søndag den 21. august 2011

Patchwork-puf - DIY

Siden jeg viste mine hjemmelavede patchworkpuffer i indlægget her, har jeg modtaget en del mails ang. fremgangsmåden, hvis man selv vil lave en sådan puf. Jeg lovede disse bloggere at lave en diy, men det - må jeg indrømme - har trukket ud med at indfri det løfte. Nok fordi, det er et ret omfattende arbejde at kaste sig ud i. Men da betrækket skulle skiftes på den ene, har jeg fået taget mig sammen til at sy et nyt og undervejs tage billeder til en diy.

Det er ikke så svært, men derimod ret tidskrævende at lave en patchworkpuf. Her er resultatet af omkring 5-6 timers arbejde: 


Du kal bruge:

Stoffer i de farver, du gerne vil have puffen i
Sytråd
Et stykke slidstærkt stof til bunden
Pladevat til at polstre den med - der skal være 4 lag i alt
En skumgummipuf

Skumgummipuffen har jeg købt i Skumhuset, som ligger i Århus. Jeg kender umiddelbart ikke andre steder, hvor man kan få dem, men jeg er sikker på, at de sælges flere steder. Søg evt. på nettet.

Jeg har købt en puf, som jeg så har skåret over i 2, da jeg ellers synes, den ville blive for høj til Lara. Det er en del dyrere at få specialfremstillet i ønskede mål, og det kan godt lade sig gøre selv at skære puffen over med en skarp køkkenkniv. Mål omhyggeligt i den ønskede længde og tegn en streg hele vejen rundt, så du ikke skærer skævt. Den skårede side bliver ikke lige så glat, som hvis du havde købt den skåret til, men det er ikke noget, man bemærker - jeg lader den skårede side være bund.

Her kommer diyen fortalt i billeder og tekst:

Vælg de stoffer, som du gerne vil bruge til din patchworkpuf. Om det skal være farver i samme nuancer eller om det skal være et farveorgie er jo smag og behag - men jeg blejer at lægge stofferne op sammen for at danne mig et indtryk, inden jeg begynder at klippe firkanter.

Hvis stoffet er tyndt eller tyndslidt, så stryg et tyndt lag vliseline bag på, så det bliver stabiliseret. Dette ekstraarbejde kan sagtens betale sig i det lange løb. Stoffet skal holde til at kunne blive strukket, og hvis det ikke kan det, går det galt med syningerne - det var det, der skete med min ene puf, så jeg blev nødt til at skifte betrækket.  

Så skal du igang med lidt hovedregning: Mål omkreds og diameter på puffen. Bestem dig for, hvor store dine firkanter ca. skal være. Find derefter ud af, hvor mange du skal have i omkredsen, og lav en skabelon, som har den ønskede bredde samt længde. Læg sømrum ind i skabelonen: 1 cm foroven og ved siderne samt 3 cm i bunden. Lav ligeledes en skabelon til selve firkanterne - der skal du huske at have en cm sømrum med ind i skabelonen hele vejen rundt. Eksempel: Til min puf, som har en højde på 14 cm, en diameter på 50 cm og en omkreds på 161 cm, målte mine skabelon til siden/omkredsen 18 x 12 cm og til overdelen 12 x 12 cm (mål er inkl. sømrum). Jeg skulle have 16 aflange til omkredsen og 36 firkanter til overdelen.
Jo mere præcis, du laver disse udregninger, jo bedre kommer det til at passe.
Klip skabelonerne ud i karton eller pap. 

Tegn skabelonerne over på stoffet og klip ud. Igen: Jo mere præcis og omhyggelig, du er, jo bedre resultat. Jeg bruger en kuglepen til at tegne med, hvilket egentligt er fy fy i syverdenen - men jeg synes ikke, en kridtstreg bliver præcis nok.

Læg firkanterne op i det ønskede mønster. Husk, at du skal ende med at have en patchworkfirkant, som er lige så stor som diameteren + 1 cm sømrum på din puf.
Læg også de aflange op i en lang række i den ønskede rækkefølge. Husk på, at første og sidste stykke skal sys sammen (til et rør), så disse stykker skal ikke være ens.
Sy de aflange stykker sammen i en lang række, og sy til sidst det sidste stykke sammen med det første, så du får et rør. Vær præcis med syningerne.
Stryg sømrummene fra hinanden og stryg resten af "røret" grundigt.
Sy firkanterne sammen i vandrette rækker. Vær igen omhyggelig med sømrum og syning. Stryg rækkerne - så ser de sådan ud.

Nål rækkerne sammen - to ad gangen. Her skal du være meget omhyggeligt med at få syningerne til at passe sammen.


Sy rækkerne sammen og stryg sømrummene fra hinanden ...


... så ser resultatet sådan ud på forsiden ...

... og sådan på bagsiden.

Sæt puffen på din patchworkfirkant, og sørg for, den den er lige på stoffet. Tegn med sykridt rundt om puffen og læg bagefter 1 cm til hele vejen rundt. Klip cirklen ud.
Og sådan ser den så ud.

Nål røret og cirklen sammen ret mod ret. Dette gøres bedst ved at finde 8 punkter med ens mellemrum på både cirklen og røret og nåle dem sammen. Sæt derefter nåle i mellem disse punkter. Hvis du har regnet rigtigt, skulle stykkerne gerne passe sammen:-) Sy de to dele sammen med 1 cm sømrum hele vejen rundt.

Så skal sømrummet sys ned - sy en stikning hele vejen rundt et par milimeter inde på cirklen. Hold øje med, at sømrummet ligger ind mod cirklen, og stræk stoffet fra hinanden. Så er betrækket færdigt.

Jeg polstrer puffen, så den er rarere at sidde på, og så den ikke synes så flad. Det gør jeg med 4 lag pladevat. 2 lag er mindre i diameter - omkring 30 cm i diameter.

Og de to andre lag er samme størrelse som selve puffen (jeg genbruger polstringen, derfor der den lidt mast ud).

Så skal bunden laves. Dertil har jeg brugt babyfløjl, men andet slidstærkt og fast stof kan også bruges. Læg puffen på stoffet og tegn rundt om det med sykridt. Klip cirklen ud - du skal ikke bruge sømrum.

Stryg 1 cm ind mod vrangsiden hele vejen rundt, så cirklen bliver lidt mindre end puffen. Så ser den sådan ud.

Så skal betrækket på puffen. Det kan være nemmest at være to om det, så man sammen kan trække det ned over skumgummiet. Hvis du har været præcis med dine udregninger, skulle betrækket gerne sidde til, men ikke stramme.
På bunden nåler du betrækket fast. Stram det godt til, og sørg for, at det er lige stramt hele vejen rundt. Igen er det nemmest at være to, så man trækker lige meget i hver side på samme gang.

Sy betrækket fast i skumgummiet hele vejen rundt med store sting. Fjern nålene undervejs og sørg for, at stoffet er stramt, men heller ikke så stramt, så det laver buler. Du kommer ikke til at se disse sting, så de behøver ikke være pæne - men de skal kunne holde! Sy med dobbelt tråd elelr mere kraftigt sytråd.

Læg bunden på og nål den fast.

Sy bunden fast hele vejen rundt med små usynlige sting. Det tager en krig! Men så er puffen også færdig:-)Og her er Lara så - i fastelavns-missekat-kostume - på sin nye puf.
God fornøjelse med din! 

25 kommentarer:

 1. Wow en sej og udførlig DIY - den er simpelthen SÅ fin den puf...hmmm...nu skal jeg bare lige samle mig mod til at kaste mig ud i sådan et projekt :)

  SvarSlet
 2. IMOPONERT! Virkelig!!
  For en nydelig puff i de herligse hjertebank stoffene, og du er sååååå flink! For en flott DIY, men skjønner godt at det var litt av et prosjekt og tidkrevenede....

  KLEM til deg!

  SvarSlet
 3. Den var utroooolig fin! Så flink du er! Åh, nå fikk jeg lyst å lage puff :)

  SvarSlet
 4. Tusind tak for en letforståelig DIY...og må da sige - sikke en lækker model du har dig der :) Klem fra Dorte

  SvarSlet
 5. Sikke et arbejde, men med dit fine resultalt er det da det hele værd. Tak for ¨DIY, den er nem at forstå og det er ige før jg får lyst til at kaste mig ud i det..
  //Lisa

  SvarSlet
 6. Du er altså så flink! Kjempefin og så flott at du lager disse DIY innleggene :-)

  SvarSlet
 7. Hold da op hvor er den flot! Tak for en super og udførlig DIY!

  SvarSlet
 8. Fedt fedt fedt! Tror det er den første DIY jeg vil kaste mig ud i nogensinde! De er mega fede de puf's ;)

  SvarSlet
 9. endnu en fantastisk ide og DIY, du er godt nok genial til at inspirere, har lyst til at lave alle tingene, så er der bare lige det der med tiden....

  SvarSlet
 10. Fantastisk DIY. Jeg får helt lyst til at lave en puf. Tak fordi du deler.

  Kh Mette

  SvarSlet
 11. Wow - hvor er den bare flot! Er vild med dit farvevalg og dine perfekte og flotte detaljer :)

  DIY'en virker også let forståelig og tilgængelig. Skønt for dem, der lige mangler sådan én :) Lige nu har jeg vist rigeligt på den kreative "to do"-liste, men måske en dag...

  Kh. Mirjam

  SvarSlet
 12. Mange tak, har længe ønsket mig sådan en så må vidst igang snarest, det var en meget fin gennemgang.

  SvarSlet
 13. IH tusind tak! Jeg vil så gerne lave en puf - eller to, men har ikke anet hvordan jeg skulle gribe det an, det gør jeg nu. Meget meget fin DIY!

  SvarSlet
 14. Gud hvor er den bare FLOT Anna:)

  SvarSlet
 15. Tak for jeres søde kommentarer:-)

  Jeg glæder mig til at se patchworkpuffer på jeres blogge - dem af jer, som kan få taget jer sammen til at lave en!:-)

  KH
  Anna

  SvarSlet
 16. Jubiiiii Anna og 1000 tak. Du aner ikke hvor mange gange mine tanker har været på dine smukke puffer. Jeg skal helt sikkert lave sådan en engang. Og hvor er den blevet flot.
  Kh V

  SvarSlet
 17. Hold da op et smukt arbejde, og tak fordi du trak mig ind i blog-universet igen ;)
  Lægger snart indlæg ind på LILLESØD.

  SvarSlet
 18. Du er simpelthen så dygtig. Rigtig fin DIY igen (og endnu et projekt at overveje). ;)

  SvarSlet
 19. Dette er bare dem bedste DIY. Bliver helt sikkert et projekt jeg skal have ført ud i livet.
  Jeg har et tip jeg vil dele. Man kan få en anden slags bagside til at stryge bag på retrostofferne. Det er en slags lærred med lim på den ene side kun. Ved ikke lige hvad det hedder, men spørg i stof butikken. Det holder super godt.

  SvarSlet
 20. Kære Anna.
  Nu har jeg endelig fået lavet min puf. Har jo sukket efter dine i meget lang tid. Planen var egentlig at putte skum i, som i din. Men det blev svært og dyrt at få fremskaffet, så den blev fyldt med an masse andet. Men tusind tak fordi du har delt dem med os. Vi er så glade for den.
  Kh V

  SvarSlet
 21. Hvor er den bare fin. Zig-zagger du slet ikke? Det trevler ikke op?

  SvarSlet
 22. Hej hvor er den fin skal helt sikkert lave mig sådan en. Hvor får du puffen fra?
  Jeg er igang med at lave elefanturoen til den baby, jeg venter til oktober og den bliver bare så nuser :-)
  Kh. Camilla

  SvarSlet
 23. Måske man skulle prøve at lave en. Det ser jo ikke så svært ud ;)

  SvarSlet
 24. Så blev min puf endelig færdig - tjek den evt. ud her: http://enmorblivertil.blogspot.dk/. Tak for inspiration og dejlige DIYs.
  Anna

  SvarSlet