onsdag den 21. marts 2012

Min første sybogDenne fine sybog har jeg fundet i et antikvariat. Den er fra 1971 og beregnet til håndarbejde i folkeskolen - iflg. teksten kan modellerne "bruges i folkeskolen allerede fra 4. klasse, altså så snart børnenes ønsker om at sy tøj til eget brug begynder at melde sig". Hmm... det var vist dengang.

Som du kan se på billederne, er bogen spækket med inspiration til fede retrodesigns, og jeg glæder mig til at kaste mig ud i det. Udgangspunktet i bogen er et grundmønstre og derefter mønsterkonstruktion ud fra disse grundmønstre - men hvis elever i 4. klasse kan finde ud af det, kan jeg vel også?! ;-) 

Jeg er vild med spencerkjolerne og kjolebukserne på nederste billede. Hvilken model mon du synes er finest?

16 kommentarer:

 1. Sikke et fund! Jeg glæder mig til at se, hvad der kommer ud af det. jeg synes at forklædet og Spencer kjolen er ret søde.
  Kh viola

  SvarSlet
 2. Glæder mig til at se, hvad du får tryllet frem med den i hånden:) I loooove kjolen med hætte!

  SvarSlet
 3. Hej sikke dog en fin bog, er faktisk lidt vild med nederdelen, men den der forklæde kjole er også fin til de mindste. lidt sjovt for jeg tror jeg havde sådannet en selv da jeg var barn, der ligger iherfald sådannet en imellem mit gamle dukketøj. Ha en dejlig dag.

  SvarSlet
 4. Super fin bog - har med det samme fundet den på antikvariat.net og bestilt den - glæder mig til at blive inspireret!

  SvarSlet
 5. Hvor er den bare super fin. Jeg er helt vild med kjolebukserne på det nederste billede. De er så fine..

  SvarSlet
 6. Spenceren er da så yndig. DEr er nu ikke noget bedre end gamle retro mønstre, et godt køb.

  SvarSlet
 7. Wow, for en herlig bok - supert funn! Min favoritt er helt klart spencerkjolen/skjørtet med sele. Det kunne jeg godt sydd til meg selv :)

  SvarSlet
 8. Hold da op. Den er da lidt af et fund vil jeg nok vove at påstå. Wow nogle fede designs. Tillykke med fundet er der idst bare at sige.
  Knus Maria

  SvarSlet
 9. Jeg har også nogle mønstre fra dengang de havde god stil men jeg har sgu ikke rigtig turde at begive mig ud i det! Bl.a. een af de fede 50'er kjoler og en 60'er frakke.. Måske det kommer :)

  SvarSlet
 10. Super dejlig bog, jeg er ikke spor misundelig ;D

  SvarSlet
 11. Jeg var håndarbejdslærer i folkeskolen i 70erne.

  Eleverne startede i 2.klasse med faget håndarbejde.Mit første hold var på 31 elever,både drenge og piger..jo,jo
  Alle skulle lærer at strikke i 2.kl.,både ret og vrang.Jeg husker tydeligt at kun een !! af pigerne ikke kunne strikke i forvejen.Materialepengene var små, og der blev strikket små dukkesenge (stor tændstikæske blev betrukket med strik)små dyner og puder.Pigerne elskede det.Drengene strikkede bamser eller syede fantasifulde skumfyldte tøjdyr på håndsymaskiner,faktisk lig dem,der nu ses rundt omkring på bloggene :-)

  Jeg havde sved på panden efter sådan nogle timer,skønt tiden jo var en anden.De 31 elever sad stille og roligt på deres plads og hyggede sig med deres arbejde.

  Dina Kasch var tidens guru.Bøgerne blev flittigt brugt,men om det var fra 4.kl. husker jeg ikke.
  Hver elev valgte en model,som så var årets grundopgave.Vi gik i samlet flok ned til den lokale stofbutik, hvor der blev valgt stof til hver enkelt indenfor en prisramme.Jeg tænker med stor glæde tilbage på disse besøg,som udløste stor begejstring. Eleverne kunne sagtens magte mønstertegning og ALT blev riet, før der blev syet på maskine.Så der blev ikke pillet så meget op :-)Det var noget nær en revolution, da vi fik elektriske symaskiner,og "sykørekortet" blev taget med stor stolthed.
  Inden vi gik på sommerferie blev alle kreative produkter fra metalsløjd,træsløjd og håndarbejde udstillet i skolens gymnastiksal,og alle kunne komme og se.Det gjorde far og mor,bedsteforældre og mange andre.Jeg har tit tænkt på at man ikke skal undervurdere børns glæde ved at vise kreative produkter frem.Der er jo ikke et facit men alt er bare fint.
  I 5. kl. foreskrev Den blå Betænkning at der skulle laves lettere broderi.Jeg syede altid gymnastikposer i ternet stof med korsstingsbroderi efter fri motivfantasi plus navn og klasse.
  Jeg husker at hækling først kom ind i 7.kl, hvor der blev hæklet mange fine små modeller,som også nu popper op på blogsiderne.Mange ting går jo i ring.

  Dina Kasch fik mine tanker tilbage til en svunden tid,skønt jeg jo synes at 70erne var i går :-)
  Dejlig blog du har, siger en forlængst pens.folkeskolelærer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære pensioneret folkeskolelærer

   TUSIND TAK fordi du vil dele dine minder fra 70'ernes håndarbejdsundervisning med os! Du har oplyst mig meget, og jeg synes det var spændende at læse dine erindringer. Og ja, tiden - og nok også børnene - var en anden. Tænk, at man kunne strikke i 2. klasse! Det ser vi ikke meget af i dag. Og tænk, at eleverne kunne sidde stille - det er heller ikke normalt i dag. Jeg er selv håndarbejdslærer, men underviser dog ikke i faget. Mønsterkonstruktion kan slet ikke gå i dagens undervisning - det er meget mere simpelt, det man laver (det er i hvert fald min oplevelse - men måske nogle håndarbejdslærere stadig kaster sig ud i sådan noget?). For mange børn er faget håndarbejde også en hel ny verden, der åbner sig - deres forældre kan hverken strikke eller sy.

   Kh
   Anna

   Slet
 12. Hvilken model??? Det er da ikke til at vælge... sikke dog en fremragende bog... og jo da... lige til 4. klasse ;-) Glæder mig til at se hvad du får ud af den... den er super lækker..
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 13. For en hærlig bok :-) Jeg kjente igjen mange av bildene og måten modellene var fremstilt på. Kan det bety at jeg begynner å bli gammel jeg også mon tro???

  SvarSlet
 14. Fantastisk bog, hvor er du heldig.
  Jeg synes kappen er rigtig fin, lidt rødhætte-agtig.

  SvarSlet
 15. jeg synes det er en super flot sy-bog du der har og alle modellerne kan jo bruges hele tiden :)

  SvarSlet