lørdag den 17. december 2011

17. december - billen


Billen - endnu en af Victoriatidens (før 1900-tallet) lune påfund. Hvorfor en sådan tingest skulle på juletræet, det ved jeg ikke. Men der fandtes meget grotesk julepynt dengang, derunder biller på juletræet. Jeg synes den er fin - men mest på grund af dens historie og alder. 

3 kommentarer:

 1. Anna, din samling og din viden er intet mindre end imponerende! Nu har jeg jo for alvor fået lyst til at lede ægte antik julepynt. Farlig fristelse!

  SvarSlet
 2. Kære Julia

  Tusind tak. Og det er altså fantastisk at samle på antik julepynt. Omend lidt dyrt - hvis altså ikke man er super heldig på loppemarkederne...

  KH
  Anna

  SvarSlet
 3. Det kan jeg godt fortælle dig. Jeg er cand.mag i religionsvidenskab og nærorintalske oldtidskulturer, og det er sjældent, at jeg får chancen til at bruge min uddannelse, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte skynde mig at svare. Den bille skal uden tvivl forestille en ægyptisk skarabæ. Det var i victoriatiden,at man fandt Tutankhamons grav, og Ægypten blev rigtigt populær. Datidens aviser var dagligt fyldt med artikler om nye udgravninger, faraonernes forbandelse osv, og overklassedamer fik arkæologiske fund lavet om til smykker i gave af de berømte udgravere (idag kan arkæologer ikke slippe af sted med noget så festligt:).
  Skarabæen i sig selv, var et symbol på solgudens genfødsel i horisonten hver morgen og på skabelse ud af intet. Gødningsbillen (som skarabæen også kaldes) dukker gerne op af jorden med en kugle gødning, som den triller rundt med, hvilket har skabt nogle forestillinger om, at billen blev skabt ud af jorden selv.

  SvarSlet