fredag den 9. september 2011

Så er det tid til rønnebærgelé

Sidste weekend fik vi lavet årets første omgang af rønnebærgelé.
Geléen, der er en slags syltetøj (ude bær), er egentlig lavet af halvt rønnebærsaft og halvt æblesaft, men det store arbejde ligger i at lave rønnebærsaften, og det er også derfor, at vi kalder det for rønnebærgelé. Det er nu 4. år i træk, at vi laver geléen. Glassene bliver givet væk til venner og familie samt konsumeret i stor stil i vores egen lille familie.
Selvom det er et stort arbejde at lave saften, er det hele arbejdet værd. Udover den smukke orange farve, som pynter på køkkenbordet, er rønnebærgelé utroligt lækkert sammen med alle slags ost.
 
 

Rønnebærene plukkede vi ved mine forældres hus - det er vigtigt at finde rønnebær, som ikke har været udsat for forurening fra by eller traffikeret vej.


Vi plukkede to kurve rønnebær, pillede bærrene af stilkene og skyllede dem i koldt vand. Derefter blev de kogt i et par timer i en såkaldt "tutti-frutti" (en saftkoger - et fantastisk instrument!)
Efter et par timer har bærene skiftet farve og er ved at være udkogte. Saften mases ud af bærene, og skallerne kasseres.
Rønnebærsaften filtreres (gennem thefilter) og hældes på rene flasker. Vi fik 2 ½ liter rønebærsaft ud af vores portion rønnebær. Det meste fryser vi - på den måde har vi rønnebærsaft i fryseren hele året.

Opskriften på geléen er meget enkel:

½ liter rønnebærsaft
½ liter æblesaft eller most (ikke koncentrat! Køb den gode æblejuice eller pres den selv)
1 kg syltesukker
Lidt atamonSmå glas er bedst at bruge - vi fandt vores stash af glas frem, vaskede og skoldede dem samt skyllede dem i lidt atamon (for holdbarhedens skyld).Saften fra æble og rønnebær koges med syltesukkeret i et kvarters tid (sukkeren skal være opløst). Gelémassen tages af varmen og det hvide skum på toppen tages væk med en ske. Derefter hældes geléen på de nyskoldede glas - disse lukkes straks med låg.Opskriften er fundet i denne gamle sylte- og henkogningsbog:
Bogen er guld værd for alle, som synes det er sjovt at sylte, lave marmelade og den slags. Her er alle de gode, gamle opskrifter - og mange gode fifs.

Rønnebærgelé er ikke særlig almindeligt her i Danmark, men da jeg var i Sverige sidste sommer, lagde jeg mærke til, at det kunne købes i butikkerne - og endda i en udgave, der er lavet af vores danske syltetøjsvirksomhed Den Gamle Fabrik. Det er ærgerligt, at det ikke fås i Danmark - for det er altså bare super lækkert. Men lave det selv, det kan man jo - og det gør vi med stor fornøjelse hvert år!

8 kommentarer:

 1. Jösses, så sött med alla burkarna med lock i olika färger!
  Jag blir sugen på att koka sylt nu, bara för att få fylla kylen med såna söta burkar. :-)

  SvarSlet
 2. Neeeeej hvor der det bare fint ud, ville gerna have dem ALLESAMMEN til at stå i mit køkken...

  God weekend

  Mette Marie

  SvarSlet
 3. Guuud det har jeg da aldrig tænkt på at man kunne lave. Hvor ser det lækkert ud. Flot dyb farve :-)

  SvarSlet
 4. Jamen jøsses - hvor mange timer HAR du da i døgnet?? ;o) Det ser fantastisk ud, og du må være en meget populær ven og del af familien :o)

  SvarSlet
 5. Mmmmm ser både flot ud og ved jo at jeres gele jo smager himmelsk. I må meget gerne snart komme på besøg her Hihi. Flot arbejde. Hils - kh

  SvarSlet
 6. Hmm, måske skulle man prøve det? Vi har nemlig gule rønnebær i haven - og æbler - er i fuld gang med at lave marmelade, grød og henkogning af henholdsvis æbler og pærer i skrivende stund :-)

  SvarSlet
 7. Har lige læste andre steder, at røn skal have frost (2 døgn) før blåsyre (gift) forsvinder.
  Fryser du ikke dine bær før du koger til saft el. laver gele?

  SvarSlet
 8. Efter frost bliver bærende mindre sure. Både frost og kogning fjerner de uønskede stoffer ligesom i hyldebær

  SvarSlet