tirsdag den 3. januar 2012

Vejledning til at lave en snyde-gylp

Som lovet tidligere kommer her en vejledning til, hvordan du laver en såkaldt snyde-gylp.

En snyde-gylp er, som ordet siger, en gylp, som kun er for syns skyld. Derfor sys den ikke med lynlås, og man kan heller ikke åbne den - men det ser sådan ud. Den er nem at sy, og sammen med en pynte-knap giver den et par børnebukser et ekstra flot finish. 
Herunder viser jeg, hvordan jeg syr en snyde-gylp. 
Jeg beklager, at billederne er lidt overbelyste - håber du kan finde hoved og hale i det alligevel.

Du skal bruge et buksemønster med linning og snydegylp. Hvis dit buksemønster ikke allerede har en snydegylp, kan du nemt tegne den selv. Den tegnes på skridtsømmen i forbuksen, som ovenstående tegning viser. Gylpen her er 12 cm lang og 3 cm bred. Længden kommer lidt an på skridtsømmens længde - der skal være plads til skridtsømmen.

Læg mønstret på stoffet, læg sømrum til og klip stoffet ud.

Sådan ser dine to forstykker ud - med gylp. Hvis der skal lommer på for- eller bagbukserne, sys de på nu - inden du syr  buksedelene sammen.

Zigzag gylpen på begge forstykker. Hvis du ikke har en overlocker, zigzagger du alle kanter. Stryg dem fra hinanden, efterhånden som du syr bukserne sammen. Hvis du har en overlocker, overlockes sømmene undervejs.

Sy en forbuks og en bagbuks sammen som et rør (vrang mod vrang). Det er sidesømmen og indersømmen, der skal sys - ikke skridtsømmen. Gør det samme med de to andre buksedele. Nu har du to bukseben.

Vend det ene bukseben med retten ud. Læg det ind i det andet bukseben, og nål skridtsømmen sammen - fra midt bag til midt for. Sy skridtsømmen fra bag til hen til gylpens start (se billedet).

Vend bukserne med retten ud. Nu ser forbukserne sådan ud - gylpen er åben.

Læg begge gylp-flapper til den ene side. Hvis det er pigebukser, lægges de til venstre side (som billeder viser). Hvis det er drengebukser, lægges de til højre side.  Sæt en nål og sy dem fast i den øverste kant 1/2 cm inde. 

Sy nu en stikning, som går hele vejen ned til gylp-flappernes afslutning. Stikningen skal bue og ende i skridtsømmen. Sy derefter endnu en stikning, som ligger lige ved siden af. Her skal du holde tungen lige i munden. Du kan også sy med tvillingnål - så er du sikker på, at stikningerne bliver ens. 

Så ser din snyde-gylp sådan ud på retsiden.

Og på vrangsiden ser det sådan ud.

Sy nu linningen sammen til et rør og stryg sømmene fra hinanden.

Nål linningen fast i buksens kant ret mod ret og sy linningen fast med 1 cm sømrum.

Buk linningen op og sy den fast igen hele vejen rundt - lad dog 4 cm stå som åbning til elastikken. 

Så ser dine bukser således ud.

Sæt nu elastik i bukserne - brug en bred elastik; det gør bukserne rarere at have på.

Sy pynteknap i linningen og læg bukserne op - og så er de færdige:-)

Rigtig god fornøjelse :-)

4 kommentarer:

 1. Tak for endnu en fin diy, rart at se hvordan andre griber tingene an.
  KH Mia

  SvarSlet
 2. Det er en fantastisk DIY. Tak for inspiration.det må jeg prøve, og det kommer bestemt i rækken af alle de ting jeg skal lave ( du ved med alt det stof, der venter på at blive syet)
  Kg. Viola

  SvarSlet
 3. Så otroligt söta byxor! Och jättebra beskrivning. Tack för den!

  SvarSlet
 4. Ihhh Tak skal du ha'. Har aldrig syet falsk gylp før, så din fine beskrivelse vil helt sikkert komme i brug, når det skal prøves.

  Hilsen Tove

  SvarSlet