onsdag den 29. februar 2012

Lykken er...Lykken er at lave mad sammen med mor eller far (allerhelst far, da mor ikke rigtig dur til at lave mad). 

Efter at Lara blev 2 år, har hun udviklet en større og større kræsenhed, og for ikke længe siden var det eneste aftensmad, vi kunne få i hende, suppe eller spaghetti med ketchup. Vi har undgået slåskampe ved bordet, da vi ikke tror på, at det at tvinge børn til at spise giver gode spisevaner. Men efter vi har læst Jesper Juuls bog "Smil! Vi skal spise", har vi fundet en ny og - for os - genial metode til at få Lara til at spise: Lade Lara hjælpe med at lave aftensmaden. Hun er nu med i hele processen og føler et enormt ejerskab ved det - og det har også betydet, at hun nu smage vil smage på maden og dermed spise næsten alt. Tænk, at man skal læse en bog for at finde ud af sådan noget, som jo egentlig er helt logisk: Selvfølgelig vil Lara hellere smage på maden, når hun selv har været med til at skabe den!  

Og ja, madlavningen herhjemme foregår oftest i prinsesseudstyr. Maden, som Lara har i hænderne på nederste billede, er kokos- og limemarineret kylling på spyd (klar til panden). 

Bogen, som Jesper Juul har skrevet, kan ses her. Den er anbefalelsesværdig - især hvis man har kræsne børn!

22 kommentarer:

 1. Kokos- og limemarinert kylling hørtes fantastisk ut! Du vil ikke dele oppskriften? Det høres frustrerende ut å ha barn som ikke vil spise, heldigvis har vi aldri hatt det problemet med lillegutt. Men han er også veldig glad i å være med på å lage mat:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo da! Marinaden består af: 2 dl kokosmælk, 3 tsk grøn karrypasta, saft fra 2 limefrugter, 1 spsk rørsukker, hakket frisk koriander - det hele blandes sammen og kyllingestykkerne marineres i det - mindst 1 time før de steges.

   Slet
  2. Takk:) Dette må prøves:)

   Slet
 2. Kjemplurt å la barna være med å lage maten - det med eierskap til maten er viktig :)

  SvarSlet
 3. Den yndigste kok jeg længe har set, og hurra for viljefaste børn!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hurra for det! Selvom det ikke altid er nemt...

   Slet
 4. Hvor er det nogle fine billeder:)

  SvarSlet
 5. Ih, hvor godt, at noget så simpelt og endda sjovt kan virke så effektivt! Mind mig lige om det, når jeg om et par år brokker mig over, at Freja er kræsen... ;)
  Kh Line

  SvarSlet
 6. Mmmmm... det ser da lækkert ud...
  Vi har også haft en lillesøster som levede af leverpostej-madder, ristede løg og havregrød. Hun smager på ALT nu, hvor hun er blevet gammel nok til at være med i madlavningen. Hver af vores døtre har hver deres mad-dag, hvor de deltager i madlavningen og storesøster bestemmer, hvad vi skal have én dag i ugen. Det bliver oftest pizza, burgers, pasta, men fred være med det. Der kan gemmes mange grøntsager i det meste mad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det tror jeg også, vi vil indføre, når Lara bliver ældre - det lyder som en rigtig god ide.

   Slet
 7. Hej Anna!

  Fedt fedt indlæg. Og Jesper Juul er ikke så dum endda. Synes i hvert fald han ofte har en masse gode pointer :) Og ja, selvfølgelig vil hun spise det, når hun selv har været med til at lave den. Min lillesøster var ENORM kræsen som barn og det er faktisk først efter hun blev stor og selv har lavet sin mad, at hun spiser mere varieret. Og det der med ikke at 'tvinge' dem til at spise noget de ikke kan li' er jeg helt enig i... Det må da give en dårlig stemning omkring mad??

  mvh Kia

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Jesper Juul er vores guru herhjemme. Jeg synes, han er rigtig dygtig og har det helt rigtige børnesyn.

   Slet
 8. TAK fordi du lige fik mig mindet om at børn selvfølgelig skal være med til at skabe maden fra start til slut!! Og helst hver dag!

  SvarSlet
 9. Og hvor er hun dog den smukkeste lille pige!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Camilla

   Tusind tak for din søde kommentar. Ja, man skal jo bare lige huske på, for det er jo egentlig logisk nok!

   Kh
   Anna

   Slet
 10. Skønne billeder - og maden kan da ikke andet end at smage fantastisk når den bliver lavet af en glad princesse :-)
  Og det der med kræsenhed eller mangel på appetit/spiselyst især kender jeg skam - det stod på i omk. et år med Magnus!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Christine!
   Jeg håber også, at lara vokser fra det med tiden, for hendes egen og for vores skyld.

   Slet