tirsdag den 2. august 2011

DIY - babysengesæt med pipingbånd og usynlig lynlås

Det er nemt at sy sengetøj til sin baby eller sit barn, og det er også forholdsvis enkelt at få det til at være lige så lækkert som de sengetøjssæt, man kan købe i de dyre mærker. Jeg har taget udgangspunkt i et babysengetøjssæt fra Ferm Living og viser her, hvordan du kan få sit hjemmesyede sengesæt til at blive lige så lækkert.
Mit babysengetøj, som jeg bruger som eksempel, er syet i brun bomuld med små røde fluesvampe og pyntet med rødt pipingbånd og pyntestikning:I denne diy viser jeg, hvordan du syr dit eget sengetøj med hjemmelavet pipingbånd og skjult lynlås.
 
 
Til et sengetøjssæt i babystørrelse skal du bruge:

2,10 m bomuldsstof (ved 110 cm bredt stof skal du bruge 45 cm mere)
5,5 m pipingbånd - eller 3,6 m skråbånd og 5,5 rund polyestersnor (tynd anoraksnor)
Sytråd i samme farve som skråbåndet
En usynlig lynlås på 50 cm, helst samme nuance som stoffet

1. Først klipper du stoffet: Du skal have 1½ cm sømrum. Klip derfor to stykker på 73 x 103 cm (73 cm bredt og 103 cm langt) til dynen. Til hovedpuden klipper du 1 stk på 48 x 43 cm (48 er pudens bredde, 43 er længden), 1 stk på 48 x 36 cm og 1 stk på 48 x 21 cm.
2. Hvis du vil lave dit eget pipingbånd selv, følger du pkt 2. Ellers springer du til pkt. 3.
At lave sit eget pipingbånd er nemt og kan give dig større valgmuligheder inden for farverne (idet der er flere forskellige skråbåndsfarver at vælge imellem, men ikke så mange pipingbåndsfarver).
Du skal bruge disse ting til at lave pipingbånd:
 
 
 
Skråbånd, anoraksnor (ikke for tykt) og sytråd i samme farve som skråbåndet.
Klip først skråbåndet i to dele på langs:


Klip derefter det ene stykke på 3,6 m og det andet på 1,9 m.
Læg anoraksnoren ind mellem skråbåndet og sy den stikning tæt på anoraksnoren - brug en lynlåstrykfod (hvis du har en): 
 
 

Så ender det med at se sådan ud:3. Stryg stofstykkerne, og siksak alle kanter, hvis du ikke har en overlocker.

4. Først laves dynen: Nål pipingbåndet fast hele vejen rundt på retsiden af det ene stofstykke 1½ cm inde. Pipingbåndets runde side skal vende ind mod midten af stoffet, og kanten ud mod stoffets kant:


Ved hjørner klipper du små hakker, så båndet kan gi' sig:


Og ved afslutningen ser det sådan ud:


5. Sy nu pipingbåndt fast ved at sy hele vejen rundt. Du skal sy mellem den runde anoraktråd og stikningen:


6. Overlock den nederste kant på begge stykker (hvis du ikke har siksakket alle kanterne fra starten):7. Læg de to stofstykker sammen ret mod ret og nål dem sammen på den side, hvor pipingbåndet er syet fast. Sy nu i nøjagtig samme stiking som før:


Ved betrækkets nederste kant syr du 10 cm ind i hver side (så du har en åbning på 50 cm i midten).
Overlock nu de sidste tre kanter, hvis du ikke har siksakket alle dele fra starten.


8. Nu vendes dynebetrækket, så det har retsiden ud. Stryg det, hvis det er blevet krøllet. Sy en pyntestikning hele vejen rundt et par milimeter fra pipingbåndet:

 
 
Ved betrækkets bund sys 10 cm ind i hver side (så åbningen forbliver intakt):
 
 
 
9. Så er du klar til at sætte en usynlig lynlås i åbningen.
At sy usynlige lynlåse kan godt drille lidt de første gange - men fortvivl ikke, du lærer hurtigt teknikken (og det giver altså en fed og eksklusiv effekt, frem for bindebånd eller trykknapper).
 
En usynlig lynlås ruller sammen, når du lyner den - derfor er den usynlig, hvis altså du syr den rigtigt i. Det gør dog også, at lynlåsen godt kan drille, når den skal sys i - da det kan være svært at komme til. Kunsten er at sy så tæt på lynlåsen som muligt, men uden at sy ind i lynlåsen. Hvis du ruller lynlåsen ud, kan du se den linie, du skal sy i.
 
Det nemmeste er at bruge en symaskinefod, der er lavet til formålet - den ser sådan ud:
 
 
 
Den kan købes for ikke så mange penge og passer så vidt jeg ved til de fleste symaskiner - men tjek med din symaskineforhandler.
 
Hvis du ikke har en sådan fod, skal du stryge lynlåsen ud. Stryg ved svag varme, så du ikke smelter plastikken. Når du har strøget den, er den flad, og du kan nu se den linie, du skal sy i.
 
Nål nu lynlåsen fast i den ene side, så den passer med åbningen. Den nåles fast ret mod ret:
 
 
 
Sy lynlåsens ene side fast vha. lynlåstrykfoden (som ruller lynlåsen ud, imens den syr) eller en alm. trykfod. Fjern nålene, efterhånden som du kommer til dem: 
 
 
 
Det kan være svært at sy helt ned til selve "lynlåsdimsen" - sy så langt du kan, og sy evt det sidste i hånden, hvis det driller.
 
Lyn nu lynlåsen, inden du nåler den anden side fast. Det minsker risikoen for, at lynlåsen bliver skæv, når du lyner den.
Nål den fast så tæt på pipingbåndet som muligt, og sy på samme måde som før:
 


Sy til sidst lynlåsens ende fast i sømrummet:Og så er dynebetrækket færdigt.


10. Så skal du igang med pudebetrækket. Det sys ikke med lynlås, men med amerikansk lukning (det hedder det vist?!) Nål pipingbåndet fast på det store stykke på samme måde, som du gjorde med dynen, og sy hele vejen rundt:11. Overlock den nederste kant på de to mindste stykker (hvis ikke du har siksakket alle kanter fra starten), og læg disse kanter 1½ cm op:
 
 
 
Sy en stikning. Så kommer de til at se sådan ud:
 
 
 
12. Læg nu ret mod ret det største stykke af de mindste på det stykke, som du har syet pipingbåndet fast på, og nål det fast. Så skulle det gerne se sådan ud:
 
 
 
Læg det mindste stykke på med kanten opad og med retsiden mod det store stykkes retside, så det ser sådan ud:
 
 
 
Nål det fast. Sy nu hele vejen rundt i samme stikning som før (pipingbåndets stikning - samme fremgangsmåde som ved dynebetrækket), og overlock til sidst alle fire kanter (hvis du ikke har siksakket fra starten af):
 


13. Vend pudebetrækket, stryg det (hvis det er krøllet), og sy en pyntestikning et par milimeter inde hele vejen rundt:
Og så er dit sengebetræk færdigt!
 
 
 
 
 
Jeg håber, at du kan bruge denne diy - i så fald rigtig god fornøjelse med at sy sengetøj.

41 kommentarer:

 1. Fedt! Så er det bare med at komme i gang :-). Meget udførlig DIY - I like! Især det med lynlåsen som jeg ikke er så meget for at kaste mig ud i endnu. Ny og grøn, men forelsket i dette nye univers :-). Tak for det!

  SvarSlet
 2. Skøn DIY! Måske jeg prøver på et tidspunkt... Indtil da fortsætter jeg med at ELSKE dine designs...

  Kh Camilla

  SvarSlet
 3. wauw for en lækker DIY..:)
  Tak for det.. Det kunne ikke passe bedre - har netop købt pippingbånd til et sengesæt til kommende bebs;)
  Kh Anne

  SvarSlet
 4. Nej, nej, nej, for en god DIY!!!
  Du er bare så dygtig :)
  Håber det er okay, at jeg har linket til den fra min blog?

  SvarSlet
 5. Skide fedt!!! Tak for en virkelig lækker DIY!! Sysler for tiden med tanken om at sy nyt sengetøj til min datter, og nu har jeg endnu en god grund - Pipingbånd ;-)

  SvarSlet
 6. Smukt- ganske enkelt!! Du er en sand mester ud i lækkerier!

  Kh. Mette

  SvarSlet
 7. Tusind tak for jeres søde kommentarer! Pyha, det tog godt nok også lang tid at lave dette indlæg, så det er dejligt, at I tager godt imod det, og endnu bedre, at I kan bruge det!

  Sara - du må selvfølgelig meget gerne linke til indlægget fra din blog!

  KH
  Anna

  SvarSlet
 8. Det ble rå lekkert!!! :)
  Skulle så gjerne vært like flink som deg....
  Min lille søte snuppelure skulle hatt e slikt dynetrekk! Nydelig var det i alle fall!

  KLEM♥

  SvarSlet
 9. Rigtig flot DIY - Er helt vild med dit sengetøj...

  SvarSlet
 10. Skøn DIY, og fedt stof forøvrigt! Jeg har netop i dag syet en kjole til mig selv med skjult lynlås, det gik rigtig fint med bare at rulle den ud mens jeg syede, men fedt med sådan en rigtig dims - den skal jeg da ha - man kan jo ikke gå ned på udstyr :)

  SvarSlet
 11. Fantastisk diy - jeg kan næsten ikke vente med at komme igang. Den er bogmærket som favorit og nu mangler jeg kun at finde noget stof, så skal der øves!

  SvarSlet
 12. Hold nu op, hvor er det fint. Jeg ville elske at sove med paddehatte. Meget udførligt DIY. Hvor kommer mon stoffet fra? Min søster har købt en kjole i selv samme stof...

  SvarSlet
 13. Skøn DIY Anna - og lidt avanceret lynlåstrykfod du har ;-)

  Skriver lige en mail til dig mht. syhygge :-) //Christine*

  SvarSlet
 14. Tak for en super DIY. Jeg skal selv til at lave en masse nyt sengetøj, til en lille ny der kommer til efteråret. Og jeg vil helt sikkert bruge din DIY, til at gøre det lidt mere lækkert!
  Jeg er bare helt vild, med det fine svampe stof. Kan jeg lokke ud af dig, hvor det er købt.

  Endnu en gang, stort tak! For at du gav dig tid til, at lave sådan en fin og grundig DIY til stor glæde for os andre.

  Hilsen Mai-Britt

  SvarSlet
 15. Mai-Britt: ja, det er super lækkert, det svampestof. Jeg er dog bange for, at det ikke sælges mere. Men prøv at google "hilco stoffe pilze braun" - det var måden hvorpå jeg fandt det (købt i Tyskland). God jagt.

  KH
  Anna

  SvarSlet
 16. Mette: Se min besked til Mai-Britt. Ja, jeg har også en kjole i selvsamme stof (købt på Nørrebro) - din søster har sikkert samme kjole!

  Stoffet bliver dog hurtigt forvasket og er ikke af den bedste kvalitet - desværre.

  KH
  Anna

  SvarSlet
 17. Dejlig DIY. Tror du man kan bruge tøjsnor til piping bånd. Fedt idet jeg skal igangsætning m hjemme lavet piping til et par kjoler... snart..

  SvarSlet
 18. Fedt fedt fedt sengetøj - puha ved ikke om jeg tør kaste mig ud i det. Jeg laver altid tonsvis af fejl. MEn fedt ser det ud :)

  SvarSlet
 19. tak for en meget udførlig DIY. Du er rigtig god til at forklare.
  Til min symaskine har jeg en anden slags til at sy lynlåse i ? kommer det an på om det er til usynlig lynlås eller bare almindelig ?

  SvarSlet
 20. Lige sådan en DIY jeg står og mangler. Tak :)

  SvarSlet
 21. Tak for jeres kommentarer.

  Ellen Kathrine: Det kommer an på tykkelsen og kvaliteten af tøjsnoren. Se på det professionelle pipingbånd, du kan købe - og vurdér derefter tykkelsen. Jeg tror, mit er 3,5 mm, men jeg er ikke helt sikker. Du skal også tænke på, om det kan blive vasket ved de grader, du har tænkt dig at vaske det.

  Marolle: Det er en speciel lynlåstrykfod, specielt designet til usynlige lynlåse. Den ruller lynlåsen ud imens du syr. Jeg gav 20 kr for den for nogle år siden i den butik, jeg har købt min symaskine.

  KH
  Anna

  SvarSlet
 22. Rigtig lækkert sengetøj og gode ideer, de kan helt klart bruges, tak for det!

  SvarSlet
 23. Hej Anna.
  Tak for svar. Har været på jagt, og har fundet stoffet.
  Men jeg kan se på en af dine andre kommentar, at det hurtigt mister farven. Har du erfaring med om det også sker med bomulden?

  Venlig hilsen
  Mai-Britt

  SvarSlet
 24. Oich hvor er det Fiiiiiiint, I love.
  Hvor har du stoffet fra, det er jo så lækkert.

  Ha det skønt

  Mette Marie

  SvarSlet
 25. Oich hvor er det Fiiiiiiint, I love.
  Hvor har du stoffet fra, det er jo så lækkert.

  Ha det skønt

  Mette Marie

  SvarSlet
 26. Mette Marie: Tjek mit tidligere svar, der står hvordan man finder stoffet

  Mai-Britt: Ja, det er bomuld (fås det i andre udgaver), og ja, det mister lidt af den mørkebrune farve og kan godt få "vaskelus" - sådan er det i hvert fald med min svamekjole (som er samme stof) - jeg har endnu ikke vasket sengetøjet.

  KH
  Anna

  SvarSlet
 27. Super diy, den bliver tager frem næste gang jeg skal prøve at lave noget med pipingbånd.

  SvarSlet
 28. Hej Anna!
  Først tak for en super DIY:)
  Jeg har dog lidt problemer med at få syet anoraksnoren ind i det halverede kantbånd, det er som om min snor er for bred (det er 3,5 mm bomuldssnor købt i stof og stil), må man spørge hvor du har købt dit?
  - Theresa

  SvarSlet
 29. Oh jeg skal jo ha en lille en mere snart så det ville være så skønt at ha sådan et lækkert sænge tøjs sæt!!! Det må jeg sige er en DIY jeg gerne deltager i!

  SvarSlet
 30. Tak for en super udførlig DIY - jeg har lige lavet babysengetøj med piping for første gang - jeg er totalt novice med symaskinen og pipingbåndet sad der bare i første hug - så mange tak :)

  SvarSlet
 31. Tusind tak for en udførlig DIY. For god ordens skyld vil jeg lige oplyse om at jeg henviser til denne DIY på min egen (nye) blog. Håber det er ok :-)
  /Rikke

  SvarSlet
 32. Super DIY. Jeg må se at komme igang.

  SvarSlet
 33. det kan godt være at det er et dum spørgsmål, men hvad mener du med at man skal stryge lynlåsen ud?

  SvarSlet
 34. Tusind tak for en fed vejledning! Jeg er kommet så langt som til lynlåsen på to sæt sengetøj - og det er blevet så fint. Men nu vil jeg jo helst ikke ødelægge det med isyning af lynlåsen- så har et enkelt spørgsmål: Forsvinder pipingbåndet, der hvor lynlåsen isys- eller er der er måde at undgå dette på, som jeg ikke har grejet? Tak på forhånd /Lisbet

  SvarSlet
 35. I stedet for dyr anorak snor er det en mulighed at bruge Murersnor, det fås i flere tykkelser og længder til billige penge.

  SvarSlet
 36. Kære Anna

  tak for en fantastisk DIY. Har lige syet et baby betræk, "næsten" lige så fint som dit. -lige pånær lynlåsen...
  KH Gitte

  SvarSlet
 37. Desværre kan jeg absolut ikke sy. Absolut ikke. Jeg klipser eller bruger dobbeltklæbende tape :-).
  I Magasin køber jeg noget skønt sengetøj i pimabomuld og ønsker mig at få syet sengetøj til baby. Har købt et kæmpe lagen som jeg drømmer om at få syet til babysengetøj - meget gerne med en skøn mønstret kant, som dette. Hvem kan mon hjælpe mig?

  SvarSlet
 38. Tusind tak for den fine DYI. Jeg har fået syet et rigtigt fint sæt babysengetøj! Jeg er meget stolt over, at det lykkedes med den usynlige lynlås!

  SvarSlet
 39. Fantastisk DIY - Har dog et spørgsmål. Jeg synes ikke jeg har set spørgsmål og svar på det i hvert fald :)
  MEN - hviken bredde skråbånd bruger du, for synes godtnok det er smalt når jeg klipper mit i to :) i bredden er det ca 1,1 cm før jeg klipper i midten :)

  Og så vil jeg lige sige at jeg tror murersnor er rigtig godt. Hvis jeg maser linealen ned over, er det ca 2 mm i bredden :)

  SvarSlet
 40. Jeg ved slet ikke om de læser kommentare på denne DIY længere, men det håber jeg. Jeg kan simpelthen ikke greje den lynlås. Jeg kan se at andre kan finde ud af det, så hvad mon det er jeg overser?

  Jeg har dynen vent rigtigt (vrang inde, ret ude). nåler lynlåsen fast ret mod ret og får den syet i. MEN, når jeg så skal nåle/sy den anden side i, forstår jeg simpelthen ikke hvad jeg skal gøre. Skal det stadig vende 'rigtigt' eller skal det vendes på vrangen?
  Hvis jeg vender det rigtigt, er jeg nødt til at sætte nålene igennem begge lag stof (og så åbne lynlåsen igen, flytte nålene og SÅ kan jeg sy).
  Hvis jeg vender på vrangen, forstår jeg ikke hvordan jeg skal åbne lynlåsen, når jeg har nålet, så jeg kan komme til at sy.

  Hvor går det galt for mig?

  SvarSlet
 41. Nøjj hvor er den bare fin. Anna har du ikke et diy på voksen dynebetræk af Satin?

  SvarSlet