torsdag den 1. december 2011

1. december - Julekrybbe fra Polen
Som lovet her vil jeg hver dag i julemåneden vise et stykke julepynt fra min efterhånden enorme samling. Det bliver min lille julekalender, som jeg håber, I vil finde fornøjelse i at følge.
Min største lidenskab er syningen. Min anden største er julepynt. Både at samle på den og lave den selv.  Når det handler om at samle, så er det vel og mærke den antikke. Jeg har samlet i et par år nu, men nu er det sjældent, jeg køber nyt - de stykker julepynt, jeg mangler i min samling er nemlig så dyre, at de går over min prisgrænse.

Denne smukke julekrybbe er det første stykke julepynt i min julepynts-føljeton. Den er ikke antik, men købt i Galleri 19 i København for nogle år siden. Krybben stammer fra Polen, hvor det i Krakow-området i mange år har været en tradition at lave disse smukke julekrybber af pap og farvestrålende folie. 
Julekrybber findes i alverdens afskygninger. Den polske tradition synes jeg er meget smuk, i det den er så farvestrålende. Julekrybben er en gammel katolsk tradition, der strammer helt tilbage til oldkirken. I Danmark fik vi først indført traditionen i slutningen af 1800-tallet/begyndelsen af 1900-tallet. Traditionen har herhjemme aldrig blevet så stærk som i de katolske lande. 
Jeg husker, at min morfar hver jul satte julekrybben frem. Den var lavet af pap, og han havde monteret en lille lampe inde i stalden, så den lyste op - og jeg forbandt den med ro, varme og tryghed.
Senere på måneden viser jeg min antikke julekrybbe - indtil da må I nøjes med denne "moderne" udgave. Smuk er den, ikke?   

9 kommentarer:

 1. jeg glæder mig til at følge din julekalender! Sikke et dejligt stykke farvelade og en skøn historie. Tak for dagens oplysende julekalender!
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 2. Den er da lige til at blive glad af:O)
  Eva

  SvarSlet
 3. Den er vildt fin! Glæder mig til at se din samling, for jeg har lidt af den samme passion. Her er det dog bare julekugler i alle former, afstøbninger og farver ;)

  SvarSlet
 4. Hvor er det et fint stykke pynt - jeg er vild med alle de farver der er på - det er jo lige til at komme i julestemning af! :-)

  SvarSlet
 5. Så fin! Jag har också en krubba från Kraków, den ska jag leta fram idag! Den är pytteliten, men väldigt färgglad. Det ska bli spännande att se dina andra pynt också!

  SvarSlet
 6. Jo, den ER da helt fantastisk. Har kigget langt efter dem i flere år, men har endnu ikke taget springet :o) Skøn, dét er den!

  SvarSlet
 7. SKØØØØØØØØØN er den!! Jeg har også en svaghed for julekrybber (måske er det en fagskade vi har??), og vil bestemt også glæde mig til at følge din julekalender her. Glædelig 1. december :o)
  Kh Charlotte.

  SvarSlet
 8. Hold nu op, hvor er den flot og overdådig!! Uh, jeg vil med glæde følge med i din julekalender, Anna. Jeg er nemlig også selv julepyntsamler ;o)
  Kh Ulla.

  SvarSlet