 kommentarer:

 1. Lækker vejledning, det tror jeg kommer mig til gavn, når jeg i min ferie, forhåbentlig, får tid til at sy noget lækkert til Fidusen, tak :)

  SvarSlet
 2. Tak for DIY - håber den er med til at få mig i gang med jersey og ribkanter - trods mangel på både over- samt coverlocker ;0)

  SvarSlet
 3. Tak Anna. Både for diy på ribkanter og links til svenske Liando ( hedder det ikke sådan?). Har lige fået en sending lækre Jersey stoffer ind ad døren bla også de flotte lilla kløvere. Uha glæder mig til at få produceret lidt. Kan du anbefale et godt mønster str 98/104.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og forresten kan jeg se dine billeder i fuld størrelse fra min iPhone. Har din ven tryllet?

   Slet
  2. Hej Lise

   Dejligt, du kan bruge både link og diy, samt at billederne nu opfører sig ordentligt på Iphonen:-) Jeg vidste slet ikke, at det var gået i orden, men ja, min computerven må have tryllet lidt.
   Gode mønstre til jersey finder jeg altid i ottobre-bladene. Det er bare at gå ind på deres hjemmeside og kigge bladene igennem - der kan du se en oversigt over hver enkelt blads mønstre. Og så kan du låne bladet på biblioteket.

   Kh
   Anna

   Slet
 4. Det ser så enkelt ut når du viser... Kanskje jeg skulle prøve meg på jersey en dag? :)

  SvarSlet
 5. Ej du er en skat endnu en gang...:) Har været på kursus i min overlocker - da jeg ikke får den brugt, men lige dette nåede vi ikke omkring...
  Tak fordi du er så flink til at dele...:)

  SvarSlet
 6. Tak for dem!! De er så gode
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 7. Dejlige nemme DIY´s at arbejde efter! :-)
  Jeg bruger altid den første metode du har beskrevet - dog uden at sy kanten fast først. Jeg overlocker bare med det samme og laver så stikningen til sidst.
  Giver det et pænere resultat at sy kanten fast på symaskine først siden du gør det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes det er rarest at have syet det fast med symaskinen først - da overlocker-sømmen jo er svær at lave om. Så det er mest for sikkerhedens skyld:-)

   Slet
 8. Hej Anna,
  Den her DIY overbeviser mig bare om, at jeg bare må eje en overlocker ... og må se at få fingrene i noget lækker jersey.
  Emilie

  SvarSlet
 9. Takk for DIY og at du viser en versjon for oss som ikke har overlock også. :)
  God sommer!

  SvarSlet
 10. Hej Anna
  Tak for dine gode DIY. Jeg er i den spæde opstart med jerseystof, og jeg synes dine DIY give mig endnu mere motivation til at få en lille produktion i gang. De er godt beskrevet og billedmaterialet er virkelig godt. Jeg har linket til din side et par gange fra min (nye) blog. Jeg håber du kigger forbi.
  Ha en god dag.
  Hilsen Line

  SvarSlet
 11. Kan man godt sy ribkant med metode 1? Det er en super lækker, og nemt diy du har lavet her, tak!

  SvarSlet
 12. Superdejligt med en god og udførlig vejledning, med den her i hånden har jeg lige syet min første jerseykjole, og fordi det blev så nemt er det bestemt ikke den sidste.
  1000 tak!

  http://naermestlokkelig.blogspot.dk/

  SvarSlet
 13. Hej Anna. Tusinde tak for guiden. Det kommer til at blive en stor hjælp. Jeg har et spørgsmål angående ribkanten du har brugt til metode 2, hvor har du købt den henne? For når jeg søger på nettet, kommer der bare helt normal jersey stof op, altså uden "rillerne."

  Tak for hjælpen.
  VH Emma :-)

  SvarSlet
 14. Hold nu op nogle skønne guider du har. Tusinde tak. Det er lige hvad jeg står og mangler (og en masse andet) men jeg lærer godt.
  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
 15. Fin vejledning - tusind tak!

  SvarSlet
 16. Lige hvad jeg skulle bruge, 1000 tak :-)

  SvarSlet
 17. Oj! Dette var en flott diy! Takk! :)

  SvarSlet
 18. Det ser super godt ud! det er dejligt med dine diy når man er nybegynder :-D
  Er det en speciel trykfod du bruger ?

  SvarSlet
 19. Det ser super godt ud! det er dejligt med dine diy når man er nybegynder :-D
  Er det en speciel trykfod du bruger ?

  SvarSlet
 20. Hej Anne. det er bare en super fin gennemgang af rib.
  Jeg er ved at lave en DIY guide til noget børnetøj og vil meget gerne have lov at henvise til din flotte side. Jeg tænker at der ikke er nogen grund til at jeg laver en guide på noget som allerrede findes.
  med venlig hilsen signe
  signes-side.dk

  SvarSlet
 21. Kan man ikke helt undlade at zigzag/overlock - den kan er jo gemt bag sidste stikning? Og rib og jersey trevler jo ikke op.

  SvarSlet