torsdag den 3. maj 2012

SmocksyningI dag har jeg lånt en ældre symaskine med hjem fra skolen. Min symaskine er nemlig for moderne til at sy smocksyning, da undertråden ligger vandret i maskinen - og det går altså ikke, hvis man skal få elastikken til at virke efter hensigten. Smocksyning er, når man syr med elastiktråd som undertråd og dermed får stoffet til at rynke sig sammen.  Dette skal blive til en buksedragt til Lara - jeg håber på at kunne vise det endelige resultat i morgen.

19 kommentarer:

 1. ... og her har 'man' lige købt en rulle elastiktråd, for netop at forsøge sig udi smocksyning for allerførste gang - men dér tog du da så lige modet fra mig igen, da jeg nemlig er den heldige(??) ejer af en fin Pfaff Expression 4.0 med vandret undertråd....
  Nåhmen så lægger jeg da pænt elastiktråden væk og finder på noget andet at sy.
  Øv.
  Held og lykke med DIN smock kreation! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske din maskine er anderledes end min? Du skal kunne holde undertråden stram, inden du begynder at sy - den skal kunne sidde i spænd. Det kan den ikke med min vandrette undertråd - men måske din maskine kan?

   Kh
   Anna

   Slet
 2. Min symaskine har også vandret undertråd pg den kan sagtens "smocke"!

  SvarSlet
 3. Øv jeg har også lige købt en pfaff expression mon ikke man kan indstille trådspændingen og det så på den måde kan lykkes... Det håber jeg ellers er der jo en grund til at beholde den gamle for denkan :-)

  SvarSlet
 4. Hrm det var da egentlig skørt, at man ikke kan sy smock på den nye. Hjælper det ikke hvis man "strammer" elastiktråden, når man spoler den op på spolen? Det synes jeg, at jeg har prøvet før.. Nå, men ny symaskine eller ej - smock er SÅ fint til buksedragter, og dem jeg har syet til Liva har i hvert fald været et hit. Glæder mig til at se resultatet. Knus Maria

  SvarSlet
 5. Det ser så godt ud med smock. Glæder mig til at se resultatet.
  Kh viola

  SvarSlet
 6. Kan man evt blive adopteret...? bare for at kunne nyde godt af alle de skøn-herlige ting du får syet!! ...nå ja; og dit dejlige selskab også ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Når det nu er dig, så jo, så kan man godt blive adopteret! ;-)

   Slet
 7. Vad spännande! Jag har länge tänkt att försöka mig på att sy sock man jag vågar inte riktigt. Verkar klurigt...

  SvarSlet
 8. Gleder meg til å se det ferdige resultatet. I Norge kaller vi det vaffelsøm.
  Klem, Drude

  SvarSlet
 9. Min pfaff har også vandrer undertråd og kan sagtens smocke... ;)

  Jeg har også gang i det for tiden, men maskinen skal lige hjem fra service først! ;)

  Glæde mig til, at se det smukke resultat! ;)

  SvarSlet
 10. Det kan altså sagtens lade sig gøre at sy smock på en maskine med vandret spole.
  Sidste sommer lavede jeg en video, hvor jeg viser hvordan man laver smock på en Husqvarna, men jeg har ofte også lavet det på min Pfaff Expression 4.0. Det er ikke spor svært, der er bare lige nogle forholdsregler man skal tage, med at bruge en meget elastisk og blød elastik, stramme elastikken, mens den spoles, være opmærksom på, at elastikken er i trådspændingen, når man syr og så sy med den rigtige stinglængde.
  Hvis nogen skulle have lyst til at se hvordan jeg gør, kan I kigge forbi her http://www.youtube.com/watch?v=jaI4Jqno6RE&list=UUg7pJB7kEBHJpzLTjxDw13Q&index=24&feature=plcp

  Hilsen og god sylyst
  Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK Lone - har lige tjekket den ud (og prøvet på min vidunderlige Fru Viola Pfaff - og DET VIRKER! :D))) )

   Slet
  2. Dejligt at høre at det virker.
   Hilsen
   Lone

   Slet
 11. Tak for jeres mange kommentarer. Dejligt, at I dele ud af jeres erfaringer med smocksyning og dejligt at høre, at mange af jer kan få det til at virke med vandret spole. Min maskine har det problem, at når jeg sætter spolen i, løsnes elastiktråden, så den ikke er stram nok. I en ældre maskine med lodret spole kan jeg fatsholde spolen, så elastikken ikke bliver løs. Men der er jo helt sikkert forskel på de vandrette spolehuse også.

  Igen - tusind tak fordi I deler!

  Kh
  Anna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør min også lige med det første stykke elastik, men det har ingen betydning når først man kommer igang med at sy :)

   Slet
 12. Ai, det glæder jeg mig til at se. 80er smock møder 70er stof :D Jeg ved ikke helt, om jeg kan lide sådan noget smock - måske når det nu er dig, der står bag. Det har altid mindet mig lidt om de der skrækkelige 'krøllede' laksefarvede badedragter i et eller andet rynket elastikagtigt materiale, som vi gik i tilbage i 80er-90erne. Men glæder mig til at se smocken :) Det er sikkert fantastisk, og så kan jeg lige smide mine associationer i skammekrogen.

  Og forresten, hvis du ringer i morgen (fredag), kan du så ikke lige forberede dig på at fortælle mig, hvilket ekstraudstyr, jeg skal bestille til mine maskiner bare sådan for at kunne sy det, vi nu engang syr, optimalt. Jeg er så sy-teknisk ubegavet, at jeg ikke forstår, hvad de forskellige trykfødder kan + alt det andet, så har brug for lidt Anna-assistance :D

  Kh og sov godt (Freja sover!!!)

  SvarSlet
  Svar
  1. uhhh sådan en badedragt tror jeg jeg så i Gina Tricot den anden dag.......gyselig ;)

   Slet
 13. Det er så fint med slik elastisk syning. Gleder meg til å se ditt sluttresultat :)

  SvarSlet