lørdag den 3. december 2011

Julesok med navn og blomst - DIY

Fredag aften fik jeg syet denne julesok til Lara - klar til 2. søndag i advent - det er da kun lidt for sent, ikke? Heldigvis er hun så lille, så hun endnu ikke har det store begreb om adventsgaver, og derfor savnede hun heller ikke noget i søndags (og ja, det var altså ikke fordi, der manglede en julesok, at hun ikke fik noget - det var fordi, at jeg ikke havde fået købt en gave). Det er vist også mere moderens behov for at glæde hende (og for at sy en julesok) end hendes behov, der dækkes. 

Sokken er syet i en blanding af nyt stof og retrostof, pyntet med en blomst af satinbånd samt navn, som er lavet af mit strygestof
Jeg fik taget billeder af processen, så derfor laver jeg en diy. Jeg beklager dog billedkvaliteten - billederne blev taget i aftenlys og er derfor underlige i farverne.

Til en sok skal du bruge:

Forskellige stoffer
Satinbånd (gerne med metaltråd i, så det er stift)
En knap
Strygestof til navnet - alternativt kan du klippe navnet ud i stof og sy det på
Kantbånd

Sådan gør du: 


Tegn en sok eller støvle på mønsterpapir. Læg et stykke stof til for dobbelt, og klip det efter din skabelon. Husk 1 cm sømrum hele vejen rundt.

Klip skabelonen i flere dele og klip stoffet ud efter skabelonerne - som vist på billedet. Husk 1 cm sømrum.

Så lægger stofstykkerne klar til syning. Nål dem sammen ret mod ret, efterhånden som du syr.

Sy nu delene sammen. Pres derefter sømrummene fra hinanden, og stryg støvlen godt. Lav to eksemplarer - husk de skal være spejlvendt.

Klip dit barns navn ud i strygestof eller stof. Jeg har brugt computeren til at finde bogstaver, som jeg kan bruge som skabelon.

Stryg navnet på. Tag et bogstav ad gangen. Se vejledningen til strygestof her.

Sy yderstøvlen sammen ret mod ret. Klip hakker, der hvor støvlen buer. Vend støvlen og pres kanter og hjørner ud.

Kip hjørnerne af hælen på foret samt klip op ved hælens overgang til støvlens bund (se billedet).

Læg foret i støvlen og zigzag den øverste kant.

Buk et stykke kantbånd og stryg det. Sy kantbåndet sammen og dan en løkke. Denne løkke sys på støvlens bagkant som   hank.

Buk kantbånd og stryg det. Sy kantbåndet på støvlen hele vejen rundt.

Lav en blomst af satinbånd. Brug gerne det, der har metaltråd i sig - så kan du bedre forme blomsten bagefter. Dan løkker som billedet viser, og sy dem sammen i hånden. Jeg dannede tre ad gangen og syede dem sammen efterhånden. Sy til sidst en knap i midten.

5 kommentarer:

 1. aj, hvor er den fin - og bedre sent end aldrig :o)

  SvarSlet
 2. Den er virkelig flot, Anna! Jeg tvivler på, at jeg når så langt i år, at jeg får lavet sådan en, men Freja ville sikkert også bare putte sokken i munden og smide en eventuel gave fra sig.. Alternativt ville hun sikkert finde gavepapiret mere interessant end både sok og gave, så som du også siger, så skulle det vist mest være for min egen skyld, hvis jeg kastede mig ud i julesok-projektet ;)
  Kh Line

  SvarSlet
 3. Den er helt vild fin, nok den fineste jeg har set indtil nu og mange tak for DIY. noget nemmere end den måde jeg har gjort det på, med at stryge sådan noget strygehaløj på bagsiden for at stive den lidt og vende ud gennem foret.

  SvarSlet
 4. Hvor er den bare flot- sikke lækre farver og stoffer. Tusind tak for en fin DIY.

  Kh Mette

  SvarSlet