onsdag den 7. december 2011

7. december - topspir
Disse to topspir er beregnet til at sætte i toppen af juletræet - i stedet for stjernen. De er ikke særlig store, men tidligere var de grantræer, som man tog med ind i stuerne, heller ikke så store, som de er i dag. I mange år i England og USA var de fleste juletræer "bord-træer" - dvs. de stod på bordet. Også herhjemme havde man denne tradition i en periode. 

Topspirene er tidligere især blevet brugt i familier, som ikke har den kristne tro. Marxistiske hjem, fx. Jeg ved ikke helt, hvor gamle mine topspir er. Den øverste er ældre end den nederste. Men de er i hvert fald fra første halvdel af 1900-tallet.

4 kommentarer:

 1. Jeg er helt vild med topspir. Og dine er virkelig velholdte. Det er en smuk tradition...Tak fordi du deler billeder og historier
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 2. De er smukke, jeg må have fundet mine topspir frem fra julekassen, mine to har jeg arvet fra min mormor (efter hvad jeg kan huske)

  Julehilsner :)

  SvarSlet
 3. Så fine! I min familie har vi alltid hatt spir, og den tradisjonen har jeg ført videre i min nye lille familie med mann og barn:-) Vi er ikke religiøse og da passer det oss godt, også synes jeg spir er langt nydeligere enn stjerne:-)

  Klem
  Joni

  SvarSlet
 4. Øv mit gamle er lige gået i stykker. Det stammer fra min fars barndomshjem. De var socialdemokrater og var ikke særlig kristne.
  Jeg vil se om jeg kan finde et der ligner.

  SvarSlet