onsdag den 2. maj 2012

Nederdel i blød tyl - DIY
Min niece Nanna skal til afdansningsbal på danseskolen - og i den forbindelse skal hun (og hendes mor) skaffe ikke mindre end 4 forskellige danse-outfits. Et af dem inkluderer en sort tyl-nederdel - og da moderen ikke kunne finde en sådan i butikkerne, spurgte hun mig, om jeg ikke ville sy et.

Det ville jeg skam - og det blev til ovenstående skørt i to lag blød tyl. Undervejs tog jeg billeder til en diy, for skørtet er ikke super kompliceret at sy, når man har regnet ud, hvordan man gør. En overlocker, der kan lave rullesøm, er i denne forbindelse guld værd. Men mindre kan også gøre det, og jeg tænker, at en smal zigzag kunne være et godt alternativ. 

Tylnederdelen her er i en str. 8 år - du kan selv forstørre eller formindske mønstret ved at ændre i underskørtet af satin, linningens størrelse samt elastikkens længde. 


Til en nederdel skal du bruge:

2 meter blød tyl
0,5 m satin eller andet foerstof
Ca. 50 cm elastik med en bredde på 2,5 - 3 cm


Klip først tyllen. Du skal bruge 12 baner, som alle er 15 cm brede. Længden skal svare til tyllens bredde (140-150 cm).

Sy eller overlock to baner sammen i begge sider, så de sidder sammen som et rør. Sy eller overlock derefter 4 baner sammen, så de sidder sammen som et rør.

Nu skal de fire baner sys på de to baner. Det betyder, at der er dobbelt så meget stof i det ene "rør", som skal sys på det andet. Der skal derfor være rynker i det stykke med 4 baner. Jeg rynkede undervejs og sørgede for at være opmærksom på, at stoffet blev nogenlunde ligeligt fordelt. Du kan også sætte det hele sammen med nåle først, så du er sikker på, at rynkerne bliver ens.

Overlock nu kanten på det stykke, som er 4 baner lang. Har du ikke en overlocker, kan du zigzagge kanten eller lade den stå rå (tyl løber jo ikke). Nu er den ene tylnederdel færdig. Lav en til på samme måde af de resterende 6 baner tyl.

Nu skal satinnederdelen, som skal være inderst, laves. Jeg har lavet den af to stykker satin, som jeg klippede i størrelsen 50 x 24 cm. Derefter klippede jeg kanterne skrå, så den øverste kant er 37 cm. Overlock eller sy de to sidesømme sammen. 

Nu skal de to tylnederdele sættes på satinnederdelen. Der er en del mere tylstof end der er satin, så der skal rynkes igen. Brug nåle til at fastgøre tylnederdelene på satinnederdelen.

Sy nu tylnederdelene fast med et sømrum på 0,5 cm. 

Klip linningen af to stykker satin. Linningen skal have samme længde som den øverste kant på satinnederdelen (37 cm) og dobbelt så høj som elastikken (husk sømrum) - her er den klippet 9 cm høj. Sy den sammen i begge sider og stryg sømrummene fra hinanden. 

Læg linningen dobbelt med syningerne indad. Nål den fast på nederdelens øverste kant og sy den fat med 1 cm sømrum. Husk en åbning til elastikken. Elastikken klippes og sættes ind (brug en sikkerhedsnål). Elastikken skal være kortere end linningen - ca 5-10 cm kortere.

Sy elastikken sammen, efter du har fået den gennem linningen. Sy derefter linningen helt sammen og overlock eller zigzag kanten. 

Og så er din tylnederdel klar til dans!Håber diyen giver mening - og god fornøjelse med syningen! :-)


22 kommentarer:

 1. Hvor er den bare fin. Super lækkert med en DIY så kan selv jeg være med :O)

  Har selv en overlocker men er ikke blevet helt tryg ved den endnu, det er en bernina 700d, den vil godt kunne sy kanten nederst på nederdelen ik?

  Og så lige en ros til alle de fantastiske ting du syer.

  mvh Malou

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malou

   Tak for de pæne ord om mine krationer! :-) Din bernina 700d burde kunne lave rullesøm. Jeg har en 800, men kan se, at maskinens brugsansvisning også er til en 700d. Så det burde altså kunne lade sig gøre.

   Kh
   Anna

   Slet
 2. Ih hvor er den fin - enhver piges drøm at danse rundt i sådan én :o)

  SvarSlet
 3. hihi jeg har sådan een i voksen str;P

  Tak for den fine DIY, vil helt bestemt springe i ud at lave sådan en på et tidspunkt hvis jeg får en prinsesse næste gang:)

  Vh Mia

  SvarSlet
 4. Tak for din fine DIY- men læser den desværre i bilen på vej hjem fra ferie, så kreahjernen og antal baner stod af sammen! ;)

  Men helt sikkert sådan en, der snart skal laves til Egernbarnet! ;)

  SvarSlet
 5. Tak for den...rigtig god Diy:)

  Knus og kram herfra

  SvarSlet
 6. Fedt. Tak for en god DIY - den må prøves af. Kh Maria

  SvarSlet
 7. Hvor er den bare flot!
  Alle piger elsker vist tyl....lidt prinsessse agtigt og skønt.
  Kh viola

  SvarSlet
 8. SÅ fin. Må man lave den i både børne OG voksenstr????

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bestemmer man jo selv:-) Du kan bare forstørre mønstret.

   Kh
   Anna

   Slet
  2. Hej Anna :)

   Ih, er så begejstret for din blog, men er lige nødt til at spørge - hvad er det for en symaskine du har? Og har du en symaskine, der også har overlocker - eller har du overlockeren som en separat maskine? Jeg skal til at købe mig en ny maskine, og kunne derfor godt bruge en god anbefaling fra en "ekspert". Meget af det jeg vil sy, er i stil med det du laver, så jeg tænker, at du må tælle som "ekspert" :)

   Venlig hilsen, Grit

   Slet
  3. Hej Grit

   Tak for dine søde ord om min blog:-)
   Jeg har to maskiner: En symaskine, som er en Brother nx 400 samt en overlocker, som er en Bernina 800 dl. Symaskinen er købt for omkring 6 år siden til ca. 7000 kr og overlockeren for 3 år siden til ca. 3500 kr. Så det er hverken helt billige eller helt dyre maskiner, jeg har. Jeg har ikke erfaring med en symaskine, som også kan overlocke - men folk omkring mig siger, at en sådan maskine aldrig kan overlocke helt så fint som en rigtig overlocker. Jeg er selv enormt glad for begge mine maskiner. Især overlockeren syr helt perfekt. Symaskinen er elektronisk og syr også rigtig pænt og er nem at bruge. Dog savner jeg engang imellem lidt mere motorkraft. Men bestemt en maskine, jeg gerne vil anbefale. Andre gode symaskinemærker er Pfaff (så går man vist ikke helt galt i byen) og Bernina.
   Hvis budgettet ikke er så højt, vil jeg anbefale dig at købe en brugt symaskine af et godt mræke frem for en ny billig. Jeg vil på det kraftigste fraråde dig at købe en "no-name-maskine" - min første symaskine var en billig en fra Brugsen, og der var hele tiden bøvl med den.

   God fornøjelse med jagten! :-)

   Kh
   Anna

   Slet
 9. Lige et skørt for datteren der elsker noget der kan svinge. Hendes højeste ønske er et petitskørt ved du om man kan bruge blød tyl i stedet for nylon chiffon?
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne

   Til dette skørt har jeg brugt det, som man kalder blød tyl - eller "soft tyl", som Stof og Stil kalder det (der er det købt). Nylon chiffon kender jeg umiddelbart ikke - er det ikke mere stift? Dette materiale er blødt.

   Kh
   Anna

   Slet
 10. Søgte på nederdel af tyl til voksen, og endte her.
  Det er helt super!
  Min veninde (40 år), som er vinterbader, skal døbes til januar (*brrrrr*).. og skal bla. være iført sådan et..
  Tak for denne vejledning.. Hvis jeg ikke havde set den, var det blot blevet klippet i ét eneste stykke og rynket..
  Super!

  SvarSlet
 11. Super side du had her :-)
  Jegvil lige spørge dig om hvor meget stof du vil bruge til en voksen str M? Og hvor store (bredde og længde) skal stykkerne være?

  Kh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det!
   Jeg har aldrig syet den i voksen udgave, så du må prøve dig frem. Eller se, om du kan finde en vejledning på youtube.com - det kan du højst sandsynligt.

   Kh
   Anna

   Slet
 12. Hej
  Måske er det bare mig der slet ikke kan se det for mig, hvordan man skal sy delene af tyl sammen. Kan du forklare det på en anderledes måde?

  SvarSlet
  Svar
  1. Pyt! Tror jeg har hittet ud af det nu.

   Slet
 13. Den er så fin men er heller ik helt med i de baner jo sy to sammen som et rør og så 4 sammen ? 🙊
  Har du mål til 2 år

  SvarSlet
 14. Hej,
  Søger lidt hjælp til både denne og det petitskørt du har lavet så flot. Baner? Og rør? Kan du beskrive disse på en anden måde, kan slet ikke få det til at passe....

  SvarSlet