mandag den 5. december 2011

5. december - storken
Denne undseelige og lettere ramponerede stork er lavet af bomuld (vat), træ og ståltråd. Den ser måske ikke ud af meget, men er noget af det mest værdifulde i min samling. I antikbutikker og på nettet kan den løbe op i flere tusinde kroner. Det skyldes dens alder (omkring slutningen af 1800-tallet), og at den er relativ sjælden.

Jeg har været i tvivl om, hvilken funktion den har haft. Som topstjerne? (Tidligere satte man storken i toppen af træet - som symbolik på Jesu' fødsel) Som juletræspynt? Men så fandt jeg en lignende på nettet, hvor den ene vinge kunne løftes - og den afslørede et hulrum inde i storken. Det viste sig at være en "candy box" - en beholder til søde sager, som man gav (de rige) børn til jul. Jeg kan se på min stork, at den ene vinge også er hævet, som kunne den åbnes. Den er dog endnu ikke skåret op, og jeg har ikke modet til at forsøge - for tænk nu, hvis det ikke er en candy box? 

2 kommentarer:

  1. Det da lidt en sjov historie med en "candy box" - men kan godt forstå du ikke nænner at lukke den op!
    Men, skulle den rumme en baby, så sender du den bare denne vej - er nu 8 dage over termin :-)

    SvarSlet
  2. Sikke et stykke julepynt! - ikke så meget pga den høje værdi, men mere pga charmen. Jeg kan rigtig godt lide julepynt som ikke er i de klassiske julede motiver. Selv har jeg fra min mormor fået en lille Niels Holgersen på ryggen af en gås i træ, og fra min farmor arvet nogle slikstokke, hvis materiale jeg har svært ved at bedømme. De kunne faktisk godt minde om din stork.

    SvarSlet