torsdag den 22. marts 2012

Den pensionerede håndarbejdslærers erindringer


Da jeg viste min 70er sybog frem i går, var der en kommentar, som jeg synes fortjener sit eget indlæg. Det var fra en anonym læser, som skrev om sine erindringer fra 70ernes håndarbejdsundervisning. Læs den her - og kom for en stund tilbage i tiden:


Jeg var håndarbejdslærer i folkeskolen i 70erne.

Eleverne startede i 2.klasse med faget håndarbejde. Mit første hold var på 31 elever,både drenge og piger..jo,jo
Alle skulle lærer at strikke i 2.kl.,både ret og vrang.Jeg husker tydeligt at kun een !! af pigerne ikke kunne strikke i forvejen.Materialepengene var små, og der blev strikket små dukkesenge (stor tændstikæske blev betrukket med strik)små dyner og puder.Pigerne elskede det.Drengene strikkede bamser eller syede fantasifulde skumfyldte tøjdyr på håndsymaskiner,faktisk lig dem,der nu ses rundt omkring på bloggene :-)

Jeg havde sved på panden efter sådan nogle timer,skønt tiden jo var en anden.De 31 elever sad stille og roligt på deres plads og hyggede sig med deres arbejde.

Dina Kasch var tidens guru.Bøgerne blev flittigt brugt,men om det var fra 4.kl. husker jeg ikke.
Hver elev valgte en model,som så var årets grundopgave.Vi gik i samlet flok ned til den lokale stofbutik, hvor der blev valgt stof til hver enkelt indenfor en prisramme.Jeg tænker med stor glæde tilbage på disse besøg,som udløste stor begejstring. Eleverne kunne sagtens magte mønstertegning og ALT blev riet, før der blev syet på maskine.Så der blev ikke pillet så meget op :-)Det var noget nær en revolution, da vi fik elektriske symaskiner,og "sykørekortet" blev taget med stor stolthed.
Inden vi gik på sommerferie blev alle kreative produkter fra metalsløjd,træsløjd og håndarbejde udstillet i skolens gymnastiksal,og alle kunne komme og se.Det gjorde far og mor,bedsteforældre og mange andre.Jeg har tit tænkt på at man ikke skal undervurdere børns glæde ved at vise kreative produkter frem.Der er jo ikke et facit men alt er bare fint.
I 5. kl. foreskrev Den blå Betænkning at der skulle laves lettere broderi.Jeg syede altid gymnastikposer i ternet stof med korsstingsbroderi efter fri motivfantasi plus navn og klasse.
Jeg husker at hækling først kom ind i 7.kl, hvor der blev hæklet mange fine små modeller,som også nu popper op på blogsiderne.Mange ting går jo i ring.

Dina Kasch fik mine tanker tilbage til en svunden tid,skønt jeg jo synes at 70erne var i går :-)
Dejlig blog du har, siger en forlængst pens.folkeskolelærer.

10 kommentarer:

 1. Årh ja, en dejlig historie. Sikke en anden tid!

  SvarSlet
 2. Dejlig historie fra den gang der var værdi i de kreative fag og de fik plads i skemaet. Wauw 31 elever i håndarbejde det kræver gode børn og lærer.
  Kh viola

  SvarSlet
 3. Sikke en fin fortællling. Og hvor ville jeg egentlig ønske, at de kreative fag blev prioriteret lidt højere i dag. Der ville være så mange børn, der kunne nyde godt af det. Og måske ville det også være sundt for både børn og forældre at skulle bruge lidt mere tid på fordybelse .. Kan se hvor meget min egen datter nyder at være kreativ. Faktisk så meget at hun ønskede sig en strikkekurv i 6 års fødselsdagsgave, og nu har lært at strikke. Hun er så stolt! Og lige præcis den stolthed, man opnår, når man selv har skabt et produkt og kan vise det frem, er jo en kreativ succesoplevelse, som jeg tror, mange børn ville nyde godt af i denne ellers meget bogligt orienterede verden.

  SvarSlet
 4. Årh for en fortælling. Det er jo lige til at live blød om hjertet af. :)

  SvarSlet
 5. Sikke et skønt indlæg! Maria sætter stort set alle de ord på, som jeg selv sidder med. Det er virkelig en skam, at håndarbejde og formning ikke prioteres i skolerne....

  SvarSlet
 6. Hvor fedt med en dejlig lærer, som vil dele minder... skriv tak til hende(?). Virkelig skønt indlæg...og tak fordi du delte, Anna!
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 7. Det er så skønt. Jeg er selv interesseret i udviklingen af håndarbejdsfaget. Og jeg har også bøger af Dina Kasch selvom 70'erne ikke lige er mit felt.
  Alle interesserede skulle læse artiklen "håndarbejde gennem 100 år - fra pertentlighed til problemløsning" Åh, hvad var det nu forfatteren hed. Minna Kragelund!
  God dag. :)

  SvarSlet
 8. Sådan et indlæg er guld værd :-) tak fordi du delte.

  SvarSlet
 9. Hvor er det skægt at læse sådan en beretning. Skønt. Tak.
  Kate

  SvarSlet